Thema's

Logo Alles over drinken

Mijn partner heeft een alcohol verslaving

avatar
Topic gestart door Kbmj
25 april 2024 7 reacties 331 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

avatar
Kbmj
25 april 2024

Hi,

mijn partner heeft een alcohol verslaving. Fles jenever per dag :(

ik heb hem al meerdere keren geconfronteerd en aangegeven dat ik dit niet wil voor mij en onze dochter. Hij heeft laatste een poging gedaan te stoppen, althans dat dacht ik.. maar ik wist gewoon dat het niet klopte. Maar als ik hem vroeg of hij had gedronken werd hij boos. Tot ik hem deze week betrapte toen hij een fles verstopte. Ik ben zo boos. En vooral het liegen erover kan ik niet verkroppen. Het is niet eens dat hij perse een slechte dronk heeft. Al is hij wel sneller geïrriteerd. Maar ik schaam me ook. Er hangt altijd een walm om hem heen en ik vertrouw hem ook niet als hij alleen is met onze dochter als ik voor werk moet reizen.. wat als hij na gedronken te hebben in een diepe slaap valt en er gebeurd iets..

weet niet meer wat ik ermee moet en elke keer als ik hem confronteer komt hij met van alles wat ik niet doe of goed doe. 
 

iemand tips? 
Ik begin langzaam echt mijzelf te verliezen. Ben constant on edge en wil/durf niet echt meer weg omdat ik dan denk dat hij nog meer drinkt 

avatar
lady jane
25 april 2024

Hallo,
Triest dat hij blijkbaar nog in de ontkenning zit.
Anders had hij hier kunnen schrijven of prof. hulp kunnen zoeken.
Jij kunt hem niet redden of veranderen, dat moet hij zelf willen.
Voor jou zijn er wel instanties zoals Tactus, Jellinek, Al Anon
die jou als partner van kan steunen en tips geven, losgenotencontact ook.
Want het enige wat jij kunt doen is leren om hier zo goed mogelijk mee om
te gaan zodat je niet onderdoor gaat aan de machteloosheid/boosheid/verdriet.
En ook voor jullie dochter, kun jij kiezen door hulp te zoeken. Doen hoor!:rose:

avatar
MijnGerrit
26 april 2024

Hallo @Kbmj,

Je kunt onderaan de eerste bladzijde van deze site de afdeling Naast ons vinden. Die is speciaal voor naasten van mensen die een verslaving hebben. Naast ons is niet zo druk, maar er is wel het een en ander te lezen waar je misschien wat aan hebt.

Hou je goed.

avatar
Roberto
27 april 2024

@Kbmj, al zeer lang geleden heb ik het boek van Yvonne Keuls gelezen, staat in mijn boekenkast.
De moeder van David S.

Afgelopen jaar ben ik zeer intensief bezig geweest met mijn ernstig verslaafde buurman.
Ik heb geprobeerd om hem te helpen, zodat hij zichzelf verder kon helpen.
Dat is compleet mislukt.

Een paar weken geleden nog checkte ik dagelijks of hij al dood op de bank lag.
Uiteindelijk is hij afgevoerd naar een ziekenhuis > revalidatieoord.
Ik ben nog een laatste keer op bezoek geweest.
Verder laat ik hem nu los en kies ik voor mijzelf.
Dat is al ernstig genoeg met mijn eigen overmatig alcoholgebruik.

Als het om jouw partner gaat: trek jouw eigen conclusie.

avatar
Francoise
28 april 2024

Hey kmbj , wat erg hè , die alcohol .  Wanneer het je in zijn greep heeft . Het liegen en verstoppen etcetera hoort helaas bij de verslaving.  Belangrijk is dat jij je eigen plan kiest en jezelf niet wegcijfert. Hij kan alleen zichzelf helpen .  Het welzijn van je dochter is het belangrijkste .

Heel veel kalmte , moed en wijsheid 

 

avatar
bumperjim
28 april 2024

Je kan hem niet laten stoppen, je hebt er geen enkele grip op. Hij moet het willen. Het is voor een alcoholist zelf al moeilijk genoeg om te stoppen. Daarom heet het een verslaving :huh:

Je moet het zo min mogelijk faciliteren. Voorbeeld, mijn vrouw reed altijd "op de terugweg" van wat voor gelegenheid dan ook (want alles was gelegenheid om te zuipen) zodat ik dus 20 jaar lang zoveel kon zuipen als ik wou, altijd een chauffeur beschikbaar. Dat is lief maar daarmee hou je het in stand. Dat doet ze tegenwoordig niet meer. Dat kan jij ook weigeren, om te beginnen. Vervelend voor hem, maar hé, dat is dan zijn probleem. Myep dat wordt dan even ruzie, helaas.

Als je het echt niet meer trekt en als je liever uit elkaar gaat dan je leven te slijten met een alcoholist (want dat is helaas de keuze die je bijtijds moet maken) dan kan je het beste de zaak op de spits drijven en een ultimatum stellen: als je niet binnen x dagen begint er wat aan te doen (professionele hulp of AA oid) en als je niet binnen x dagen/weken echt gestopt bent, dan gaan we uit elkaar. Er moet echt drama bij aan te pas komen anders gaat iemand echt niet stoppen, want je moet over een gigantische drempel en daar is een trap in de kont bij nodig. Denk ik.

En dan moet je nog inbouwen dat er een terugval kan (zal) plaatsvinden en hoe ga je daar dan mee om.

Als je echt niet uit elkaar wilt dan zal je aan het idee moeten wennen dat het hem misschien nooit zal lukken om er af te raken. Dat heb jij helaas niet in de hand. En dat kan, dat hoeft niet het eind vd wereld te zijn op zich, maar alles hangt ervan af wat hij vervolgens doet. Wordt iemand gewelddadig of gaat hij bezopen autorijden, ja dan is bij elkaar blijven m.i. geen optie meer.

Als je het op deze "nuchtere" manier bekijkt dan zie je dat je wel degelijk opties hebt en dat je zelf je keuze kan maken, ook al is het dan kiezen uit twee kwaden helaas.


Like 2
2 anderen reageerden hierop
avatar
Claudius
28 april 2024

@bumperjim  Wijze raad

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.