Thema's

Logo Alles over drinken

Voedsel voor het brein: stellingen en vragen

avatar
Topic gestart door Reacher
14 juni 2021 511 reacties 36851 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

avatar
Reacher
14 juni 2021

Voortbordurend op het dagdraadje donderdag 10 juni 2021 hierbij een draadje voor hersenspinsels. Het onderwerp Sterfelijkheid hebben we net gehad. :ph34r:
 

Dus nieuwe stelling: een alcoholverslaving wordt deels in stand gehouden omdat het ons ook iets oplevert op psychologisch  gebied. Voorbeeld: je hoeft minder verantwoordelijkheid op je te nemen als anderen geen verwachtingen van je hebben. En soms is dat ergens ook wel fijn.

 Zin of onzin? Graag beargumenteren. 

avatar
Quinn
14 juni 2021

Hmm... ik denk dat je in bredere zin kunt stellen dat elke verslaving je iets oplevert. In die zin dat als het echt niets op zou leveren, het vanzelf zou verdwijnen. Alleen is het de vraag of dat wat het oplevert wel iets echts is, of iets dat juist niet echt is. Bijvoorbeeld wanneer drank je rust oplevert, door je klem te zuipen, val je in slaap, je lijkt rust te hebben. Dat is gelul, het is geen echte rust, maar toch heb je rust. Beloning. Althans, gevoelsmatig voor het verslaafde brein. Veel beter dan de door het zuipen verkregen rust is natuurlijk echte rust, fysiek moe zijn en moeten slapen, omdat je het niet helpen kunt. 

Dat is maar er eentje, wat mij betreft.


Like 2
2 anderen reageerden hierop
avatar
Musashi
14 juni 2021

Bij mij was ‘gepermitteerde’ rust er zeker ook eentje...niets hoeven te doen omdat je te wazig bent of katert...dan ‘mocht/ moest’ ik niks doen...anders gaat ‘niets doen’ toch vaak gepaard met een schuldgevoel...in het geval van dronken of kateren werd het schuldgevoel dan uitgesteld...

Een andere is toch zeker ook ‘ongegeneerd’ ‘mezelf’ zijn...maar ook hier met slechts uitgestelde schaamte...

Kortom, wat leverde het me op?

Uitstel van schuld en schaamte

Kater was zeker ook boetedoening om mezelf te straffen...iets van verdiende pijn of zo...


Like 2
2 anderen reageerden hierop
avatar
Bob
14 juni 2021

De stelling poneert dat verslaving iets oplevert. Dat staat er mijns inzins los van of drank je rust oplevert, of vrolijkheid of wat dan ook. 

Ik vind het een rare stelling overigens, want het zou suggereren dat je daarvoor kiest. Iemand die verslaafd is houdt zich m.i. niet bezig met de vraag of dat verslaafd zijn voordelen heeft, die wil gebruiken, niet verslaafd worden of verslaafd blijven.


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Claudius
14 juni 2021

In de verslavingskliniek was een van de opdrachten. De voordelen en nadelen van gebruik en niet gebruik. Op te sommen. Mijn werkstuk daarover heb ik nooit kunnen bespreken. 

Ik denk dat de bedoeling van zulke opdrachten is, dat een verslaving op lange termijn nooit wat oplevert. Slechts kortstondig verdwijnen persoonlijke  problemen.


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Claudius
14 juni 2021

@Musashi Het ongeneerde had ik nooit, misschien een beetje vrolijker. 

avatar
Musashi
14 juni 2021

Ok opnieuw dan :D verslaving ontneemt je van je verantwoordelijkheid...je bent verslaafd dus ligt het buiten je verantwoordelijkheid...wat ik overigens nooit gedacht heb, want ik was niet ‘verslaafd’ :D


Like 2
2 anderen reageerden hierop
avatar
Musashi
14 juni 2021
1 minuut geleden zei Claudius:

 

@Musashi Het ongeneerde had ik nooit, misschien een beetje vrolijker

 

Niet? Amai ik wel hoor, Allee ja, zoals gezegd, schaamte wel achteraf, niet op het moment zelf...


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Quinn
14 juni 2021

Wat verslaving voor mij in stand houdt hield heeft gehouden is ook de deken die het biedt. Door mijn comfy blanket die verslaving heet, kon ik me niet of nauwelijks met mijn echte problemen bezig houden. Een excuus dus ook, die verslaving.


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Reacher
14 juni 2021

Ik dronk om iets te doen te hebben, stomme series werden er een stuk leuker van, zo heb ik alle Sharknado’s met plezier bekeken. Daarna inderdaad het moe en ziek zijn. Dus niets hoeven zoals @Musashi ook zegt.
@Claudiushad misschien minder rem op zijn creativiteit?

 En het eeuwige: eerst maar eens stoppen met…(vul in)  en dan pak ik de rest aan. De comfy blanket van @QuinnEen heleboel van die redenen zijn korte termijn oplossingen die een gezonder alternatief hebben: verveel je je? Neem een hobby. Geen zin om iets te ondernemen? Leer nee zeggen. 
Dus het zijn drogredenen.  

@Bob ik denk dat het een onbewust ‘beloningssysteem’ kan zijn. Dus je bedenkt niet tevoren ik word verslaafd want dan…  -bijvoorbeeld-: verwacht men niets van mij, maar gaandeweg bemerk je proefondervindelijk dat er bijkomende voordelen zijn aan verslaving en via een glijdende schaal kunnen die voordelen nog wel eens zwaar gaan wegen. 

avatar
Reacher
14 juni 2021

De gedachte achter de stelling is: misschien bracht mijn verslaving me wèl iets.
 

Een beetje een heikel punt want hier op het forum zeggen we vaak ‘drank doet helemaal niets voor je’. 
Soms helpt die mantra bij het stoppen, maar weten wat jou als individu beweegt om te gebruiken en die motivatie vervolgens ombuigen naar iets dat constructief is kan dat misschien ook doen? 
 

Een duidelijke stelling bedenken is trouwens best moeilijk. :blush:

avatar
Bob
14 juni 2021

Ik zei wel dat ik het een rare stelling vond maar hij is wel helemaal raak. En knap bedacht. Alleen denk ik dat we de verslaving  niet als een keuze of afweging moeten zien. Dat is nu juist het kenmerkende van een verslaving, dat die de regie van je overneemt. Overgenomen heeft zelfs, voordat je het zelf wilt toegeven. 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Claudius
15 juni 2021

Blijkbaar moet ik in 't vervolg veel duidelijker proberen te zijn. Het ging mij over ongegeneerd zijn nadat ik gedronken had. Daar was nauwelijks verschil. Het drinken maakte mij niet minder verlegen. Of toch niet direct, misschien dat langdurig drinken wel een rol speelde. Er was wel een plaats waar ik niet erg verlegen was en zeker niet dronk, weken lang. In de verslavingskliniek hadden gevoelens een bijna vrije loop. 

Ik probeer nu ieder woord een beetje af te wegen. 

 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
brazer
15 juni 2021

dat het fijn zou zijn dat men geen verwachtingen meer van je heeft?

Hm, dat is toch verschrikkelijk, dat je als incompetent gezien wordt.

Alcohol verslaving levert je niets positiefs op , in geen enkel opzicht.

De verslaafde heeft  de  alcohol alleen maar nodig om zich ‘normaal’ te voelen.

Net als de roker moet roken om de dalende nicotine spiegel aan te vullen, en zich weer ‘rustig’ te voelen.

De niet-verslaafde zou iets kunnen hebben aan het pijnstillend effect, het verbeteren van de stemming, zelfs het verlies van oordeelsvermogen, de zaak dus wat lichter

opnemen en  dat allemaal kortdurend tot er tolerantie optreedt, want dan zijn er onbeschofte hoeveelheden nodig voor enig effect.


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Musashi
15 juni 2021

Nog een gedachte hieromtrent is hoe het mijn leven ‘vergemakkelijkte’, als een excuus of vlucht om je volle potentieel niet te verwezenlijken of realiseren...misschien wel overeenkomstig met het warme dekentje...comfortabel genoeg zodat je niet uit je pijp hoeft te komen en je dus niet kwetsbaar hoeft op te stellen...je steekt niet uit boven het maaiveld zodat je geen risico loopt om afgemaaid te worden...onder de radar blijven als het ware...


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Reacher
15 juni 2021
19 uur geleden zei Bob:

Ik zei wel dat ik het een rare stelling vond maar hij is wel helemaal raak. En knap bedacht..

 :)

19 uur geleden zei Bob:

Alleen denk ik dat we de verslaving  niet als een keuze of afweging moeten zien. 

Mijn woordkeuze bij de stelling is ook dat de verslaving in stand wordt gehouden omdat het je iets brengt.

Niet dat iemand aan een verslaving begint omdat het je iets brengt.

19 uur geleden zei Bob:

Dat is nu juist het kenmerkende van een verslaving, dat die de regie van je overneemt. Overgenomen heeft zelfs, voordat je het zelf wilt toegeven. 

Oei maar wij zien verslaving wel heel anders vrees ik. Ik zie er veel meer vrije wil in verslaving en minder dat de verslaving de regie overneemt. 
Is het niet zo dat je ieder moment dat je bijvoorbeeld besluit een glas wijn te drinken dat een keuze is? Dat zie jij anders? 

avatar
Reacher
15 juni 2021

Ah dan had ik je verkeerd begrepen @Claudius. Ik vind de ongeremdheid die drank bij anderen teweeg kan brengen onverminderd een nadeel. 

avatar
Reacher
15 juni 2021
9 uur geleden zei Etty:

Je mag toegeven aan het afhankelijk zijn op een manier die net zo prettig voelt als een kind waar goed voor wordt gezorgd. Het hoeft er niet bij stil te staan dat het afhankelijk is. 

Iets hebben dat je niet kwijt kunt raken  en wat de illusie in stand kan houden dat het alles is wat je nodig hebt. Je niet afhankelijk voelen.     

Ik heb je bericht nu een aantal keer gelezen maar ik begrijp het niet. :( Kun/wil je toelichten? 

avatar
Reacher
15 juni 2021
1 uur geleden zei brazer:

dat het fijn zou zijn dat men geen verwachtingen meer van je heeft?

Hm, dat is toch verschrikkelijk, dat je als incompetent gezien wordt.

Incompetent is misschien iets tè?  Het kan soms moeilijk zijn om nee te zeggen tegen een verzoek van iemand, het kan dan al een opluchting zijn als je niet eens meer wordt gevraagd. Je hoeft je niet schuldig te voelen etc. Zoiets? 

avatar
Reacher
15 juni 2021
21 minuten geleden zei Musashi:

Nog een gedachte hieromtrent is hoe het mijn leven ‘vergemakkelijkte’, als een excuus of vlucht om je volle potentieel niet te verwezenlijken of realiseren...misschien wel overeenkomstig met het warme dekentje...comfortabel genoeg zodat je niet uit je pijp hoeft te komen en je dus niet kwetsbaar hoeft op te stellen...je steekt niet uit boven het maaiveld zodat je geen risico loopt om afgemaaid te worden...onder de radar blijven als het ware...

Verwachtingenmanagement bedoel je? 
Of jezelf niet willen teleurstellen? 

avatar
Quinn
15 juni 2021
20 uur geleden zei Reacher:

Een beetje een heikel punt want hier op het forum zeggen we vaak ‘drank doet helemaal niets voor je’. 

Ik bleef hier op haken. Drank deed wel degelijk wat voor me, het hielp me ook echt wel door moeilijke dingen heen. Constructief en blijvend? Nee, dat denk ik niet. De beste oplossing was het ook vast niet. Maar het deed wel degelijk iets voor me. Totdat het dat niet meer deed.

Misschien was dat wel het moment dat verslaving de overhand nam.


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Musashi
15 juni 2021
33 minuten geleden zei Reacher:

Of jezelf niet willen teleurstellen? 

Dat is inderdaad wel ne goeie ja...denkend ‘er zit meer in mij’ maar de angst dat het er toch niet zou zijn...dan blijft het een mooie illusie en kan het tegendeel ook nooit bewezen worden...


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
brazer
15 juni 2021
4 minuten geleden zei Quinn:

Maar het deed wel degelijk iets voor me

Maar wat dan?

avatar
Claudius
15 juni 2021

@Quinn Zoals ik reeds eerder in dit topic plaatste, op korte termijn heb je er misschien wel wat aan. Op lange termijn nooit. 

avatar
Quinn
15 juni 2021

Drank gaf me een uitweg naar knock out, als ik de wereld niet meer aan kon. Het zwart, het niets, van alles wegraken en niets meer meekrijgen. Vergetelheid, voor een tijdje althans. 

Again, ik wil drank niet idealiseren. Maar mijn vijandvriend bood me dat wel degelijk.


Like 1
1 ander reageerde hierop

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.