Thema's

Logo Alles over drinken

Even voorstellen en advies gevraagd

avatar
Topic gestart door Shazam
10 december 2016 42 reacties 5776 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

avatar
lady jane
18 december 2016

dit is denk ik

de kern van verslavingen Shazam

het verhaal van genen, ziekten enz ten spijt

de meeste verslavingen starten denk ik (persoonlijke mening dus)

bij meedoen met de rest, worden een gewoonte, gewoonte wordt ritueel,

ritueel veroorzaakt bijgeloof in de hand, bijgeloof voedt angst

en voila, we denken niet meer zonder te kunnen en denken dat we er afhankelijk van zijn.

Stop het ritueel, vervang het, liefst door meer dingen die wel gezond en leuk zijn, en

het 1e ritueel verdwijnt naar de achtergrond.

Klinkt simpel, en voor mij was het dat ook.

Wel merk ik dat ik gevoelig ben en blijf voor rituelen. Bij kinderen vind ik dat mooi, bij

sommige tradities, zoals Kerst nu ook nog steeds. Maar ik wil er geen slaaf meer van worden.

 

Hoe beviel het jou gisteren die traditie van drank te doorbreken?

avatar
Shazam
18 december 2016

Heel goed eigenlijk. Eerst uit eten met 'n beste vriend van me. 2 flessen spa rood weggedronken (ipv 7 biertjes). Toen een verjaardag gehad waar ik teveel zoete meuk heb gedronken, toen nog tot half 5 in de stad gestaan. Ook aan de spa en de zoete meuk. Wel grappig als je nuchter met dronken mensen praat je eigenlijk voor een spiegel staat. Het verbaasde me ook eigenlijk hoeveel andere mensen aan de fris zitten, al dan niet tussendoor de alcohol. Was me nooit opgevallen. Uiteindelijk wordt je toch wel "dronken" door de mensen om je heen. Ook heel erg leuke gesprekken gehad met wildvreemde mensen die je vervolgens ook onthoud. Op een gegeven bier gehaald voor een vriend van me die op de wc zat waardoor ik 5 minuten met een biertje in m'n hand stond en dat een ander dacht dat ik toch maar was gaan drinken haha. 

 

Ik heb wel een wijze les geleerd. Niet meer zoveel cola / ijsthee andere zoet meuk! Ik lag werkelijk waar te trillen in mn bed vannacht. Ik ben heel geen hypochonder maar toch maar ff google aangeslingerd. Ik dronk eigenlijk nooit fris en doe ook nooit suiker in m'n thee of koffie. Dus m'n lichaam is dat helemaal niet gewend. Moet ik nog ff wat op verzinnen.

 

Nu de twee weken gehaald. . Bleef een hele goede vriend van me slapen die de hele avond erbij was. Heb niet geteld maar met een grove schatting vastgesteld dat ik toch zeker 20 bier niet heb gedronken. Waarschijnlijk wel meer omdat ik sowieso sneller drink/dronk dan hij.

 

Fijne dag!

avatar
lady jane
18 december 2016

wow, klasse!

avatar
Keesje
18 december 2016

Hey Shazam! 

Goed bezig!

Let je er wel op dat je de ene verslaving niet gaat inwisselen voor een andere? (Door als een ketter te gaan roken als beloning?)
Ik heb ook het gevoel dat ik ooit wel een beloning had verdiend. Ik pak dan een alcoholvrij biertje, ijskoud dan is het nog best te doen. 
Op feestjes en partijen drink ik vaak nog een bakje koffie extra voordat ik overga aan alcoholvrij bier of aan de spa/water. 
Ik hou zelf ook helemaal niet van zoete troep. Met cola, sinas enzovoorts kun je mij helemaal niet blij maken. Er zit heel, heel veel suiker in en is inderdaad ook niet goed voor je lichaam, je wordt er ook nog eens dik van! Dat is ook een reden waarom ik dat niet drink. 
In de avond drink ik vaak nog een aantal bakken koffie, dan wel cafeïnevrij zodat ik wel kan gaan slapen. Dat zorgt toch nog voor een drankje met een 'bite'.
Verder zou je over kunnen stappen op  light, maar ik heb gelezen dat dat net zo slecht is voor je lichaam als met gewone suiker.

Nogmaals complimenten en ga zo door!  

avatar
Keesje
18 december 2016

 

Toch wil ik je nog even wijzen op dit filmje vanaf dit tijdstip. Dit gaat over de valkuil die ons misschien nog te wachten staat in de toekomst. Dit maakte wel duidelijk dat ik heel goed moet blijven opletten voor altijd. 

avatar
Shazam
19 december 2016

Hey Kees, Overdag drink ik water koffie, thee en 's avonds misschien nog wat karvan cevitam. Ik denk dat ik tijdens uitgaan moet proberen om langzamer te drinken. Vreemd eigenlijk dat bier meestal in 0,3l komt en fris in 0,2l.... Ik ben in het filmpje begonnen gister maar helaas in slaap gevallen. Ik zal hem afkijken binnenkort. Ik ben al wel wat verder in"Stoppen met Alcohol" van Allen Carr.  Er staan best wel zinnige dingen in. Het is een nuchtere (intended) kijk op alcohol gebruik. Hoe is bij jou? Behang al van de muur af? Plafond gewit?

 

 

Ik heb al 8 jaar geen of nauwelijks ritme. Ik merk nu dat ik eigenlijk zelden slaap inhaalde. Ik sliep af en toe wel eens 8u maar meestal niet langer dan 6,5. Vannacht bijna 11u aan 1 stuk door geslapen! Ben ik al die jaren vermoeid? Nooit gemerkt, hoorde er een beetje bij ofzo, maar ik slaap met name de laatste week erg rustig en lang. Misschien kom ik ooit nog van mijn wallen af ;)

avatar
Keesje
19 december 2016

 Hoe is bij jou? Behang al van de muur af? Plafond gewit?

 

 

 

 

Behang is eraf, nu langzaam aan de muren opschuren, oude meubels verkopen en samen met een aantal vrienden alles eens goed in de verf zetten. Wordt wel een projectje wat heel de kerstvakantie gaat duren. Maar, ik heb er heel veel zin in. Ik zie het echt als een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Weg met het oude interieur en behang, die ik helemaal volgepaft had. In 2017 een fris en strak interieur om opnieuw te beginnen! 

 

 

 

Ik heb al 8 jaar geen of nauwelijks ritme. Ik merk nu dat ik eigenlijk zelden slaap inhaalde. Ik sliep af en toe wel eens 8u maar meestal niet langer dan 6,5. Vannacht bijna 11u aan 1 stuk door geslapen! Ben ik al die jaren vermoeid? Nooit gemerkt, hoorde er een beetje bij ofzo, maar ik slaap met name de laatste week erg rustig en lang. Misschien kom ik ooit nog van mijn wallen af ;)

 

Ik ken het probleem, ik had ook geen echt ritme. onregelmatig naar bed, veel te lang tv in bed kijken en afhankelijk van de hoeveelheid biertjes van de avond ervoor veel te laat (of niet en dan ziekmelden) opstaan. 

Nu, ruim 2 weken later ga ik op tijd naar bed (nog te laat eigenlijk, maar working on it) en sta ik op tijd op in de ochtend. 

De routine van Bierdrinken - Zat naar bed - Kater opstaan - Bierblikken/flessen, wijn of whiskey opruimen - terug in bed is verandert in 

Op tijd naar bed - lekker aan 1 stuk doorslapen - voor de wekker wakker worden - fris opstaan in de ochtend - douchen - koffie en ontbijt - de hele ochtend ertegen aan! 

Veel beter en ik voel mij ook stukken lekkerder in mijn vel zitten. De omgeving begint het te merken, ik ben spontaner, vrolijker actiever en vooral niet meer die irritante altijd zatte of naar alcohol ruikende persoon. Daarnaast zie ik er ook stukken frisser uit! 

Bijkomend voordeel, vriendinnen tonen meer interesse en willen mij zelfs voorstellen aan andere jongedames. Misschien brengt 2017 mij niet alleen een hele verbetering van mijzelf, maar ook nog een leuke relatie! 

 

Dat filmpje is echt de moeite waard om het helemaal te bekijken/luisteren. Ik heb hem al meerdere keren bekeken als motivatie en om beter te begrijpen 'wat er allemaal in mijn hoofd omgaat' 

 

Hou vol Shazam! Samen komen we er wel! 

avatar
Shazam
20 december 2016

Dag 17 Kees! Bijna 18 ;)

 

Misschien dat ik maar eens wat malt bier of wijn in huis ga halen om stiekem met het licht uit en de gordijnen dicht eens te proberen! :D

 

Vanavond ga ik dat filmpje eens afkijken voor ik aan t werk ga. Net weer je blog gelezen. Witte heldere ogen en minder wallen inderdaad. Daarnaast ook nog een gaatje extra vrij op mn riem. M'n werkkleding zit al iets te wijd nu. Ik moet nu echt nog meer gaan eten! Geen katers. Alles kunnen herinneren. Vriendelijker en scherper dan normaal. Er kleven nog een aantal niet voorziene voordelen aan het niet drinken. 

 

Ik moet er nu vandoor. Maar alvast heel veel succes met je huis! En met die jongedame(s)!

 

We komen er inderdaad Kees!

avatar
Keesje
21 december 2016

Hey Shazam!

 

Goed man! Een gaatje extra in mijn riem heb ik nog niet, zou willen dat het bij mij zo snel ging. Maar het scheelt wel een hoop calorieën.
Ik heb even snel uitgerekend hoeveel calorieën ik normaal zou binnen krijgen als ik dronk. Gemiddeld is een flesje bier 130 Kcal. ik dronk gemiddeld over de hele week

45 (15 op vrijdag, 5 a 10 op zaterdag, 5 op zondag, 12 van maandag t/m donderdag) is 5850 kal dat is gemiddeld meer dan 2 dagen eten! 

 

Ik ben benieuwd wat jouw onvoorziene voordelen zijn! 

 

Over eten gesproken. Niet alleen meer eten maar voornamelijk ook gezonder. ik had het in een ander draadje ook al getypt. Gewoon ontbijten, middageten en avond eten (maar jij werkt met nachtdiensten dus dat is anders, als het maar een ritme heeft) 
Niet meer alleen vette hap maar gewoon eten. ik heb het niet over superhipstertofupowerfood maar gewoon een boterham met kipfilet, kwark of yoghurt tussendoor met wat fruit, een smoothie en avondeten met vlees en groente. Keer een salade. Ik merkte dat mijn darmen daar veeeeeeeeeeel beter op reageren. 

 

Daarnaast heb ik heel wat alcoholvrije dingen geprobeerd en wat mij betreft kun je de alcoholvrije wijn laten staan. Smaakt naar druivensap. Dan kun je beter een pak dubbelfris pakken en die in een wijnfles gieten. die kost je een euro, een fles alcoholvrije wijn 6 tot 10 euro. 
 

Alchoholvrij bier kan ik je Warsteiner Witbier aanbevelen en Amstel Malt 
Bavaria is helaas niet te zuipen en Jupiler NA is erg lekker maar ook hartstikke duur. 

Ik probeer nu alcoholvrij bier zoveel mogelijk te gebruiken als extra. Zeg maar de 'beloning' die ik eerst gebruikte in de vorm van bier. 

Ik drink nu voornamelijk spa rood met een smaakje (citroen of munt) (maar dan jumbo huismerk) koffie (in de avond caffeinevrij) en gewoon water. 

Nogmaals ga zo door! Ben benieuwd hoe jij er over denkt wat Els ook zegt in de video; Wat nou als je over een paar maanden toch besluit om weer een pilsje te nemen. 1 voor de gezelligheid 

en voor je het weet moet je weer naar huis gebracht worden omdat je verslaving weer getriggerd wordt. Deze uitleg opende voor mij de ogen om daar niet in te trappen! 

avatar
Shazam
21 december 2016

Hi Kees. Ik snap het ook niet want ik eet vrij veel. Wel vrij gezond al ga ik zo even een lekkere hamburger naar binnen werken ;) . Ik snoep echter zelden en heb ook vrijwel nooit chips oid in huis. Daarnaast beweeg ik ook vrij veel en heb sowieso niet echt aanleg.

 

Ik heb die video van Els Noorlander nu afgekeken. Zeker verhelderend en geeft duidelijke valkuilen aan. Zoals aangegeven zou ik het liefst willen minderen met drank. Ipv geheel stoppen. Dit omdat ik sowieso niet dagelijks dronk maar nooit met mate. Als ik nu een langere tijd kan stoppen, dan weet ik voor mezelf dat ik zonder kan. En misschien wil ik straks wel proberen om als een normaal verantwoordelijk persoon een paar biertjes te kunnen drinken. Ik ben hier nog niet over uit. Ik weet ook niet of ik dat zou kunnen. Ik ben nu 18 dagen zonder en vind het nog veel te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen. In die 18 dagen heb ik maar 2 echte momenten gehad van "trek" waar ik het enigzins moeilijk vond. Dat zal heus nog wel vaker gaan voorkomen!

 

Ik ga hamburgers eten!

 

Tot later!

avatar
Shazam
27 december 2016

Kerst overleefd, paar kilootjes winterspek erbij. Nog altijd niet gedronken, met uitzondering van 1e kerstdag, toen ik per ongeluk (serieus!) een slok nam uit het glas van m'n schoonzus die naast me zat. Ben sowieso nooit zo van de witte wijn maar helemaal niet als je het niet verwacht ipv je Karvan Cevitam groene thee limonade). Voor de rest gaat t goed. Ik heb 2e kerstdag van m'n stiefbroer nog een fles bushmill's gekregen... Die moet ik maar snel aan iemand weggeven. Volgende halte is oud en nieuw maar ook daar heb ik de volste vertrouwen in. Ik merk ook dat ik er veel minder mee mee bezig ben. Dat ik me in de supermarkt bijvoorbeeld niet meer zo aangetrokken voel door de drankschappen. Dat voelt eigenlijk wel goed maar ik realiseer me wel dat daar ook het gevaar in schuil kan zitten. Ik ben nu 24 dagen alcoholvrij (slokje 1e kerstdag over het hoofd gezien) en ik ben uitgeruster. Ik slaap veel beter en aan 1 stuk door. Wel kom ik nog moeilijker in slaap. Ik zie ook een helderdere blik in m'n ogen, met name het oogwit en ik voel me energieker. Als ik hardloop lukt t beter om "even boos te worden" en er op het laatst nog veel meer uit kan persen. Niet eens zo zeer op conditie maar puur op meer wilskracht. Hoe gaat het bij jullie?

avatar
Keesje
02 januari 2017

Shazam!

Hoe is nieuwjaar gegaan? Heb je de verleiding kunnen weerstaan? 

Ik ben kerst en nieuwjaar fluitend doorgekomen! En heb niet eens aan drank gedacht. 
Bijkomend voordeel is dat al mijn vrienden tegenwoordig alcoholvrij of water in huis hebben gehaald voor mij en weten dat ik niet drink. 
 

Vreemde bijkomstigheid is dat mensen mij meer gaan waarderen. Ik krijg complimenten over hoe ik mijzelf gedraag. Ik verstandige keuzes maak

en mensen zijn oprecht trots op mij. 
Meerdere keren heb ik gehoord 'Wauw jij hebt echt doorzettingsvermogen, eerst ben je zomaar gestopt met roken en nu zeg je ik drink niet meer en je drinkt ook niet meer, ik zou willen dat ik dat kon' 

Dan denk ik stiekem. ach, je weet niet eens de helft van wat er eigenlijke echt speelt. 

 

Neemt niet weg dat het allemaal een stuk beter gaat. 

 

Over drank:
Ik heb niet meer de behoefte om te drinken. Het gaat nu dezelfde kant op als het roken, eerst dacht ik er nog veel over na, nu verdwijnt dat steeds meer in de achtergrond en krijg ik zelfs een 'afkeur' voor bier/alcohol. Tijdens de feestdagen heb ik ook niet aan dit forum gedacht, laat staan aan het typen van stukjes. 

Wel heb ik nog even aan je gedacht shazam! zo van: 'Hoe zou het met hem zijn nu? houdt die het ook tijdens de feestdagen vol? Maar zo te zien is de kerst gelukt! Dat ene slokje mag vergeten. Vergissingen komen voor. Ik heb al eerder een tijd niet gedronken en toen gingen mensen als grap expres mijn maltbier in de kroeg verwisselen met een echt pilsje. Onverwacht nam ik dan een slokje, om het vervolgens weer weg te zetten en op zoek te gaan naar mijn alcoholvrije pilsje. Humor. 

 

Fysieke voordelen zijn er bij mij genoeg! 
Ik heb als een bezetene geklust in huis. Sterker nog, het begon met alleen het behang vervangen, ondertussen ben ik zover dat alle muren heb geschilderd, de keukenkastjes heb geschilderd en aangepast, de kozijnen en deuren opnieuw gelakt, de wc onder handen genomen, de verlichting aangepast, opnieuw elektriciteit aangesloten en ik ben nog niet eens klaar! 

 

Ik word energiek wakker, heb veel meer levenslust en ben echt heel scherp. (Binnen onze vriendenclub is het normaal om elkaar eens lekker sarcastisch aan te pakken en rake opmerkingen te maken, daar geven wel elkaar zelfs credits voor) Ik merk dat ik weer op het scherpst van de snede zit. 

Ben ondertussen ook wat afgevallen. Ik had mijn 'nette kleding' aan tijdens de feestdagen en mijn moeder keek naar mij, ik zeg wat is er? Ze zij dat ze vond dat ik een minder dikke pens had. Dat je die niet meer zag. (pak was hetzelfde als vorig jaar) 

Daarnaast is  mijn creativiteit weer terug. Voorheen barstte ik altijd van de goede ideeën en was ik vaak van alles aan het knutselen. Bijna op elke verjaardag kwam ik wel met een origineel, handgemaakt cadeau. Dat was door de jaren heen verdwenen maar komt nu weer terug.  

 

En heb je doelen gesteld voor het nieuwe jaar? 
Ik doe daar niet aan. Ik ga door met eigen doelen die ik al had. Wel heb ik voorgenomen om volgend jaar mee te doen aan de nieuwjaarsduik én om minstens 1 mudrun/vikingrun of zo'n evenement te lopen. 

 

Blogje zal ik snel weer bijwerken. Maar veel van wat ik hier heb getypt komt daar ook terug. 

avatar
Shazam
11 januari 2024

7 jaar verder. 7 jaar wijzer. Uiteindelijk toch weer gaan drinken. En dat ging eigenlijk heel lang redelijk goed. Ik dacht echt dat ik het onder controle had maar na verloop van tijd bleek dat toch niet zo te zijn. Wat dat betreft is alcohol echt een sluipmoordenaar. Met name 2023 (maar ook ervoor) is het vaak misgegaan. Mateloosheid, zwarte gaten, heftige katers. Kortom, de situatie totaal weer niet onder controle. Stiekem wist ik dat natuurlijk al veel langer.

Wat er niet bij hielp is dat ik toch van baan ben veranderd. En in mijn huidige baan reizen we letterlijk de hele wereld over waardoor ik twee levens leidt. 1 thuis bij vrouw en zoontje, en 1 weg. Wat doe je als je klaar bent met collega’s in een ver buitenland? Juist. Eten en voornamelijk drinken. Eigenlijk is het tot de covid periode nog relatief okay gegaan. Maar erna volgde weer de oude “demolition” drink sessies met de wel bekende en verschrikkelijke zwarte gaten. Gelukkig zonder verstrekkende gevolgen (nog wel althans) Thuis en op vakantie kon ik me wel inhouden want er zat toch een stok achter de deur en een knagend verantwoordelijkheidsgevoel maar als ik “on the road” was dan pakte ik mijn momenten en raakte hem flink. (Nooit dronken gewerkt overigens. Als ik de volgende morgen moest werken lukte het me wel om niks of weinig te drinken).

Echter kwam ik 1 januari rond vieren thuis van oud en nieuw en toen zo’n erge ruzie gemaakt met mijn vrouw. Ik was enorm boos, wat niet zozeer te maken had met de reden van onze ruzie maar met opgekropte woede en emoties dat alles eruit vloog. Enorm geschrokken van mijn bizarre gedrag ‘S avonds besloten om echt te gaan stoppen met drinken. Inmiddels zitten we in dag 11. Ik heb nu tegen mezelf en mijn vrouw gezegd dat ik het duidelijk niet onder controle kan houden en dat het eigenlijk niet misgaat bij het zesde drankje, maar al bij de eerste. Het gaat meestal goed, maar het hoeft maar 1 x fout te gaan. Alcohol is echt Russisch roulette. 
 

daarnaast wil ik mijn excuses aanbieden aan Keesje. Ik ben nadat ik weer ben gaan drinken niet meer teruggekomen op fit forum. Ik hoop dat het goed met je gaat kerel!

Ik heb nu weinig tijd maar ik kom later terug op mijn verhaal met meer details. Ik had behoefte om toch weer iets op dit forum te delen. Voor nu, dag 11 zonder alcohol! Succes iedereen!


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Lonster1
12 januari 2024

Succes met je nieuwe start Shazam.

Keesje is voor het laatst in mei 2017 ingelogd zie ik. Leuke uitwisseling hadden jullie hier.

avatar
Shazam
14 januari 2024

Dank je Lonster! Het gaat nog altijd goed. Ik heb ook nul motivatie om te drinken. 

avatar
Koala84
07 februari 2024

Heb even teruggelezen… Hoe is het Shazam? 

avatar
Eindelijkgestopt
13 februari 2024

Ik hoop dat je nuchter bent Shazam!

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.