Thema's

Logo Alles over drinken

Over alcohol, roken en chronische pijn

avatar
Topic gestart door Roberto
27 augustus 2022 2 reacties 1760 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

avatar
Roberto
27 augustus 2022

In september heb ik een driedubbele intake bij Transcare, vanwege mijn kauwspierprobleem.
Voor wie geïnteresseerd is wat zij o.a. doen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dat roken en alcohol drinken ongezond is behoeft geen nader betoog! Maar hoe zit het nu met roken en alcohol in combinatie met chronische pijn?

Roken en pijn

Mensen die last hebben van chronische pijn roken over het algemeen meer dan andere mensen. Hiervoor bestaan verschillende verklaringen. 

Zo kan het zijn dat mensen met pijn meer roken omdat het voor hen, juist vanwege de pijn, moeilijker is om te stoppen met roken.  Vastgesteld is echter dat pijnklachten toenemen naarmate  meer wordt gerookt. Deze relatie tussen roken en pijn geldt voor verschillende vormen van pijn, zoals rugpijn, hoofdpijn, nekpijn, kaakpijn en bekkenpijn. 

Effecten 

Roken, maar ook alcohol kunnen op de korte termijn zorgen voor ontspanning. Op de langere termijn kunnen zij echter juist bijdragen aan toename van pijn. 

Dit kan worden verklaard doordat roken en alcohol een negatieve invloed hebben op ontstekingsprocessen. Pijnklachten kunnen hierdoor toenemen en langer blijven bestaan. 

Daarnaast zijn er verschillende andere redenen waarom roken en alcohol kunnen leiden tot een toename van pijnklachten. Zo kunnen patiënten met pijn het roken of alcohol drinken gebruiken als een manier om met de pijn ‘om te gaan’. Deze manier kan hen weerhouden van andere, meer gezonde strategieën. Als iemand veel pijn of spanning heeft kunnen roken of alcohol drinken bijvoorbeeld manieren zijn om te ontspannen of emoties te verminderen. Beter zou het echter zijn om een stukje te gaan wandelen, een andere vorm van ontspanning te kiezen of de emoties bespreekbaar te maken. 

Gevolgen

De directe gevolgen van roken en alcohol op pijn zijn heel divers. Ze kunnen onder andere worden verklaard door hun chemische effecten (bij roken de stoffen die geïnhaleerd worden). Verder hebben ze invloed op het hart- en vaatstelsel en op de kwaliteit van slaap of op de stemming. Daarbij kunnen mensen die roken en/of alcohol drinken te maken hebben met angst-, en stemmingsproblemen, die op hun beurt ook weer een negatieve invloed hebben op pijn. De combinatie van roken en alcohol drinken kunnen elkaar versterken. Een ander probleem is dat patiënten die roken vaker pijnmedicatie gebruiken.

Invloed

Hebben roken en alcohol dan altijd een negatieve invloed? 

Op de korte termijn zien we soms dat roken en het gebruik van nicotine pijn verlagend kunnen  werken. Dit effect ontstaat door de directe werking van nicotine op acetylcholine receptoren (nAChRs), maar ook door de centraal werkende pijninhibitie (vrijkomen van endorfinen), afleiding of bloeddruk veranderingen. Daarbij kan er sprake zijn van een pijn verminderde psychologische associatie bij roken. Alcohol zorgt op de korte termijn voor (spier)ontspanning. Dit spierverslappende effect kan op de korte termijn de pijn verminderen. Op de lange termijn verdwijnen al deze pijn verminderende effecten. Door het optreden van gewenning zien we vaak een toename van de pijngevoeligheid!

Advies

Al met al is ons advies bij Transcare, stop met roken voor uw algehele gezondheid, welbevinden en lichamelijke conditie, maar ook om uw pijn beheersbaarder te maken! Maak roken bespreekbaar met uw hulpverlener en bepaal samen hoe hiermee om te gaan. Het kan zijn dat stoppen met roken op de korte termijn meer klachten geeft, maar op de lange termijn zullen de effecten altijd positief zijn! 

Verminder daarnaast ook het alcoholgebruik, of stop helemaal met het drinken van alcohol! Ook dit draagt bij aan verbetering van stemming, vermindering van angstklachten en zorgen, en draagt bij aan het verbeteren van uw algehele gezondheid. 


Like 2
2 anderen reageerden hierop
avatar
Fonny
28 augustus 2022

Dank je Roberto:rose:

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.