Thema's

Logo Alles over drinken

‘t Theedraadje

avatar
Topic gestart door bumperjim
13 januari 2018 159 reacties 12348 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

avatar
Claudius
14 juni 2021

Later alles beter lezen , me hier aansluiten 

avatar
Artemis
16 juni 2021

thee-ologen. thee-ologie 

het laat me niet los 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Bob
25 juni 2021

Chai latte, is dat zoals ze het in India drinken, @knakker, of weet je dat niet? Die ken ik wel van toen ik daar op vakantie was. Een heel speciale smaak inderdaad, je herkent hem meteen, en ze noemen het daar inderdaad chai. Die melk komt van de Engelsen en de kruiden da's typisch iets van India (en meer in het algemeen van Azië). Ik ben meermalen in India geweest. Toen ik een keer laat in het hotel aankwam na een lange heenvlucht vroeg ik om een pilsje, maar dat hadden ze niet. Of ik misschien thee lustte. Ik dacht nog mwa , nou ja doe maar dan. Maar meteen bij de eerste nip schoten er allerlei herinneringen van twee voorgaande reizen mijn hoofd te binnen. Heerlijk. Veel beter dan pils in feite, in elk geval daar op dat moment.

avatar
Artemis
25 juni 2021
23 minuten geleden zei knakker:

Vroeger nam ik ook altijd drank mee als souvenir van vakantie. Om maanden later nog eens glimlachend terug te denken aan de reis. 

ja, zo ging dat. Alleen thuis smaakte die wijn en die grappa en die ouzo toch anders. Ik bewaarde het etiket nog maanden, jaren en ook de kurken. Kwam laatst paar kurken tegen :D

het is dat ik niet van melk houd, chai latte....... misschien toch eens proberen. 

avatar
bumperjim
26 juni 2021

Je kan ook gewoon chai drinken zonder melk erin. (Ik vind het overigens nergens op slaan om de melk latte te noemen in het geval van chai, de Italianen hebben er deze keer echt helemaal niks mee te maken). En dan kan je het beste een chai halen van een theespecialist want de chai in zakjes van de jumbo of zo dat is het net niet.

In India krijg je automatisch melk of je t nou leuk vindt of niet, maar ik heb een aversie tegen melk van zogenaamd heilige koeienscharminkels op een strikt dieet van oude kranten en plastic zakjes. En ook tegen een glas dat ff vluchtig wordt "schoongespoeld" in een emmer beige water dat nog van de dag daarvoor dateert, het plezier van een Indiaas chai stalletje aan de kant vd weg :ph34r:

Verder leuk land hoor :D 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
bumperjim
03 september 2021
8 uur geleden zei knakker:

Oja. Tijdens mijn vakantie in Frankrijk deze zomer zag ik in een souvenirwinkel ineens de groene blikjes van Palais des Thés waar ik onze Internationale Theemuts @bumperjimal meermalen enthousiast over had horen vertellen. Ik had dan ook bijna het gevoel alsof ik plotseling op de verborgen schatten van El Dorado was gestuit. Drie blikjes mee naar huis genomen: Long Jin, Green of London en Margaret's Hope. Dat is echt genieten zeg. En hoewel de blikjes klein zijn en ik best veel thee drink is de bodem nog lang niet in zicht. Dat was vroeger wel anders met die van de vakantie meegebrachte flessen wijn en calvados. Dat blijft wel mooi aan thee. Kicks voor niks. 

Aaaah long jin ben ik dol op! 
Green of London staat hier in de kast en neem ik straks ter ere van jou.

Leuk knak ;) 

avatar
Artemis
31 december 2021

Maar eens omhoog halen voor het nieuwe jaar 

avatar
Reacher
31 december 2021

Welke smaak thee lust jij graag?  

avatar
niks
31 december 2021

Meloen! 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Artemis
31 december 2021

Yogi Tea 

 

images.jpg

avatar
Musashi
29 mei 2022

Tegelijk met het vallen van het jaarpact kan ik toch ook melden dat ik mezelf thans, na een dik jaar av, ook een gediplomeerd Thee Sommelier mag noemen. Onder het motto: ook de goeie dingen benoemen dus.

spijtig dat de theemaatjes @bumperjim , @knakker/ @oskar en @Artemis hier niet meer delen in de feestvreugde, maar ik wou het toch niet laten om dit hoopgevend signaal te delen met de menigte.

Ik heb de voorbije weken av dan wel even laten varen maar besef nu weer des te meer hoe veel meer de heilzame inhoudsstoffen in thee en kruiden me brengen ipv de giftige alcohol.

Dat is het echte pad dat ik volgen wil.

De weg van de thee dus, zoals mijn avatar hier ook aangeeft.

 


Like 6
6 anderen reageerden hierop
avatar
Lonster
29 mei 2022

Gefeliciteerd Musashi. :)

Ik ben wel benieuwd of je nog interessante smaken of combinaties ontdekt hebt?

avatar
Musashi
29 mei 2022

Dank je @Lonsterhet is me wel een hele opkikker! Goh ja, smaken, over echte theeëen (dus van camelia sinensis of assamica) gesproken, ik ben heel aangenaam verwonderd en gefascineerd over de hoeveelheid en variatie in herkomst, productiemethode etc. Veel bijgeleerd over groene, zwarte, oolong, pu erh thee… vanwege mijn studie-achtergrond wil ik me zelf meer verdiepen/ specialiseren in Japanse (groene) thee en alleen daar zijn er al zoveel soorten sencha, bancha, matcha, gyokuro,… en dan nog eens zoveel (subtiele) smaakverschillen!  Om dan nog maar te zwijgen van de inhoudsstoffen! En daarvoor heb ik wel wat nieuwe interessante wonderkruiden ontdekt zoals moringa en lapacho. Momenteel experimenteer ik eigenlijk volop met verse kruiden(infusies). Deze winter/ voorjaar heb ik me nl., op zondag, ipv brak in de zetel te hangen, gericht op de aanplant van een grote kruidentuin. Daar pluk ik nu letterlijk de vruchten (alle ja meestal bladeren) van, naar goesting, combi’s van brandnetel, Citroenmelisse, (Citroen)tijm, rozemarijn, verschillende soorten salie, verschillende soorten munt, verveine, vlierbloesem, kamille, lavendel,…

ik hou ervan om te leren over de planten en waar ze goed voor zijn en dan probeer ik op het moment iets samen te stellen naar behoefte. Mijn volgende 500 dagen av wil ik ook een cursus herborisme aanpakken. 

Geef mij maar polyfenol ipv alcohol! :D


Like 4
4 anderen reageerden hierop
avatar
Etty
30 mei 2022

Gefeliciteerd @Musashi!


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Lonster
31 mei 2022
Op 29-5-2022 om 20:30 zei Musashi:

naar goesting, combi’s van brandnetel, Citroenmelisse, (Citroen)tijm, rozemarijn, verschillende soorten salie, verschillende soorten munt, verveine, vlierbloesem, kamille, lavendel,…

Dat klinkt heerlijk, behalve die lavendel dan. Wanneer kunnen we een proeverij/workshop boeken bij je?

avatar
Artemis
02 juni 2022

Gefeliciteerd @Musashi theesommelier :rose:

en ben je van de jaardraad gevallen? ik miste je al, ik ga je opzoeken...  

en ik zie dat je wie is wie gezakt is en die haal ik niet omhoog, 

warme groet

Artemis :heart:

avatar
Lonster
20 juli 2022

Met dit warme weer smaakt de warme thee me nog steeds goed. Mijn tulsi thee is op. Ik ben nu met verveine, citroenmelisse, salie en camille aan het afwisselen. Een paar uit eigen tuin.

Groene thee en rooibos smaken me ook goed met warm weer. Een restje afgekoelde rooibos met bruiswater aanvullen is trouwens ook lekker. Leuk om te experimenteren met die drankjes zo in de zomertijd.

 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Lonster
20 juli 2022

Mijn verveine plantje was binnen een week dood. Maar de salie doet het goed, die kan ik al gaan verpotten.


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Oskar
03 november 2022
Op 29-5-2022 om 10:23 zei Musashi:

Tegelijk met het vallen van het jaarpact kan ik toch ook melden dat ik mezelf thans, na een dik jaar av, ook een gediplomeerd Thee Sommelier mag noemen.

Echt heel ad rem is het niet om na vijf maanden nog met een felicitatie aan te komen kakken, maar ik vind het wel gaaf dat jij Thee Sommelier bent geworden! Is dat zuiver uit hobby, of ben je ook van plan om hier iets mee te gaan doen qua werk?

Heb je nog aanraders? En hoe is het verder met je?

avatar
Musashi
08 november 2022

Ow @Oskar wat fijn je terug te lezen en te horen dat het je voor de wind gaat! Ik dacht, ik wacht 5 dagen om te antwoorden dan houden we de verhoudingen ook wat op peil. ;-). Dankjewel ook voor de felicitaties! En ja! Ik ben er zeker nog volop mee bezig…ik specialiseer me eigenlijk nog verder in Japanse thee want oh boy daar is een echte wereld voor me open gegaan! De cursus was in dat opzicht nog heel beperkt dus zal hier even namedroppen voor de show: gyokuro, bancha, kyobancha, hojicha, kamairicha, aracha,…allemaal soorten waar ik nog nooit (bewust) van had gehoord maar waar ik nu volop mee experimenteer. Maar, bij mij is het niet helemaal smaak-gericht, ik focus me vooral op de gezondheidsvoordelen die thee me brengt op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Door te stoppen met alcohol is het me nog duidelijker geworden hoe ALLES wat je in je lichaam stopt een invloed op je heeft, ook al merk je zelf mss amper een verschil, maar als 1 glas alcohol een impact heeft, waarom zou dat bij 1 tas thee dan niet zo zijn he? Want het ‘toeval’ wil dat ik kort na mijn diploma/ certificaat wel terug alcohol ben beginnen drinken en ik krijg het sindsdien weer moeilijk naar 0. Maar elke keer ik de effecten van alcohol vs thee tegen elkaar opweeg, ja dan is het wel overduidelijk natuurlijk en begrijp ik hoegenaamd niet waarom ik toch elke keer terug in de val trap. Soit, nu weer een week weer zonder, en steeds meer overtuigd dat het echt niet goed voor me is, maar ja soms ‘vergeet’ ik dat dus…ik ben dus zeker geen ezel want ik blijf me maar stoten aan dezelfde steen :-).

ja het is ook mijn bedoeling om hier professioneel mee verder te gaan, in feite ben ik vorig jaar, na 20 jaar in dezelfde sector, een hele andere professionele richting ingeslagen. Het is nog heel pril en onzeker allemaal en dat brengt natuurlijk wel de nodige spanningen met zich mee, maar dat verdwijnt allemaal wel in het niets in vergelijking met de werkstress en toxische werksfeer van vroeger. Ik kan/ wil er hier niet te diep op ingaan voor privacy maar als het je interesseer mag je me steeds een pb sturen hoor.

lieve groet!


Like 2
2 anderen reageerden hierop
avatar
Lonster1
08 november 2022

De Japanse theesoorten die je noemt zijn mij onbekend, ik vind het leuk om daarover te lezen, wat het jou emotioneel en spiritueel brengt. Als je daar nog over wil schrijven vind ik dat leuk. Ik merk dat effect wel duidelijk bij voedsel. En bij minder suiker en alcohol.

Jammer om te lezen dat het weer moeilijk naar de 0 gaat, maar nu dus al weer een week niks. 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
bumperjim
08 november 2022

Hey @Musashi! Sterkte met de nul vasthouden :)  Zet maar snel een sjieke thee. 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Musashi
08 november 2022

Wat fijn dat het je interesse wekt @Lonster1! Mijn emotionele en spirituele evolutie (groei) en de invloed van thee hier op,  is natuurlijk allemaal heel persoonlijk en ook moeilijk om bondig en publiekelijk onder woorden te brengen. Misschien dat ik het later eens probeer. Vandaag is het een heel intense volle (bloed)maan (al gezien?) dus is er helemaal geen beginnen aan ;-). Wil je wel meegeven, een bijzonder boeiende leermeester voor Japanse thee is https://youtube.com/c/TheTeaCrane-intl

Nu, voor de volledigheid, buiten Japanse thee, vind ik ook kruidenleer op dat vlak echt heel interessant. Dus niet alleen thee pur sang. Het hoeft zeker niet allemaal en altijd zo ‘exotisch’ te zijn. Ik lees/ leer graag over de geschiedenis, verhalen en heilzame werking van (inheemse en uitheemse) kruiden, en heb deze zomer ook geëxperimenteerd met telen en drogen van vele kruiden. Dus ja, ik ben zo een van die rare (?) mensen die ook thee trekt van keukenkruiden als thijm, salie,… :-)


Like 2
2 anderen reageerden hierop
avatar
Musashi
08 november 2022

Dankje @bumperjim blij dat ik je terug lees! Ik denk dat het grote probleem waarom de 0 niet echt meer lukt, het ontbreken is van een concreet doel. Niet de motivatie, want die is er eigenlijk echt wel maar niet constant en altijd. En doordat ik geen concreet doel meer heb zoals in het begin tja, is het einde soms wat zoek. Mijn doel was toen 1 jaar en toen dat gelukt was voelde het zo goed om in een trek door te gaan dus dat ging super. Dan stoemelings, een onbewaakt moment en ja Voila hier zitten we dus. Ik wil het eigenlijk niet (meer) maar soms toch en dan weer heeeel hard niet…maar ik wil/ kan niet zeggen ‘nooit meer’ en elke maand is er wel een (of meerdere) ‘excuses’’ waarbij ik aan het wankelen ga en toegeef…

klinkt hier waarschijnlijk voor velen niet vreemd in de oren…

avatar
Musashi
08 november 2022

10ACB8F4-2454-4B9B-B2ED-EEC2BA62E52B.thumb.jpeg.d8445611571416274076ab26ffc758fe.jpeg
 

en zo werd het weer even genoeg voor Musashi. Bye 4 now.

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.