Hulp voor naasten
Stress, machteloosheid en de leuke dingen samen missen: het is niet niks als iemand in je omgeving te veel drinkt. Veel mensen met een man, moeder of zus in zo'n situatie voelen zich eenzaam.
Minstens 2 miljoen Nederlanders maken dit ook mee. Je bent dus niet alleen.
Voor jou is er hulp, waarin jij centraal staat. Je leert hoe je grenzen stelt, voelt je gezonder en ontmoet lotgenoten. Zo krijg je de regie terug, binnen jouw situatie.
Hieronder leggen we uit hoe je extra hulp kunt krijgen die past bij jouw voorkeur en situatie.
Adviesgesprek voor naasten
Wil je weten hoe je het beste kan omgaan met het alcoholgebruik van een ander? Zorginstellingen voor verslavingszorg bieden gratis adviesgesprekken. In dit gesprek kun je vragen stellen. Ook krijg je tips. Dit gesprek is anoniem. En de persoon die te veel drinkt hoeft niet in behandeling te zijn bij de instelling. Wil je een adviesgesprek aanvragen, bij jou in de buurt of online?
Kijk dan bij Gratis adviesgesprek
Groepsaanbod
Er zijn verschillende groepstrainingen om beter in je vel te zitten: de CRAFT en de 5-Step kun je volgen bij een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt. Je leert bijvoorbeeld hoe je grenzen stelt, hoe je beter communiceert met de ander, en krijgt meer zelfvertrouwen. Ook voel je je gezonder en ontmoet je lotgenoten. De groepstrainingen zijn effectief gebleken. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn bij jou in de buurt? Vraag het ons via de chat bovenaan deze pagina.
Of neem contact op met een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt. Kijk bij bellen en mailen voor meer informatie.
Online zelfhulp
Dit gratis online zelfhulpprogramma helpt je online en anoniem op weg. Je gaat aan de slag met vaardigheden voor het omgaan met lastige situaties, je leert op een effectieve manier communiceren met je dierbare en hoe je je naaste kunt motiveren om de juiste hulp te zoeken.
Online naastenforum
Via het forum kun je ervaringen uitwisselen met andere mensen die leven met iemand met alcoholproblemen. Je vindt er hun tips en wetenswaardigheden en als je wilt, een maatje. Ook hulpverleners staan voor je klaar om je vragen over alcohol en verslaving te beantwoorden. Het forum is net opgestart, dus laat je niet afschrikken als het nog stil en leeg is, maar help mee om er een succes van te maken door vragen te stellen en te reageren.
Kind met een ouder met verslaving
In Nederland groeien ruim 577.000 kinderen onder de 18 jaar op met een ouder met psychische problemen en/of een verslaving. Dat is 1 op de 6 kinderen. Naast minderjarige KOPP/KOV (0-18 jaar), zijn er ook (jong)volwassenen met ouders die psychische problemen of verslavingsproblemen hebben. KOPP/KOV kunnen onder andere te maken krijgen met onderstaande problemen in de thuissituatie:
- onvoorspelbaar gedrag van de ouder of soms onveilige situaties
- minder emotionele ondersteuning op leuke én moeilijke momenten
- veel taken in het huis overnemen die niet passen bij hun leeftijd
- zich (overmatig) zorgen maken over hun ouder of hun schuldgevoelens
Informatie, tips en handige tools vind je hier: www.trimbos.nl/kennis/kopp-kov/
Bellen of mailen
Wil je weten welke hulp, cursussen of bijeenkomsten er bij jou in de buurt zijn? Kijk naar het kaartje onderaan op deze pagina. De stippen zijn locaties. Klik op een stip in de buurt van waar jij woont. Bij elke locatie staat een telefoonnummer dat je kunt bellen en een e-mailadres waar je je vraag naar kunt sturen.
Lotgenotencontact
Al-Anon Familie Groepen vormen een gemeenschap van verwanten en vrienden van alcoholisten. Wij bespreken onderling onze ervaringen en geven elkaar kracht en hoop bij het oplossen van onze problemen.
Je kunt ook eens kijken bij Help, mijn dierbare is verslaafd. Daar vind je diverse vormen van ondersteuning door lotgenoten.
Alcohol bespreekbaar maken
Bekijk de video en krijg tips om alcohol bespreekbaar te maken.
Vind een locatie
bij jou in de buurt
locatie
Meerdere locaties