Alcoholverslaving en de hersenen
Meepraten?
Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.
Beste hulpverlener,
Ik ben 23 en al een jaar of 5 een zware drinker, een bingedrinker en ik denk dat ik alcoholverslaafd/afhankelijk ben. Als ik drink heb ik geen rem meer (die wil ik dan ook niet hebben) en ik drink dan op z'n minst 5 standaardglazen tot soms wel 13/14 standaardglazen op één avond. In de afgelopen jaren doe ik dit 1/4 keer per week, soms één keer heftig, soms 3/4 keer stevig, soms in slechte periodes 5 keer per week stevig drinken. Ik weet dat vooral die grote hoeveelheden ontzettend slecht en ongezond zijn en ik wil nooit meer zo overmatig drinken omdat ik bang ben dat ik echt schade toebreng aan mijn lichaam en geest.
Ik herken bij mezelf als ik naar de afgelopen 3 jaar kijk de volgende punten uit het DSM V ten aanzien van verslaving aan middelen:
- mislukte pogingen om te stoppen of minderen
- gebruik van en herstel van gebruik kosten veel tijd
- sterk verlangen om te gebruiken
- tolerantie
- voor mijn gevoel schiet is soms ook tekort op werk, school of thuis erdoor, maar dat is meer af en toe.
Sinds afgelopen week ben ik serieus bezig met minderen / stoppen en zie ik pas echt in dat ik een probleem met alcohol heb. Toch denk ik (de afgelopen week) ook heel vaak dat het wel meevalt. Dat als ik vanaf nu écht minder ik ook geen verdere hulp zou hoeven zoeken. Maar wat ik me nu sterk afvraag is of ik nu niet toch hulp en ondersteuning moet zoeken omdat er waarschijnlijk in mijn hersenen van alles veranderd is. Ik zou bijvoorbeeld graag van de zucht af willen, de zucht die ik voel is niet onbedwingbaar maar wel aanwezig van licht tot sterk (ik las dat een disbalans in de serotonine en dopaminehuishouding dit veroorzaken). Ik denk ook dat het bij mij zo is dat de zucht regelmatig sterker is dan de controlesystemen in mijn hersenen (gelukkig ben ik me er nu wel van bewust dat ik veels te vaak, veels te veel drink en dat dit een probleem is).
Van hieruit heb ik een paar hoofdvragen:
Ben ik echt alcoholverslaafd? (ook als ik denk dat ik zelf kan stoppen of minderen?)
Is het slim om me door de huisarts door te laten verwijzen om dit te behandelen?
In hoeverre is medicatie tegen alcoholverslaving van toegevoegde waarde (op het gebied van de veranderde hersenfuncties / disbalans in de hersenen) om te stoppen of minderen met alcoholgebruik?
Welke medicijnen tegen alcoholverslaving helpen tegen de zucht naar het middel en op de verstoorde serotonine en dopaminehuishouding (naast het nog slecht onderzochte baclofen)?
Ik zou het liefst mijn hersenen resetten: niet meer verslavingsgevoelig en niet steeds dat middel nodig hebben om die vrolijkheid/euforie te voelen en versterken, dat je dat in de basis al hebt. Ik heb het idee dat sommige medicijnen écht helpen om de ziekte/disbalans die door het middelengebruik in je hersenen is ontstaan te behandelen, waardoor het makkelijker wordt om te stoppen of minderen.
Het is een lang bericht met veel vragen maar ik hoop dat u me wat meer uit kunt leggen,
Met vriendelijke groet,
suusje123
Ik kwam al een hele goede video erover tegen: https://www.youtube.com/watch?v=e9F5wpvq2h0
Alcohol and addiction - how it effects the brain, van dr Merrill Norton
Beste Suusje123,
Bedankt voor je vragen, deze horen we vaker:
Sommige mensen noemen zichzelf heel bewust alcoholist. Daarmee houden ze zichzelf alert op het probleem. Wij zullen die term niet snel gebruiken vanwege de negatieve lading die daaraan kleeft, niet veel mensen zullen zich in die term herkennen.
Voor het begrippenkader gaan wij uit van de terminologie zoals die gehanteerd wordt in de DSM IV.
Ik kopieer ze hier even vanaf de website. De begrippen 'misbruik' en 'afhankelijkheid'.
Er zijn internationale afspraken gemaakt over wanneer je van misbruik van een middel kunt spreken, in dit geval dus alcoholmisbruik. Bij alcoholmisbruik moet er sprake zijn van minimaal één van de volgende vier punten, gezien over de periode van een jaar:
- Door het drinken gaan de dingen die u thuis, op school of op het werk moet doen, steeds slechter, zoals te laat komen, wegblijven, slecht werk afleveren, schorsing van school, verwaarlozing van kinderen of huishouden.
- Er wordt gedronken in situaties waarin dat gevaarlijk is, zoals wanneer u nog moet autorijden of machines bedienen.
- U komt meermalen met justitie in aanraking door het drinken, bijvoorbeeld door rotzooi trappen onder invloed of rijden onder invloed.
- Het drinken gaat door, ondanks dat de problemen rondom het drinken steeds terugkomen en ernstiger worden, bijvoorbeeld ruzie thuis over teveel drinken of vechtpartijen.
In geval van alcoholmisbruik hoeft u geen last te hebben van tolerantie en ontwenningsverschijnselen. De reden om te gaan drinken kan zijn om minder last van problemen te hebben. Drinken is dan een manier geworden om met problemen om te gaan. Het heeft dan een functie gekregen; u drinkt alcohol om u minder te vervelen, om u minder gespannen te voelen, om u af te reageren, om troost in te vinden of om afleiding voor vervelende gevoelens in te vinden. We noemen dit ook wel problematisch drinken.
Wat is alcoholafhankelijkheid?
Er zijn internationale afspraken gemaakt over wanneer je van afhankelijkheid van een middel kunt spreken, in dit geval dus afhankelijk van alcohol. U kunt van afhankelijkheid (verslaving) spreken als gedurende een jaar drie of meer van de volgende zaken aan de orde zijn:
- Tolerantie:
U kunt steeds beter tegen drank, u heeft meer nodig om hetzelfde effect te krijgen.
- Ontwenning:
U heeft minstens twee van de volgende ontwenningsverschijnselen als u stopt met drinken:
transpireren of hartslag boven de 100, zonder inspanning.
trillende handen
misselijkheid of braken
dingen zien, voelen of horen die er niet zijn
geestelijk en lichamelijk onrustig
angst
epileptische insulten (toevallen).
- U drinkt om deze verschijnselen tegen te gaan.
- U drinkt meer en langer dan u van plan was (controleverlies).
- U wilt steeds weer stoppen of minderen, maar er komt niet veel van terecht.
- Er gaat steeds meer tijd zitten in het kopen en drinken van alcohol en het bijkomen van het drinken.
- Sociale contacten, werk en vrijetijdsbesteding worden minder of vallen weg door het drinken.
- U weet dat alcohol voor u schade en problemen veroorzaakt, maar toch gaat u door met drinken
Hoe ontwikkel je een verslaving? Daar kunnen vele factoren bij betrokken zijn, en als je dit bij mensen gaat onderzoeken dan ontstaat bij iedereen een individueel plaatje. Soms is de verslaving al zo lang geleden ontstaan dat het haast niet meer te achterhalen is. Was het oorzaak of gevolg van de verslaving?
Bijvoorbeeld als iemand depressief is, is hij dt omdat hij teveel drinkt, of drinkt hij teveel omdat hij somber is?
Wat maakt iemand verslavingsgevoelig?
- Opvoeding. Stel je groeit op in een gezin waar volwassenen niet praten over wat hen dwars zit, maar ze mopperen wat, nemen een pil of borrel en vallen in slaap. Als dat het voorbeeld is dat je als kind krijgt, dan kan dat van invloed zijn op je eigen gedrag op latere leeftijd.
- Levenservaringen en omgevingsfactoren. We weten dat het doormaken van nare ervaringen de kans verhoogt op het ontwikkelen van een verslaving. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het opgroeien in een omgeving waar veel gedronken wordt, jongeren leren veel van elkaar en zijn geneigd hun gedrag op elkaar aan te passen.
- Psychisch. Je noemt al een gering gevoel van eigenwaarde, minderwaardigheidsgevoel als voorbeeld. Ook dat kan weer zowel oorzaak als gevolg zijn, en vaak natuurlijk ook een beetje van beide. De term draagkracht zou je ook kunnen gebruiken, wat kun je aan in je leven. Alcohol lijkt op de korte termijn te helpen maar heeft een verwoestend effect op je draagkracht op de lange duur. Stoppen met drinken geeft je weer moed en zelfvertrouwen en maakt je beter bestand tegen het leven.
- Genen. De laatste tijd lezen we ook regelmatig in de krant over genen die een vergrote kans op verslaving geven.
- Hersenen. Alcoholgebruik heeft impact op de neuronen en de daarbij betrokken stoffen in de hersenen. Als je drinkt neemt het dopamine-, serotonine-, endorfinegehalte toe, met de bijbehorende geluks- en verdovingseffecten. Waarneer je stopt met drinken, vallen deze effecten wat weg. De hersenen krijgen moeite om nog geluks- en verdovingsgevoelens tot stand te brengen. Rusteloosheid en angst kunnen het gevolg zijn, je kunt wat sneller geprikkeld raken.
Samen noemen we dit het bio-psycho-sociaal model.
Het is altijd stim om even bij je huisarts langs te gaan. Hij/zij is degegen die je kan doorverwijzen naar de verslavingszorg als dat nodig is. Ook is hij degene die eventuele medicatie voor zou kunnen schrijven. En hij kan evenueel een lichamelijk onderzoek bij je doen en een bloedonderzoek. Op de website van Alcoholdebaas.nl vind je informatie over medicatie die kan worden voorgeschreven als ondersteuning bij het stoppen. http://www.alcoholdebaas.nl/U-en-alcohol/Medicijnen.aspx#Medicijnenalsuwiltstoppenmetdrinken
Ik hoop dat ik je vraag zo voldoende beantwoord heb en wens je veel succes!
Vriendelijke groeten, de moderator
Hoi Suusje,
Je bent er vroeg bij en dan bedoel ik met jezelf deze kritische vragen stellen. Gelukkig ben je nog jong, dat is gunstig voor je herstel en aanpassen van je gedrag.
Zo te lezen sta je aan het begin van een ontdekkingsreis op meerdere fronten, het hoe en waarom en vervolgens waar je heen wilt en wat daarbinnen de mogelijk- en onmogelijkheden zijn. Als ik jou was zou ik i.i.g. deskundige hulp inroepen, want als je zo doorgaat kun/zal je inderdaad geestelijke en fysieke schade ontwikkelen en geloof me, wat je kan overkomen wil je niet zelf krijgen.
Dus kom op, je geeft zelf al aan dat je inziet dat je een probleem hebt, wat maakt het uit of daar wel of niet een label aan gehangen kan worden, het gaat erom dat je nu je nog zo jong bent je de kwaliteit van je leven voor de toekomst beter gaat maken!
Succes!
Meepraten?
Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.