Thema's

Logo Alles over drinken

Hogere macht

avatar
Topic gestart door JamesM
19 augustus 2024 11 reacties 311 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

avatar
JamesM
19 augustus 2024

Bij de AA wordt in stap 2 en 3 gesproken over het geloven in en erkennen van de ‘hogere macht’. Zelf geloof ik niet in God, maar wel in een soort overkoepelende natuurkracht/wet. Dit wordt volgens mij ook wel ‘kosmische kracht’ of ‘goddelijke intelligentie’ genoemd. Ik weet nog niet hoe ik dat voor mijzelf wil/kan invullen, ben daarin zoekende. Hoe kijken jullie hier naar, hoe vullen jullie dit in?

avatar
Bob
19 augustus 2024

Hoe ik het zie:

Mensen hebben het vermogen zich dingen af te vragen als wat er voorbij het einde van het heelal is, hoe alles begonnen is en waarom we eigenlijk leven, maar ze hebben niet het vermogen om op al zulke vragen eensluidende antwoorden te vinden via de gebruikelijke weg van waarneming en deductie. Daarom krijgen ze  behoefte aan verklaringen van hogerhand met een god of meerdere goden en priesters die namens god spreken. Voor mij hoeft dat niet zo maar een ander mag van mij best inspiratie putten uit het idee van een hogere macht. Het is alleen jammer dat het in de praktijk nogal eens leidt tot oorlog en afwijzing van anderen, omdat men verslaafd is geraakt aan het eigen gelijk.


Like 3
3 anderen reageerden hierop
avatar
Lonster1
19 augustus 2024

Zoals ik het lees, gaat het om overgave: acceptatie van hulp. Zonder precies te weten hoe die uit zal pakken.

Bij het Trimbos vind ik onderstaande uitleg (werkboek 12 stappen en dubbele diagnose)

Stap Twee geeft ons hoop. We bepalen een bron van hulp die we onze Hogere Macht kunnen noemen. We kiezen uit vrije wil een Hogere Macht die geloofwaardig, realistisch en zinvol voor ons is. Deze kracht kan spiritueel van aard zijn, maar het kan ook een ander soort bron van hulp voor ons herstel zijn, zoals een actieplan of een groep ondersteunende mensen. We kiezen een Hogere Macht waarvan we overtuigd zijn dat we ermee kunnen werken, net zoals een atleet met een trainer werkt. Deze Hogere Macht kan één enkele bron van hulp zijn of een combinatie van bronnen. Onze relatie met onze Hogere Macht zal ons helpen bij het omgaan met de drang om te drinken of high te worden, bij het omgaan met de symptomen van onze psychiatrische stoornis, om de kwaliteit van ons leven te verbeteren en ons leven beter hanteerbaar te maken. 

 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Lonster1
19 augustus 2024

Later staat er ook te lezen dat GOD kan staan voor: Goed Ordelijk Doel. :)

avatar
JamesM
21 augustus 2024

Dank beiden! Mooie uitleg @Bob, die kan ik zeker volgen. Heb jij een andere manier om die ‘hogere macht’ invulling te geven? En @Lonster1, mooie aanvulling vanuit het werkboek, kan ik verder mee! Is dat werkboek ergens terug te vinden?

avatar
Bob
22 augustus 2024
16 uur geleden zei JamesM:

Dank beiden! Mooie uitleg @Bob, die kan ik zeker volgen. Heb jij een andere manier om die ‘hogere macht’ invulling te geven?

Ik ben niet actief in AA groepen of vergelijkbare bijeenkomsten en volg het 12-stappen programma ook niet als persoonlijke leidraad. Wel weet ik dat groepsbijeenkomsten van mensen die eenzelfde ervaring delen of men eenzelfde probleem worstelen heel goed kunnen werken. Als ik me zelf bij zo'n groep zou willen aansluiten denk ik dat de uitleg van het Trimbos instituut die @Lonster1 hier aanhaalde me zeker zou helpen een invulling voor die 'hogere macht' te vinden die bij mijn persoonlijke levensopvattingen past. 

Ook de website van Jellinek gaat hierop in. Er staat onder meer dit:

"In de 12 stappen wordt gesproken over een hogere macht of God. Dit heeft nogal eens het idee gewekt dat de AA een soort sekte of religieuze beweging is. Dit is onterecht. De AA is niet gebonden aan enige religie of politieke stroming. Zij willen ook volkomen onafhankelijk blijven en accepteren geen subsidie. Geloof je als deelnemer niet in God, dan kun je daar waar in de stappen God of hogere Macht staat, ook de groep of het geloof in de groep lezen."

 

avatar
Woman
22 augustus 2024

Interessant! 

Voor mij was de erkenning van een Hogere Macht wel een ommekeer in drank en drugsgebruik. Ik mediteer elke dag en probeer daarin ook verwondering en dankbaarheid te vinden. Dat is wat ik zocht in drank en drugs. 
Het is nu nauwelijks moeite meer geen drank of drugs meer te gebruiken, omdat ik het in meditatie vind. 
Ik ben op zoek gegaan of er een stroming is die bij mijn spiritualiteit past. Het dichtste bij komt het Universeel Soeffisme en het Kashmir Shaivisme. Het laatste is een zijstroming van het Hindoeisme, met een vrouwelijke profeet. Met de stromingen doe ik verder niets, heel af en toe lees ik er iets over. 
Ik vertel niemand wat je moet geloven of niet geloven. Ik hoop dat andere dat ook niet bij mij doen. 
Het is mijn persoonlijke pad en mijn contact met het Hogere. 
Als er interesse is praat ik erover, als er geen interesse is hou ik het voor mezelf. 

Als ik niet mediteer word ik onrustig en voel ik me steeds meer gejaagd. Dan is het zeker dat ik weer zal kiezen voor drank of drugs, als tijdelijke oplossing, omdat ik het mystieke en de roes nodig heb. Meditatie zorgt voor een oplossing voor langer termijn. Elke dag een half uur, in tijden van stress twee keer per dag, of zelfs drie keer. 


Like 2
2 anderen reageerden hierop
avatar
Lonster1
24 augustus 2024
Op 21-8-2024 om 17:36 zei JamesM:

Is dat werkboek ergens terug te vinden?

Ja zeker, ik vond het via google op de website van Trimbos. Heb het zelf verder niet gelezen overigens.

Ik denk dat in elke religieuze stroming mooie dingen te vinden zijn. Ik heb ook wel gemediteerd bij een groep die een soort goeroe aanhangt. Ik houd daar niet zo van, zo'n verering maar als het niet te gek is kan ik daar wel mee leven.

avatar
JamesM
24 augustus 2024

Ik doe nu aan geleide (Nederlandstalige) meditatie. Maar verder nog weinig kennis over de verschillende stromingen, daar wil ik me de komende tijd meer in verdiepen. Werkboek ga ik opzoeken, dank je wel!

avatar
JamesM
24 augustus 2024
Op 22-8-2024 om 16:50 zei Woman:

Als ik niet mediteer word ik onrustig en voel ik me steeds meer gejaagd. Dan is het zeker dat ik weer zal kiezen voor drank of drugs, als tijdelijke oplossing, omdat ik het mystieke en de roes nodig heb. Meditatie zorgt voor een oplossing voor langer termijn. Elke dag een half uur, in tijden van stress twee keer per dag, of zelfs drie keer. 

Ja dit heb ik precies zo. Elke avond mediteer ik en in tijden van drukte of stress meerdere keren per dag. Het helpt mij enorm om de rust in mijn hoofd terug te vinden. 

avatar
Scorpje
25 augustus 2024

 Hi,

Lees de boeken eens van Eckhart Tolle. Zijn boek de nieuwe aarde maakte dingen voor mij helderder. Aanrader!


Like 1
1 ander reageerde hierop

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.