Thema's

Logo Alles over drinken

eetdraadje

avatar
Topic gestart door plof
15 januari 2015 90 reacties 10511 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

avatar
plof
15 januari 2015

Toch maar een eetdraadje gestart. :)

 

Je kunt hier vragen stellen, recepten plaatsen of etentjes beschrijven. Allemaal welkom.

 

 

 

Ik ben in de Hermitage in Amsterdam geweest en heb bezoek gebracht aan de expositie Dining with the Tsars. Acht porseleinen serviezen uit de Hermitage uit Sint Pietersburg, die gebruikt werden tijdens bals en banketten van het tsarenhof.

 

De tentoonstelling is een aanrader, omdat de bezoeker wordt meegenomen aan de hand van de etiquetteregels, de kleding, de menu's in de exorbitante bal- en banketcultuur van de tsaren.

 

Ik ga er zeker nog een keer naar toe.

 

DSC_0024_zpsfv1lnegd.jpg

avatar
plof
15 januari 2015

DSC_0005_zpsotdadwtf.jpg

 

Cameeënservies

 

Manufacture nationale de Sèvres, bij Parijs

Materiaal
Zacht porselein (pâte tendre), polychrome beschildering boven glazuur, verguld. De helder blauwe achtergrond (bleu céleste fond) was niet op hard porselein uitvoerbaar.

Type
Dessert-/thee- en koffieservies

Oorspronkelijk aantal
60 couverts, 800 stuks

Nu in bezit Hermitage
688 stuks

Geschiedenis
Besteld door Catharina de Grote voor haar minnaar Grigori Potjomkin. Ze was geschokt door de uiteindelijke prijs van 62.324 roebel (124.650 gulden), na onderhandelingen betaalde ze in vier termijnen. Het leverde haar in Frankrijk een reputatie van wanbetaler op. De laatste betaling in 1779 voorkwam het faillissement van Sèvres. Bij de brand in het Winterpaleis in 1837 werden ruim 160 onderdelen gestolen. Dit bleek pas in 1856, toen 156 voorwerpen te koop werden aangeboden in Londen. Tsaar Alexander II kocht ze terug.

Iconografie
Catharina wilde een classicistisch servies met ‘ingezette’ cameeën. Antieke cameeën van koning Lodewijk XVI werden gereproduceerd door druk op plaatjes porselein, een nieuwe techniek. Het bloemenmonogram van Catharina staat op alle onderdelen behalve kopjes en theepotten. Er zijn apart gemaakte ovale cameeën van ‘agaat en onyx’ (gepolijst biscuit). Bij het servies hoort een grote groep tafelfiguren ‘Russische Parnassus’. Catharina’s buste is Minerva.

In de tentoonstelling
24 borden, 4 ovale schalen, 2 vierkante compoteschalen, 4 ronde compoteschalen, 4 ruitvormige compoteschalen, 4 suikerpotten met deksel en houder, 24 koppen en schotels, 2 houders voor 7 ijsbekers, met 14 ijsbekers, 4 wijnglaskoelers, 2 ijskoelers met deksel, 4 ronde compoteschalen, 2 warmwaterkommen, 2 likeurfleskoelers, 2 houders voor 4 ijsbekers, met 8 ijsbekers, 2 botervloten met deksel, 3 melkkannen, theepot met deksel, 2 koffiepotten met deksel, 2 houders met elk 2 vaste bekers en deksels , 2 houders met elk 3 vaste bekers en deksels, 2 wijnfleskoelers, beeldengroep: Achilles en de Dochters van Lykomedes, beeldengroep: Telemachos en Kalypso, 8 bloemenvaasjes

avatar
plof
15 januari 2015

DSC_0007_zpscx85y8t7.jpg

 

 

Sint-Andreasservies

Datering
1744–45

Producent
Königlich-Polnische und Kurfürstlich-Sächsische Porzellan-Manufaktur, Meissen, Duitsland

Modelmeester
Johann Friedrich Eberlein

Materiaal
Hard porselein, polychrome beschildering boven glazuur, verguld

Type
Diner- en dessertservies

Oorspronkelijk aantal
400 stuks (26 couverts), waarvan 190 decoratiefiguren en 90 bloemvazen

Nu in bezit Hermitage
145 stuks

Geschiedenis
Gegeven in 1745 aan keizerin Elisabeth door koning August III van Polen (keurvorst Frederik August II van Saksen), bij de bruiloft van haar neef Pjotr (later tsaar Peter III) en Sophie van Anhalt-Zerbst (later Catharina de Grote). Het servies is het grootste diplomatieke geschenk dat de Meissenfabriek ooit geproduceerd heeft. In de 18de eeuw is het dinerservies van het koffie- en chocoladedeel gescheiden.. In 1911 zijn ze weer verenigd.

Iconografie
Op alle stukken een Andreaskruis, teken van de hoge Russische Orde van Sint Andreas. De letters S, A, P en R aan de kruisuiteinden staan voor Sanctus Andreas Patronus Russiae. Het schild met tweekoppige adelaar van Peter de Grote op alle onderdelen benadrukt het staatsbelang van de schenking.

In de tentoonstelling
4 soepterrines, 8 grote ronde schotels, 4 kleine terrines, 2 menagères, 7 kandelaars, 12 platte borden, 2 bonbonschalen, 2 heetwaterkommen, 6 chocoladebekers met schotel, 6 theekoppen met schotel.
 

avatar
plof
15 januari 2015

DSC_0011_zpsxcztor3d.jpg

avatar
plof
15 januari 2015

DSC_0012_zpsf1roognr.jpg

 

Berlijnse Dessertservies

Datering
1770–72

Producent
Königliche Porzellan-Manufaktur Berlin, Duitsland
 

Modelmeester
Friedrich Elias Meyer en Wilhelm Christian Meyer

Schilder
Johann Balthasar Bornemann

Materiaal
Porselein, polychrome beschildering boven glazuur, verguld

Type
Dessertservies

Oorspronkelijk aantal
onbekend

Nu in bezit Hermitage
478 stuks

Geschiedenis
In 1772 geschonken door koning Frederik II de Grote van Pruisen aan Catharina de Grote. Het concept van de tafel versiering, de verheerlijking van haar politiek, kwam van de koning zelf. Het servies diende als voorbeeld voor de ordeserviezen die Catharina bestelde bij Gardner in Moskou, waaronder het Sint-Jorisservies.

Iconografie
Het servies eert Ruslands zege op de Turken in 1768, teken van acceptatie in Europa van de Russische politieke macht. Centraal decoratiethema is Catharina op haar troon onder een baldakijn. Om haar heen allegorische personificaties van de deugden van haar regering en vertegenwoordigers van de volkeren en standen van Rusland, knielend voor haar. Langs de zijkanten mannen in nationale kostuums en vrouwen die ‘de zeven vrije kunsten’ belichamen: schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, dichtkunst, muziek, sterrenkunde, rekenkunde. Een groep in de boeien geslagen Turken. Beschildering onder meer naar Philips Wouwerman en David Teniers.

In de tentoonstelling
8 mannelijke figuren in nationale klederdracht van Russische volken, 7 vrouwelijke figuren: de ‘zeven vrije kunsten’ muziek, poëzie, sterrenkunde, beeldhouwkunst, architectuur, schilderkunst en rekenkunde, 4 trofeegroepen, 2 soepterrines, 2 onderschotels voor soepterrines, 4 ovale manden, kleine ovale mand, 2 ronde manden, 6 ronde presenteerschalen, 6 bladvormige dienschalen, 24 platte borden, 24 roombekers , 8 bloemenvaasjes, beeld van Catharina II

avatar
plof
15 januari 2015

DSC_0017_zpsgrgcki9f.jpg

 

 

Sint-Jorisservies

Datering
1778

Geproduceerd door
Manufactuur van Francis Gardner, bij Moskou

Modelmeester
Gavriil Kozlov

Materiaal
Porselein, beschildering onder glazuur en polychrome beschildering boven glazuur, verguld, verzilverd

Type
Diner- en dessertservies

Oorspronkelijk aantal
80 couverts

Geschiedenis
Besteld door Catharina de Grote, tegelijk met de ordeserviezen van Sint Vladimir en Sint Alexander Nevski. Prijs: 6.000 roebel. De orde werd in 1769 door Catharina ingesteld. De Duitse historicus Georg Müller noemde het servies in 1779 ‘het beste wat Gardner tot nu toe in zijn fabriek gemaakt heeft’. Er hoorden tafeldecoraties bij, alle verloren gegaan.

Iconografie
Het Berlijnse Dessertservies diende als voorbeeld. Ordetekenen waren de gouden rechthoekige ster met het devies ‘voor dienst en heldenmoed’ en een wit emaillen kruis met Sint Joris en de draak en een afbeelding van Moskou. De sjerp is oranje met zwarte banen. Het eekhoorntje dat noten kraakt komt uit een emblemataboek en heeft de moraliserende boodschap: ‘Zonder arbeid krijg je hem niet te pakken’.

In de tentoonstelling
8 vorken, 8 messen, 4 diepe borden, 3 platte borden, 2 ijsbekers met deksels met rozenknoppen, 4 ijsbekers met deksels met eekhoornknoppen, 3 ijsbekers, zoutvaatje, 2 ovale bladvormige presenteerschalen, 4 ronde, opengewerkte bladvormige presenteerschalen, 5 ronde, opengewerkte manden met twee handvatten.
 

avatar
plof
15 januari 2015

DSC_0022_zpsoi1wwgm1.jpg

 

 

Groene Kikkerservies

Datering
1773–74

Geproduceerd door
Wedgwood, Londen

Materiaal
Creamware, beschildering boven glazuur.
‘Yellowish faience mixture by Joshua Wedgwood’, ook wel ‘Queen’s Ware’

Type
Diner- en dessertservies

Oorspronkelijk aantal
944 stuks (50 couverts)

Nu in bezit Hermitage
767 stuks

Geschiedenis
Besteld door Catharina, het idee voor het servies was van haarzelf. Toen het bijna voltooid was, werd het grootste gedeelte in Londen tentoongesteld. In 1774 kwam het servies in Rusland aan. Het is bij verschillende belangrijke diners gebruikt, zoals in 1777 bij het bezoek van koning Gustaaf III van Zweden, en in 1780 bij dat van de Oostenrijkse keizer Joseph II.

Iconografie
1222 verschillende panorama’s van Engelse landschappen en parken, een ware encyclopedie van het Engelse landschap. De nadruk lag op gotische gebouwen, het paleis waar het servies voor besteld werd was neogotisch. Catharina betoonde zo haar vriendschap met Engeland, dat ze bewonderde om zijn constitutionele staatsvorm zonder koninklijke concessies. Het paleis heette Kekerekeksinen – nu Tsjesme Paleis –, Fins voor kikkermoeras, vandaar de groene kikker in het schild. Veel onderdelen zijn in ‘Royal Shape’, een model dat Wedgwood al had gebruikt voor koning George III. Enkele stukken, zoals de compote-en roomijsschalen, werden speciaal voor dit servies gemaakt en kregen de naam ‘Catherine Shape’.

In de tentoonstelling
2 glacières met deksel en inzetschaal, 4 dessertschalen met deksel, 4 onderschalen voor dessertschalen, 4 rechthoekige schotels met deksel, 4 sausterrines met lepel, 4 sauskommen, 4 onderschalen voor sauskommen, 4 ovale schalen, 4 ovale deksels, 12 platte borden, soepterrine, roombeker met deksel.

avatar
plof
15 januari 2015

DSC_0023_zpst7xqbtsp.jpg

avatar
plof
15 januari 2015

Eén recept uit die tentoonstelling is me bij gebleven en die wil ik eens een keer maken als ik de middelen heb.

 

Vul een leeuwerik met olijven

Stop de leeuwerik in een kwartel

De kwartel in een patrijs

De patrijs in een fazant

en de fazant in een kapoen (gecastreerde haan)

en de kapoen in een big.

En dan in zijn geheel braden.

 

Om te oefenen ga ik het recept turducken proberen klaar te maken.

 

Dat is kip in een eend in een kalkoen. Voorbereidingstijd 5-6 uur, braadtijd, 12 uur. Dat wordt nog een klus. :)

avatar
plof
15 januari 2015

Je kunt hier dus vragen stellen, recepten plaatsen of etentjes beschrijven. Allemaal welkom.

avatar
ProudMary
15 januari 2015

Leuk Plof


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
Gast
15 januari 2015

Plof, ik ben eten aan het koken op dit moment (met JJ Cale op de achtergrond, maar dit terzijde). Sinds jij een keer iets hebt geschreven over "jezelf in de hoek werken", werk ik een stuk netter in ons kleine keukentje. Ik wist het wel, maar 't moest kennelijk nog een keer gezegd worden. Dank je!

avatar
Gast
16 januari 2015

Hé Plofke, als je dat recept uit gaat proberen mag ik dan komen proeven?

Je hoeft voor mij dan echt niet al dat servies op tafel te zetten hoor! raak ik toch alleen maar de weg mee kwijt. 1 eenvoudig bord met glas en gewoon een vork, mes en lepel is voldoende.

Anders ben ik bang dat tegen de tijd dat ik weet waar al die borden, bestekken en glazen voor nodig zijn, alle vogels weer gevlogen zijn. :blush:

avatar
bolletje
16 januari 2015

Aha Plofke dat zijn mooie foto's zeg. En fijn dat je een eetdraadje gestart bent, ik hoop dat je veel vragen krijgt dan loopt het draadje lekker, en worden veel mensen geholpen. Jammer dat mijn manneke niet meer leeft want ik kookte altijd met veel liefde en plezier voor hem. Ik had dan zeker een hele hoop vragen gesteld.

Nu ik voor mijzelf kook, maak ik het toch wel lekker hoor, maar toch weer heel anders, niet zo uitgebreid en met minder liefde dan toen.

Heel veel succes met dit draadje. :)


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
plof
17 januari 2015

Spud, natuurlijk mag je komen proeven eten als ik dat russische gerecht maak. Ik kan ook een keertje een  8 of 10-gangen diner klaarmaken. Alles van te voren klaar gemaakt. Hoef ik alleen maar op te warmen of net de laatste handeling te doen.  Ik heb geen eettafel, dus dat wordt met het bord op schoot. En die poes zal dan natuurlijk heel nieuwsgierig willen weten wat je op je bord hebt. :) En als het echt lekker is voor hem, moet je je bord gaan verdedigen.  ;)  ;)

 

Waarschijnlijk zal ik in de toekomst niet meer in de keuken werken. Kennis krijg ik niet meer van andere koks. En vaak naar het buitenland gaan, ander eten en eetgewoontes, ander cultuur opsnuiven zal ik waarschijnlijk ook niet doen. Dit draadje is er eigenlijk voor dat ik dan toch het creatieve vlammetje kan laten branden. Als er af en toe iemand hier komt, om te zien of ik nog leef, dan vind ik dat prima. :)  Er zal goede tips komen, beloofd, (kennis waarvoor hard is gewerkt, omdat koks per definitie het niet eens zijn met elkaar en ik dan maar moet uitzoeken wie gelijk heeft. Pfff.... en die ik dan hier als hapklare brokken (pun intended) in een kort, vermakelijk verhaaltje beschrijft).

avatar
lady jane
17 januari 2015

Dadels  

goed tegen hoge bloeddruk, de suikers worden niet omgezet in vet, en lekkkkkkeeeeerrrrrrrrrrrrrrrrr        http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezondeten/23548530/__Goed_voor_de_lijn__dadels__.html

avatar
plof
17 januari 2015

He, wat een leuk artikel jane!

 

Toch maar gekopieerd van de telegraaf site hier naar toe. Voor het weet vragen ze straks een muntje of twee om het artikel weer te lezen.

 

 

 

Goed voor de lijn: dadels

 

Wetenschappers zijn eruit: dadels zijn ware vitamineboosters en bovendien goed voor de lijn.

 

Dadels bevatten veel kalium wat helpt tegen een hoge bloeddruk. Daarnaast bevatten dadels verschillende mineralen die het immuunsysteem een boost geven.

Bovendien kun je de kleine zoete vrucht met hartenlust eten als je aan de lijn doet. De combinatie van mineralen in dadels zouden je metabolisme helpen om suikers te verwerken zodat deze niet worden omgezet in vet. 

 

 

Culinair hoogstandje

Je kunt dadels gewoon los 'uit het vuistje' eten maar je kunt er ook een culinair hoogstandje mee maken. Verse dadels gaan goed samen met bijvoorbeeld amandelen en roomkaas. Ze kunnen gebruikt worden in zoete desserts zoals cake maar ook in hartige gerechten.

avatar
plof
17 januari 2015

Spud je hoeft je niet te vrezen voor een 8 of 10 gangen menu dat het te veel is, want de totale hoeveelheid is precies hetzelfde als bij 1 gang. Om tot een 8 of 10 gangen menu te komen, zijn het dus allemaal kleine porties.

 

700 gram (exclusief drank) is het diner dat men ongeveer krijgt in een restaurant. Het is iets meer dan de gemiddelde maaltijd (664 gram, inclusief drank), maar dat komt omdat men in een restaurant iets meer eet.

 

Dus bij een 10 gangen menu krijg je ongeveer 10x 70 gram op je bord. :D

avatar
plof
19 januari 2015

Truffels bevatten soortgelijke stof als Cannabis

 

 

in Nieuws, Smaken 18 januari 2015

Die truffelhonden lijken soms wel high van geluk als ze weer een exemplaar van de zeldzame zwam gevonden hebben. Wetenschappers hebben ontdekt dat dat waarschijnlijk niet alleen is vanwege de blijdschap om het baasje tevreden te maken, maar ook vanwege een stof die lijkt op de THC in Cannabis.

 

Wetenschappers van drie Italiaanse universiteiten maakten vrijdag bekend dat zwarte truffels Anandamide bevatten. Dit is een zogenaamde neurotransmitter die pas in 1992 werd ontdekt en werd vernoemd naar het woord Ananda uit het Sanskrit, dat ‘gelukzalig’ betekent. Dit molecuul zit ook in chocolade en ook daar worden veel mensen gelukkig van. Het is bewezen dat Anandamide chemische stoffen in de hersenen activeert die de stemming verbeteren. Dat gaat op dezelfde manier als de THC in Cannabis dat doet.

De onderzoekers denken dat de zwam op deze manier dieren wil aantrekken om zo de sporen te verspreiden. Niet alleen varkens en honden lusten truffels, ook grizzly beren, stokstaartjes (!) en de grootpoot-potoroe, een klein buideldiertje dat lijkt op een rat.

Net als Cannabis kosten truffels tegenwoordig ook een paar duizend euro per kilo. Wie weet dat na de Nederwiet en de paddo’s er tegenwoordig ook gelukzalig makende truffels in de Nederlandse coffeeshops te koop zijn!

 

link naar het artikel:

http://www.ilgiornale.nl/2015/truffels-bevatten-soortgelijke-stof-als-cannabis/

avatar
lady jane
23 januari 2015

mijn dochter maakt dat vaak als ze lekker wil snacken Spud

gewoon een vuurvast bord/schaal, maisdorito's (Cheese kan ook)

ze pakt een fles chilisaus en druppelt daar flink wat van ober de

berg schept er een paar klodder creme fraiche over en strooit

er dan geraspte kaas over. Ong. 10 min in de over op 175 graden.

In het midden dus anders verbrandt de boel. De tomaatje ken ik niet,

die moeten niet te veel nattigheden loslaten anders wordt het soppen.

je zou zongedroogde tomaatjes in reepjes kunnen knippen of de verse

met balilicumblaadjes erbij los eten.

lekker hoor!


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
lady jane
23 januari 2015

misschien niet naar het gevoel van Plof, Spud

n.a.v. mn dadelslink ging hij er gewoon op in

dus ja jouw gevoel zegt iets over jou ;):);)

avatar
plof
24 januari 2015

Leuke vraag spud!

 

En nee, jane drukt me niet weg hoor! Heel fijn dat ze ook reageert. Ik moet er alleen wat langer nadenken over het antwoord dat ik wil schrijven.

 

Jane heeft de vraag al fantastisch beantwoord. Vooral crème fraîche is een goed idee, omdat het een zuurtje geeft aan iets wat heel erg vettig is. Niet alle kazen lopen mooi uit. Cheddar doet dat goed, jonge kaas redelijk. Zachte kazen goed. Ik heb het vermoeden dat de kazen die gebruikt worden in kaasfondu's goed zijn. Veel experimenteren dus. Als de kaas niet goed uitloopt, ligt het dus niet aan jou spud, maar gewoon aan de kaassoort. Ander soort kaas proberen dus.

 

Ik ga volgende week als ik wat meer eetgeld heb, dit ook uitproberen en oefenen. Dan kom ik ook terug op de kruiden en de kaassoorten. Van belang is om de dorrito's zoveel mogelijk te spreiden, zodat er veel oppervlakte is voor de kaas. De oven in een restaurant staat meestal op 180 graden, tenzij het voor een specifiek doel op een ander temperatuur moet zijn. Maar kaas smelt al goed bij 100 graden. Dus een oven temp die ergens tussen de 100 en 180 graden ligt is wel goed. En dan schat ik zo, 5 tot 10 minuten todat de kaas gesmolten is. Maar je hoeft alleen maar te kijken of de kaas goed gesmolten is en dan uit de oven halen.

 

Tomaat bevat veel vocht, dus is het beste als je alleen het vruchtvlees gebruikt. Die techniek om het vruchtvlees in blokjes te snijden, heet concasseren en het gaat zo:

 

 

Je kunt ook als je zo'n partje hebt van een tomaat, met een mes het velletje eraf snijden. Het is een beetje ondoenlijk om een tomaat te ontvellen in kokend water als je maar 1 tomaat nodig hebt. Dan leg je zo'n partje ( 1/8 van een tomaat in de lengte als een halve maan )  met de schil op de snijplank. Druk dan met de vinger op een uiteinde. De andere uiteinde komt dan heel lief omhoog. De schil maakt dus contact met de snijplank. En als je met een mesje onder je vinger, vlak boven het schilletje insnijd, onder een een kleine hoek naar beneden, dan kan je als je je vinger loslaat, het schilletje van begin tot einde eraf snijden. Houd het mesje zo dicht mogelijk tegen de plank, maar niet te dicht.

avatar
plof
24 januari 2015

En die dadel recept met kaas en walnoot moet je eens proberen spud.

 

Dadel door midden, pit er uit, dan met een tube mon chou kaas, een kleine beetje kaas erop. Halve walnoot (zonder vliesje) erop. Super simpel en qua smaak past het bij een heel goed restaurant. Qua techniek niet, want daarvoor is het te simpel. Het is een klassieker qua smaakcombinatie.

 

En dan lijkt het of je heeel goed kan koken, spud, zo lekker is het. Het enige wat je moet doen is lekkere dadels uitkiezen.

avatar
plof
24 januari 2015

Als je oefent met tomatenvruchtvlees in partjes snijden, heb je al een nieuwe techniek geleerd: concasseren.

avatar
plof
27 januari 2015

Hmm, het is hier ook niet goed gelukt, spud.

 

Even geprobeerd om op mijn normale oven temperatuur te verwarmen, 180 graden. Maar dat was veel te veel. Want de zetmeel in de doritos werd een beetje zwart en bitter. Volgende keer dus proberen met 100 graden, want kaas smelt toch wel bij die temperatuur.

 

De kaassoort was ook een slechte keuze. Ik had gekozen voor boursin, want er zat room, kaas, en kruiden in. Nou dat smelt helemaal niet uit. Dat werd een beetje gelig, maar de vorm bleef hetzelfde. Beetje stopverf achtig.

 

Geen succes dus.

 

Wel heb ik maar een paar doritos uitgeprobeerd. Want eten dat mislukt is, eet ik niet. Gelijk weggooien.

 

Als ik het zou eten verpest het mijn smaakreferentie. Dezelfde smaak die jij je kan herinneren, spud. Daarom is het beter als je mislukt eten weggooit en opnieuw begint. Een heel klein beetje mislukt is niet erg, maar mislukt is mislukt.

 

Heb daarna niet meer geprobeerd, want ik kreeg trek. Ik heb de doritos gewoon zonder op te warmen opgegeten. :D

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.