Thema's

Logo Alles over drinken

Alcohol en werken in de horeca

avatar
Topic gestart door 7504
29 april 2024 22 reacties 596 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

avatar
7504
29 april 2024

Na een paar keer gestopt te zijn met drinken, voor een korte en langere periodes, heb ik sinds een tijdje besloten om het drinken van alcohol volledig achter me te laten.
Ik doe dit, ruim voordat het een echt probleem begon te worden, maar ik merkte dat alcohol langzaam de baas over mij werd. 
De 1e tip die je overal krijgt op fora en dergelijke, is; ga alcohol uit de weg. En dat is nu juist gelijk mijn grootste probleem; Ik ben eigenaar van een horeca bedrijf.
Ik kan heel gepassioneerd zijn over mooie produkten, zoals hammen, kazen, gerechten, olijfoliën en natuurlijk mooie wijnen en bieren. 
Ik lust dan ook alles. Echt alles. En als het met liefde is bereid vind ik ook alles lekker.
De belangrijkste reden voor mij, om lid te worden van dit forum  is dan ook het peilen en bespreekbaar maken van dit dilemma.
Ik heb hier meerdere vragen over, en het zou te veel en te random zijn om al die vragen hier in dit ene draadje te ventileren.
Maar mijn eerste vraag zou zijn:
Zijn er meer mensen zoals ik; die werken in de horeca, of zelfs ondernemer zijn met een cafe of restaurant, die zich bewust zijn van hun zwakte voor het goedje wat ze verkopen?

avatar
Jac
29 april 2024

Welkom 7504 

Goede stap om je hier aan te melden op dit forum en ja het is erg lastig voor mij je eerste vraag te beantwoorden ik heb een discotheek gehad en een restaurant en toen was ik niet met niet drinken bezig dus ik dronk gewoon, maar er zijn hier zeker forumleden die daar wel ervaring mee hebben, ben je al gestopt en dronk je veel 

avatar
Elonwyn
29 april 2024

Ikzelf niet. Een fellow van de AA is nu 45 jaar clean en heeft in de eerste twee jaar zijn eigen kroeg nog gerund. Het kan dus wél. Ik denk alleen dat je ongelooflijk sterk in je schoenen moet staan.

avatar
Roberto
29 april 2024
1 uur geleden zei 7504:

Maar mijn eerste vraag zou zijn:
Zijn er meer mensen zoals ik; die werken in de horeca, of zelfs ondernemer zijn met een cafe of restaurant, die zich bewust zijn van hun zwakte voor het goedje wat ze verkopen?

Welkom op ons forum @7504,

Om jouw eerste vraag te beantwoorden.
Jaren geleden was ik vrijwillig barkeeper bij een lokale vereniging.
Dan drink je gezellig mee, niet 1 of 2 maar 10 pilsjes.
Daarna ging ik over op de wijn, niet 1 fles, maar 2 flessen.

Op een avond, toen iedereen al weg was, trok ik nog een derde fles wijn open.
En dacht ik: nu is het genoeg geweest.
Die derde fles wijn heb ik door de gootsteen gespoeld.

Vervolgens heb ik in trance de hele voorraadkast door de gootsteen gespoeld.
Flessen berenburg, jenever, port, wijn, alles one by one.

Buiten stonden nog 20 kratjes bier.
Dat was teveel werk om die ook door de gootsteen te spoelen.
Die heb ik laten staan.

avatar
7504
29 april 2024
1 uur geleden zei Jac:

Welkom 7504 

Goede stap om je hier aan te melden op dit forum en ja het is erg lastig voor mij je eerste vraag te beantwoorden ik heb een discotheek gehad en een restaurant en toen was ik niet met niet drinken bezig dus ik dronk gewoon, maar er zijn hier zeker forumleden die daar wel ervaring mee hebben, ben je al gestopt en dronk je veel 

Hoi Jac, bedankt voor je antwoord.

Ik ben een paar keer gestopt (1 maand, 3 maanden, een heel jaar).
Steeds niet met het idee om er volledig mee te stoppen, maar om terug te gaan naar het moment dat ik alcohol zag als iets extra's en niet als iets wat ik nodig heb.  Maar ik vrees dat dit niet meer kan. Elke keer (zelfs na dat jaar) zat ik weer op de oude hoeveelheden.
En dit was niet dramatisch hoor. Geen fles wodka per dag. Maar wel standaard èlke vrijdag, zaterdag en zondag een paar biertjes, een fles wijn (of 2)  en een paar glazen sterke drank. Door de week dan soms niets, maar steeds vaker ook een glas of 4 a 5. Ik krijg ook steeds vroeger trek in wat lekkers.
Ik merk hier aan dat ik verslavingsgevoelig ben, maar constateer dit in een vrij vroeg stadium en mijn instelling is dat ik me dit niet laat gebeuren.
Voor mij ligt dit monster echter overal op de loer, en ik bewonder het ook. Ik ben gek van een mooie Chianti, een koele Chablis of een ambachtelijk gebrouwd craft-bier. Alcohol is een onweerstaanbare mooie duivelin. Ik moet daar mee om weten te gaan. 
En ik hoop hierin op deze plek wat hulp te vinden. Ik sta nu weer 8 dagen droog. Ik heb het dit keer goed voorbereid en de datum een maand van tevoren vastgesteld. Ik beweeg lekker veel en ben positief dus lekker bezig. Dit hou ik uiteraard zo. 

 

avatar
Jac
29 april 2024
2 minuten geleden zei 7504:

Hoi Jac, bedankt voor je antwoord.

Ik ben een paar keer gestopt (1 maand, 3 maanden, een heel jaar).
Steeds niet met het idee om er volledig mee te stoppen, maar om terug te gaan naar het moment dat ik alcohol zag als iets extra's en niet als iets wat ik nodig heb.  Maar ik vrees dat dit niet meer kan. Elke keer (zelfs na dat jaar) zat ik weer op de oude hoeveelheden.
En dit was niet dramatisch hoor. Geen fles wodka per dag. Maar wel standaard èlke vrijdag, zaterdag en zondag een paar biertjes, een fles wijn (of 2)  en een paar glazen sterke drank. Door de week dan soms niets, maar steeds vaker ook een glas of 4 a 5. Ik krijg ook steeds vroeger trek in wat lekkers.
Ik merk hier aan dat ik verslavingsgevoelig ben, maar constateer dit in een vrij vroeg stadium en mijn instelling is dat ik me dit niet laat gebeuren.
Voor mij ligt dit monster echter overal op de loer, en ik bewonder het ook. Ik ben gek van een mooie Chianti, een koele Chablis of een ambachtelijk gebrouwd craft-bier. Alcohol is een onweerstaanbare mooie duivelin. Ik moet daar mee om weten te gaan. 
En ik hoop hierin op deze plek wat hulp te vinden. Ik sta nu weer 8 dagen droog. Ik heb het dit keer goed voorbereid en de datum een maand van tevoren vastgesteld. Ik beweeg lekker veel en ben positief dus lekker bezig. Dit hou ik uiteraard zo. 

 

8 dagen is een mooi begin en je bent al eerder gestopt beviel dat? Wat was de reden om na een jaar te zeggen laat ze weer maar door komen.

Ik kon mezelf vroeger ook altijd verblijden met een mooie chianti of mijn favoriet een amarone, alleen dat werd natuurlijk meer dan een glas en na de derde proefde ik het niet meer en na een fles konden ze me geven wat ze wilden maar dat terzijde ik kan geen maat houden met wijn en zeker niet met bier inzake bier ben ik van de kwantiteit en niet van de kwaliteit als het maar vuuuuuuuuuueeeel is, je hebt zelfkennis en wil ingrijpen voor dat het je leven gaat beïnvloeden heel verstandig de meeste hier waaronder ik grepen in dat we al beïnvloed waren geestelijk enof lichamelijk, ja en ik snap heel goed dat het monster overal op de loer ligt en dat dilemma’s geeft je zegt ik heb me voorbereid hoe als ik vragen mag 

avatar
lady jane
29 april 2024

welkom @7504,
je hebt met dat jaar bewezen dat je gestopt kunt blijven,
dus dat kun je wéér mits je gemotiveerd bent en blijft.
Als we hier iets voor je kunnen betekenen, laat maar weten!

Voorlopig zou je op youtube naar het filmpje van Els Noorlander kunnen kijken
dat zijn 33 welbestede minuten geweest voor mij en meerdere forummers hier.
Je hebt geen makkelijk beroep, en je zult wel snappen dat de 0 makkelijker is aan te houden dan 
op je verstand steeds rekenen (en bijstellen) wat je nog kunt drinken zonder rampen tot gevolg.
Ik schonk ooit drank in een sauna waar ik werkte, maar dronk dan zelf niet i.v.m. de verantwoordelijkheden
die ik had. Kwam ik er als klant dan wel, na afloop. Net als jij wist ik bepaalde bieren en wijnen te waarderen,
maar wie niet? Totdat de kwantiteit belangrijker werd dan de kwaliteit. En inmiddels mis er echt niets meer aan.

avatar
bumperjim
30 april 2024

Ik denk dat het wel te scheiden moet zijn, je staat te werken, je bent niet aan het uitgaan. Je hebt de verantwoordelijkheid dus je drinkt niet. Pas als je het gaat vermengen dwz je drinkt vrolijk mee met je klanten dan kan het snel fout gaan. Ik heb zelf nooit in de horeca gewerkt maar als er ergens bardienst gedraaid moest worden (studententijd, maar ook met de oudervereniging van de basisschool vd kids) dan was ik er altijd als de kippen bij :huh: En veel klanten bestellen er dan "ook eentje voor jou" en dan is het geen glaasje jus. En die moet vlug naar binnen want het is druk... en dan krijg je er weer eentje, enz.

Ja natuurlijk is het allemaal lekker. Maar een fles wijn is geen eenpersoons verpakking, dat is wat we altijd fout doen.

Werk = geen alcohol. Soms helpt het als je een flink incident hebt op je werk, brand of zo (niet dat ik iemand dat toewens). In onze studentenbar lazerde er tegen het eind vd nacht een fles CO2 op de grond (joost mag weten waarom die niet vastgezet vast), het drukventiel knalde er af en 70 bar CO2 spoot de tent in. We hadden allemaal gestikt kunnen zijn maar 1 dronken tor lukte het om het ding snel dicht te draaien. Toen hadden we allemaal wel zoiets van misschien kunnen we hier beter nuchter gaan staan, maar tussen denken en doen... :wacko:

avatar
7504
30 april 2024
21 uur geleden zei Jac:

8 dagen is een mooi begin en je bent al eerder gestopt beviel dat? Wat was de reden om na een jaar te zeggen laat ze weer maar door komen.

Ik kon mezelf vroeger ook altijd verblijden met een mooie chianti of mijn favoriet een amarone, alleen dat werd natuurlijk meer dan een glas en na de derde proefde ik het niet meer en na een fles konden ze me geven wat ze wilden maar dat terzijde ik kan geen maat houden met wijn en zeker niet met bier inzake bier ben ik van de kwantiteit en niet van de kwaliteit als het maar vuuuuuuuuuueeeel is, je hebt zelfkennis en wil ingrijpen voor dat het je leven gaat beïnvloeden heel verstandig de meeste hier waaronder ik grepen in dat we al beïnvloed waren geestelijk enof lichamelijk, ja en ik snap heel goed dat het monster overal op de loer ligt en dat dilemma’s geeft je zegt ik heb me voorbereid hoe als ik vragen mag 

Hoe ik het voorbereid heb: Ik heb de datum 2 maanden van tevoren vastgelegd; de laatste dag van een door mij regelmatig bezocht festival. 
Die datum is echt in mijn hoofd gaan zitten. In de dagen er naar toe heb ik veel podcasts en dergelijke geluisterd. Op een gegeven moment keek ik er zelfs naar uit.
De laatste dag van het festival heb ik niet gedronken. Ook om te kijken hoe leuk ik het festival dan nog vind. (was toch lastig)
Ik ben op een leeftijd waarvan je zou kunnen zeggen dat de aftakeling zich al flink heeft ingezet. Ik had me er bij neergelegd dat het vanaf nu alleen nog maar downhill zou zijn. Maar dat is heel fout om te denken. Ook na je 50e kan het nog uphill. En voor mij was die datum het begin van de klim. Beter eten, meer bewegen en geen alcohol dus.
Ik ben gelukkig een positief persoon. Heb geen demonen en depressies. Ik stel me heel open op. Het zou voor mij wel stom zijn als ik dit niet aan kan. Maar dan moet ik wel de verleidingen weerstaan.

avatar
7504
30 april 2024
13 uur geleden zei lady jane:

welkom @7504,
je hebt met dat jaar bewezen dat je gestopt kunt blijven,
dus dat kun je wéér mits je gemotiveerd bent en blijft.
Als we hier iets voor je kunnen betekenen, laat maar weten!

Voorlopig zou je op youtube naar het filmpje van Els Noorlander kunnen kijken
dat zijn 33 welbestede minuten geweest voor mij en meerdere forummers hier.
Je hebt geen makkelijk beroep, en je zult wel snappen dat de 0 makkelijker is aan te houden dan 
op je verstand steeds rekenen (en bijstellen) wat je nog kunt drinken zonder rampen tot gevolg.
Ik schonk ooit drank in een sauna waar ik werkte, maar dronk dan zelf niet i.v.m. de verantwoordelijkheden
die ik had. Kwam ik er als klant dan wel, na afloop. Net als jij wist ik bepaalde bieren en wijnen te waarderen,
maar wie niet? Totdat de kwantiteit belangrijker werd dan de kwaliteit. En inmiddels mis er echt niets meer aan.

Dank je! die ga ik zeker kijken! Ik ben ook erg blij met de podcasts van Koos van Plateringen; die zijn fijn om naar te luisteren. De app van alcoholvrijheid is ook motiverend. Net zoals de filmpjes van Eric Scherder en Andrew Huberman. Het moet er gewoon elke dag ook eventjes ingepeperd worden!

avatar
Jac
30 april 2024
7 minuten geleden zei 7504:

Hoe ik het voorbereid heb: Ik heb de datum 2 maanden van tevoren vastgelegd; de laatste dag van een door mij regelmatig bezocht festival. 
Die datum is echt in mijn hoofd gaan zitten. In de dagen er naar toe heb ik veel podcasts en dergelijke geluisterd. Op een gegeven moment keek ik er zelfs naar uit.
De laatste dag van het festival heb ik niet gedronken. Ook om te kijken hoe leuk ik het festival dan nog vind. (was toch lastig)
Ik ben op een leeftijd waarvan je zou kunnen zeggen dat de aftakeling zich al flink heeft ingezet. Ik had me er bij neergelegd dat het vanaf nu alleen nog maar downhill zou zijn. Maar dat is heel fout om te denken. Ook na je 50e kan het nog uphill. En voor mij was die datum het begin van de klim. Beter eten, meer bewegen en geen alcohol dus.
Ik ben gelukkig een positief persoon. Heb geen demonen en depressies. Ik stel me heel open op. Het zou voor mij wel stom zijn als ik dit niet aan kan. Maar dan moet ik wel de verleidingen weerstaan.

Super ga door op deze ingeslagen overtuiging en je hou die motivatie vast , succes 

avatar
7504
30 april 2024
4 uur geleden zei bumperjim:

Ik denk dat het wel te scheiden moet zijn, je staat te werken, je bent niet aan het uitgaan. Je hebt de verantwoordelijkheid dus je drinkt niet. Pas als je het gaat vermengen dwz je drinkt vrolijk mee met je klanten dan kan het snel fout gaan. Ik heb zelf nooit in de horeca gewerkt maar als er ergens bardienst gedraaid moest worden (studententijd, maar ook met de oudervereniging van de basisschool vd kids) dan was ik er altijd als de kippen bij :huh: En veel klanten bestellen er dan "ook eentje voor jou" en dan is het geen glaasje jus. En die moet vlug naar binnen want het is druk... en dan krijg je er weer eentje, enz.

Ja natuurlijk is het allemaal lekker. Maar een fles wijn is geen eenpersoons verpakking, dat is wat we altijd fout doen.

Werk = geen alcohol. Soms helpt het als je een flink incident hebt op je werk, brand of zo (niet dat ik iemand dat toewens). In onze studentenbar lazerde er tegen het eind vd nacht een fles CO2 op de grond (joost mag weten waarom die niet vastgezet vast), het drukventiel knalde er af en 70 bar CO2 spoot de tent in. We hadden allemaal gestikt kunnen zijn maar 1 dronken tor lukte het om het ding snel dicht te draaien. Toen hadden we allemaal wel zoiets van misschien kunnen we hier beter nuchter gaan staan, maar tussen denken en doen... :wacko:

Zeker; en ik heb nog een verantwoordelijkheid; Ik ben ook leidinggevend en zou een voorbeeld moeten zijn voor mijn medewerkers.
Gelukkig is het alcohol gebruik op de werkvloer erg beperkt. Wij hebben gelukkig ook geen na-zittingen tot in de kleine uurtjes. Nooit gehad. 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Francoise
30 april 2024

Welkom 7504 . Zelf was ik nog jong,  maar ik kom uit een horeca gezin .  We waren met een groot gezin en een zwak voor alcohol.  Mijn vader dronk cognac,, (vieux ) maar onder  werktijd drink hij koude thee uit een cognacfles , om toch "mee te drinken"  met de klanten , zonder commentaar 

avatar
JamesM
30 april 2024

Toen ik nog student was werkte ik in de kroeg. Ben destijds eens 9 maanden gestopt met drinken, vond het te gortig worden. Totdat een collega een baco voor mijn neus zette en zei ‘het wordt nu wel weer eens tijd’. Dat was weer het begin van het einde. In de horeca werken en gestopt blijven met de alcohol kan wel, maar de kans op een uitglijder en/of terugval is beduidend groter dan in een kantoorfunctie.  

Jouw bewondering voor alcohol is natuurlijk niet gek; de hele horeca is erop ingericht. Vind bijvoorbeeld maar eens een frisdrank wat op zo’n stoere en feestelijke wijze wordt gepresenteerd. Ambachtelijk gebrouwen, echte mannen weten waarom, mooi bedrukt glaswerk, ‘sponsored by Spa blauw’, etc. Dat gaat m natuurlijk niet worden (behalve als de frisdrank gemixt is met… juist, alcohol).

Jan van Heemskerk en Jacqueline van Lieshout hebben hier in hun podcast een mooie aflevering over gemaakt met horecaonderneemster Helene, die zelf ook is gestopt met de alcohol. Wat mij betreft een aanrader om te luisteren (bijna al hun afleveringen trouwens, maar dat terzijde).

 

avatar
7504
30 april 2024
53 minuten geleden zei JamesM:

Toen ik nog student was werkte ik in de kroeg. Ben destijds eens 9 maanden gestopt met drinken, vond het te gortig worden. Totdat een collega een baco voor mijn neus zette en zei ‘het wordt nu wel weer eens tijd’. Dat was weer het begin van het einde. In de horeca werken en gestopt blijven met de alcohol kan wel, maar de kans op een uitglijder en/of terugval is beduidend groter dan in een kantoorfunctie.  

Jouw bewondering voor alcohol is natuurlijk niet gek; de hele horeca is erop ingericht. Vind bijvoorbeeld maar eens een frisdrank wat op zo’n stoere en feestelijke wijze wordt gepresenteerd. Ambachtelijk gebrouwen, echte mannen weten waarom, mooi bedrukt glaswerk, ‘sponsored by Spa blauw’, etc. Dat gaat m natuurlijk niet worden (behalve als de frisdrank gemixt is met… juist, alcohol).

Jan van Heemskerk en Jacqueline van Lieshout hebben hier in hun podcast een mooie aflevering over gemaakt met horecaonderneemster Helene, die zelf ook is gestopt met de alcohol. Wat mij betreft een aanrader om te luisteren (bijna al hun afleveringen trouwens, maar dat terzijde).

 

Hoi James, wat een supergoede tip van je. Ga ik zeker luisteren. Drankjes die de magie van alcohol enigszins benaderen zijn een mooie espresso, goede thee en sinds kort kombucha. De podkasts van Koos van Plateringen zijn ook zeker het beluisteren waard en in de latere (gesponserde) afleveringen komt er halverwege steeds een bijzonder mocktailrecept langs. Mieeschien ook eens proberen!


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
7504
30 april 2024
10 uur geleden zei Jac:

Super ga door op deze ingeslagen overtuiging en je hou die motivatie vast , succes 

TNX!


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
JamesM
30 april 2024
4 minuten geleden zei 7504:

Drankjes die de magie van alcohol enigszins benaderen zijn een mooie espresso, goede thee en sinds kort kombucha. De podkasts van Koos van Plateringen zijn ook zeker het beluisteren waard 

Ja eens! Ik heb sinds ik gestopt ben meer aandacht voor het zelf maken van verse thee en koffie. De podcasts van Koos beluister ik nog steeds, houdt me bij de les. 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
LightVein
02 mei 2024

@7504

Ik ben ook de wereld van Thee aan het ontdekken 🙂 Munt thee, gember thee, en af en toe goede bak koffie, dan wat exclusiever koffie. Af en toe lekker muziek luisteren. 

kombucha is dat niet gefermenteerde thee? Moet ik ook eens gaan proberen 😉

 

avatar
7504
02 mei 2024
55 minuten geleden zei LightVein:

@7504

Ik ben ook de wereld van Thee aan het ontdekken 🙂 Munt thee, gember thee, en af en toe goede bak koffie, dan wat exclusiever koffie. Af en toe lekker muziek luisteren. 

kombucha is dat niet gefermenteerde thee? Moet ik ook eens gaan proberen 😉

 

Juist! Kombucha is een thee, die je laat fermenteren met een soort zwam. Je kan het dus zelf maken en wat dat betreft heeft de invloed die jij kan uitoefenen op het resultaat wat weg van het brouwen van bier. De zwam bewaar je steeds en wordt steeds rijker. Het schijnt ook erg goed te zijn voor heel je spijsvertering (en wie weet; ook voor het herstel van je lever).  Ik heb het nog niet zelf gemaakt, maar dat gaat er zeker eens van komen.


Like 2
2 anderen reageerden hierop
avatar
LightVein
02 mei 2024
29 minuten geleden zei 7504:

Juist! Kombucha is een thee, die je laat fermenteren met een soort zwam. Je kan het dus zelf maken en wat dat betreft heeft de invloed die jij kan uitoefenen op het resultaat wat weg van het brouwen van bier. De zwam bewaar je steeds en wordt steeds rijker. Het schijnt ook erg goed te zijn voor heel je spijsvertering (en wie weet; ook voor het herstel van je lever).  Ik heb het nog niet zelf gemaakt, maar dat gaat er zeker eens van komen.


Fermentatie is leuk om te doen 🙂 volgens mij komt er ook wel alcohol vrij tijdens maken van Kombucha, maar dat is met alles wat fermenteert. Een rijpe banaan is al 0.5% alcohol of een pak fris wat je een dag of 2 open houd fermenteert al 😉

Zelfs alcohol vrij bier is niet 0% maar bevat altijd nog altijd alcohol. 
 

avatar
Musashi
02 mei 2024

Hey, ik wil hier eigenlijk zeker niet overal aanwezig zijn maar deze kan ik toch even niet laten liggen. Er zijn hier zeker wel meer grote theeliefhebbers op het forum. Ook ik heb mezelf erg in de rijke wereld van thee verdiept sinds ik alcoholvrijer wil leven. (Toen ik helemaal ben gestopt heb ik ook een cursus thee-sommelier gevolgd) en sindsdien laat het me ook niet meer los. Thee is maw een belangrijk aspect in mijn proces. Gaande van Japanse theeceremonie tot het zelf plukken, drogen en samenstellen van kruidentheeën.

Ook met kombucha heb ik afgelopen 3 jaar veel geëxperimenteerd en het was voor mij bij momenten echt een opkikker om deze ‘aparte’ drank  te nemen ipb mijn eerste wijn. . Mijn huisgenoten heb ik nooit kunnen overtuigen van de smaak van mijn brouwsels en ik ben er nog steeds niet uit of dat nu aan mij lag of aan kombucha op zich. Spijtig genoeg is mijn originele scoby (want zo heet zo’n zwam dan) enkele maanden geleden beginnen schimmelen, wellicht ook wegens verwaarlozing die er meer en meer in sloop.

Lang verhaal kort, ik denk dat het zeker de moeite waard is om je te verdiepen in de eindeloze wereld van thee. Zo kan dit wellicht ook een extra troef voor je horeca-zaak betekenen.

Er is hier ook ergens een theedraadje. Het zou misschien fijn kunnen zijn om dat terug nieuw leven in te blazen. @bumperjim😁?


Like 2
2 anderen reageerden hierop
avatar
bumperjim
02 mei 2024

Myep!!

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.