Thema's

Logo Alles over drinken

Trillende handen

avatar
Topic gestart door 11procent
06 juni 2023 4 reacties 700 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

avatar
11procent
06 juni 2023

Hallo forumleden,

Ik ben sinds 3 dagen gestopt met alcohol drinken. Ik dronk +/- 8 jaar iedere avond 2 blikken sterk bier (10%11) procent en in het weekend soms wel meer. Sinds een jaar merkte ik dat ik trillende handen begon te krijgen overdag (als ik dus niet aan het drinken was), en zeker op de maandag was het soms zo extreem dat het mijn werk begon te beïnvloeden. Ik had in eerste instantie geen idee waar dit vandaan kwam maar aangezien het op maandag altijd extra erg was begon ik wel een idee te krijgen, zeker omdat ik merkte zodra ik ging drinken dit getril zo goed als verdween. Ik ben het gaan opzoeken en kwam al snel uit op alcohol en dat het een  ontwenningsverschijnsel is. 

De eerste dag na het stoppen verliep opzicht oke ondanks een onrustig gevoel en en uiteraard de trillende handen. Dag 2 voelde ik me al een stuk beter en het trillen een stuk minder. In de avond wel een onrustig gevoel gehad. 

Vandaag op dag 3 voel ik me helemaal prima, vol energie en heb eigenlijk nergens last van behalve de trillende handen. Ik merk wel dat het een klein beetje minder is als gisteren. 

Is dit trillen iets blijvends ? Of moet ik gewoon geduld hebben. 

Ik merk ook dat het erger wordt zodra ik in sociale situaties terecht kom , of op stressvolle momenten. Als ik ontspannen ben is het veel minder aanwezig.

Klinkt dit jullie bekend ?  Graag hoor ik jullie ervaringen.

 

Alvast bedankt !

avatar
Bob
06 juni 2023

Ik ken het verschijnsel niet, maar zoals je zelf al schrijft lijkt het verband met alcoholinname zeer waarschijnlijk. Dus zal het denk ik op langere termijn wel minder worden of helemaal verdwijnen. Mocht dat niet zo zijn en je blijft er last van hebben dan kun je natuurlijk ook je huisarts raadplegen.

In elk geval een mooie stok achter de deur, lijkt me, om niet weer in je oude drankpatroon terug te vallen. 

Succes!

avatar
bumperjim
07 juni 2023

Het lijkt me idd meer met alcoholgebruik te maken te hebben (heb meerdere voorbeelden gezien) dan met ontwenning. Huisarts raadplegen is een goed idee. 

avatar
11procent
07 juni 2023

Heb me er nog wat dieper in verdiept maar alles wijst op (milde) onthoudingsverschijnselen. Uiteraard is de oorzaak alcohol (mis)bruik. 

8 jaar lang iedere avond 2 halve liters sterk bier drinken zonder een dag over te slaan en in de weekenden nog meer kan natuurlijk een zekere afhankelijkheid veroorzaken in mijn lichaam en de bekende "alcohol shakes" veroorzaken op momenten dat er geen alcohol door mijn bloed stroomt.

Wat dingen die ik gevonden heb: 

 

"Een berucht ontwenningsverschijnsel na het stoppen met alcohol zijn trillende handen. Alcohol veroorzaakt het onwillekeurig samentrekken en ontspannen van je spieren. Dit wordt een tremor genoemd.

Alcohol veroorzaakt meer van dit soort effecten, overwegend als je stopt met drinken. Zoals transpireren, vermoeidheid, onrust en koude rillingen. Maar de relatie trillende handen en alcohol is één van de meest bekende en meest besproken effecten van onthouding. Het verschijnsel geldt bijna als symbolisch voor mensen die hun drinkgedrag niet meer in de hand hebben. Vooral omdat het trillen van de handen zo zichtbaar is."

en  :

"Alcohol shakes are a result of withdrawal in people who are physically dependent on alcohol.2,6 The amount of alcohol needed to cause tremors or withdrawal is different for each person, depending on how long you have been drinking for, how much you drink regularly, your body chemistry, whether you use other substances, and if you have any other health issues.1

Regular alcohol use changes how the neurotransmitters (brain chemicals) work in your brain, causing your brain to alter the production of neurotransmitters.7 When you stop drinking, neurotransmitters such as Gamma-Amino-Butyric Acid (GABA) and glutamate are imbalanced, leading to withdrawal symptoms such as tremors.7 This can also lead to other withdrawal symptoms and more severe consequences, including:7,8

 • Anxiety.
 • Depression.
 • Hallucinations.
 • Increased heart rate.
 • Insomnia.
 • Nausea.
 • Restlessness.
 • Sweating.
 • Vomiting.
 • Seizures.
 • DTs."

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.