Tuinperikelen
Meepraten?
Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.
Naast het bijna dagelijks oogsten van de rucola,
heb ik vanmorgen mijn eerste radijs geoogst.
Wat een genot om één zo'n klein gewasje, wat
je zelf met liefde hebt gekweekt en dagelijks
hebt verzorgd, nu zo klaar ziet liggen op
het aanrecht.
Ga het straks met liefde als topping op een broodje
kaas opeten, mmmm
Verder ga ik een pompoen planten die nu groot
genoeg zijn en staan te popelen om uit de kas
te kunnen. En de sla kan nu ook binnenkort naar
het balkon.
Gisteren toch de witte vlokjes of pluisjes op mijn zwarte bes struik
aan een nader onderzoek onderworpen. Het blijkt bladluis te zijn.
Nu had ik al overal, ook onder bij de zwarte bes, Afrikaantjes geplant,
maar ze bloeien nog niet. Aangezien ik het ecologisch wil aanpakken,
heb ik ook direct twee knoflookteentjes onderin geplant. Daar schijnen
ze ook niet tegen te kunnen... sterk geurende kruiden e.d. Komt er
wellicht ook een knoflookplantje uit.
En voor de bloemenspuit heb ik uit de gemeentetuin brandnetel geplukt
en onderin de gieter gelegd met water. Even een paar dagen laten rotten,
en spuiten maar. Milieuvriendelijk en ook goed tegen andere beestjes.
Je kunt ook Lieveheersbeestjes larven online bestellen, omdat die wel 500 luizen
per dag verorberen.
Daarnaast heb ik gisteren de plant goed afgespoten met water en met de
hand al veel verwijderd. En de plant wat geïsoleerd, zodat het niet overspringt
naar bijv. de rode bes.
een beetje as, water en spiritus
helpt ook heel goed tegen luis.
Maar of spiritus ecologisch is?
Ja, we gaan het zien (of ruiken) MG.
Heb ook een andere tip zojuist toegepast is
om bananenschillen neer te leggen om ze
naar beneden te lokken vanwege de zoete geur.
Spiritus wil ik niet gebruiken Jane, lijkt me idd
niet eco...
Spuiten met water waar je een tijd shag in hebt laten weken werkt ook uitstekend, maar ook hier de vraag of dat wel ecologisch verantwoord is?
Eigenlijk worden alleen planten die zich wat slapjes voelen aangetast door luis, en zou je de omstandigheden voor de plant moeten verbeteren.
Maar ja, soms is de oorzaak duidelijk, maar soms ook is het een heel gepuzzel waar je plant behoefte aan heeft.
Met shag of tabak lijkt mij wel eco.
Ik weet het niet JaNina, plant heeft dezelfde behandeling
gehad als de rode bes. Maar momenteel lijkt het goed te gaan.
Heb gewoon vaak met schoon water de jonge bladeren van onderen
schoon gesproeid en met de hand de groene basterds weggehaald.
Gieter met de brandnetel is nog niet klaar, dus dat houd ik
nog even als Back-up plan
Ben benieuwd MG. Vorig voorjaar was ik o.a. op
ecofarms in Spanje, en zelfs daar hadden ze de tomaten
in kassen, want ze gedijen het best in broeierige ruimtes,
en beschut.
Ik kweek al jaren tomaatjes op mijn balkon, geef ze een zonnig hoekje onder de overhangende dakgoot, zodat ze niet zeiknat regenen.
Gaat prima, en lekker dat ze zijn
Heb wel eens per ongeluk een grote tomatenstruik gekweekt, ik kwam m'n balkon niet meer op!
Peper en paprika vind ik wel meer groente voor de kas, daar is onze zomer niet lang genoeg en niet heet genoeg voor vrees ik.
Mijn eerste oogst is op: snijbiet. Volgens Kroatisch recept, gevonden op het internet. Erg smakelijk, al zeg ik het zelf.
Maar het veilingkistje waar ik ingezaaid had, is nu leeg. Je hebt (gekookt) een halve kilo p.p. nodig, het slinkt heel erg.
Bij mij komen de stokbonen op. de cherry tomaatplantjes groeien als kool. Courgette en komkommer doen het ook goed. Alleen de aubergine staat nog te twijfelen of hij het gaat doen
Ik heb zoveel aardewerk bloempotten die ik van groot naar klein gevuld met aarde en boven op elkaar gestapelt heb...bloemzaadjesin elke pot gedaan.
Ben benieuwd of deze toren gaat werken.
Normaal zou ik alles op de grond zetten maar ja..mijn franse hangoren lopen los..das geen optie
Oké de laatste ontwikkelingen op mijn 'permaculture balkon':
- bonen hangen te rijpen. Zijn er niet veel, maar ben er trots op;
- de Afrikaantjes, alles overigens zelf gekweekt vanaf kas en zaad, beginnen mooi te bloeien.
Ik heb ze her en der onder andere planten geplant, tegen ongedierte. In de volksmond heten
ze ook 'stinkertjes';
- kan dagelijks rucola en koriander plukken;
- af en toe een radijs;
- de zwarte bes struik heeft de bladluis overleefd en dus heeft de
aanpak met brandnetel geholpen. Wel twee weken laten weken die brandnetel
in een gieter, en wat stonk het...
- de kas buiten heb ik weer afgebroken. Volgend jaar iets permanents bouwen;
- sla naar buiten is mislukt. Denk dat het type niet de juiste was;
- de borage en kamille staan op punt van bloeien
Zo, de alternatieve 'flessen met water en katoen in de grond' irrigatie
toepassing zijn weer bijgevuld. En vanavond
in de koelte weer alles bewateren.
Mijn buren willen een grote boom gaan kappen. Daar wordt al jaren over
gepraat, maar de buren hebben geen cent in hun VvE kas en willen dat
wij meebetalen. Persoonlijk heb ik wel baat bij die boom, want dan is tenminste
de helft van mijn balkon in de schaduw. Zomers kan het hier behoorlijk heet
zijn met de zon pal op zuid-west.
Als 'penningmeester' heb ik nee gestemd, omdat ik ons geld alleen voor onderhoud
aan ons pand wil besteden. Maak geen bezwaar tegen de kap, omdat mijn bovenburen
deze wel weg willen hebben. Maar tja, zij hebben geen balkon gebaseerd op
permaculture, waar je in eerste instantie onderzoek doet naar je ligging en hoeveel
zon je hebt in alle jaargetijden.
Afijn, voorlopig staat ie nog.
Ondertussen staan de Afrikaantjes in bloei, als ook de Kamille
en de Borage heeft haar eerste bloempjes vandaag laten zien.
Ik heb een derde soort van bewatering ontdekt: Ollas Irrigation.
(uitspreken op z'n Spaans als 'Ojas')
Deze heb ik toegepast op een kerstomatenplantje. Ben benieuwd.
Na drie dagen zie ik dat ze zin heeft om groter te worden
Verder, en het is een vraag omdat ik hierover onwetend ben, mijn
bonen beginnen steeds groter worden. Ze hangen nu zo >10 cm of
langer aan de staken. Op welk moment kun je deze oogsten en hoe
ga je er dan mee om? Laat je ze in de schil/huls of moet je ze drogen?
etc. etc. Ik weet het niet. Graag advies.
Het buurkatje houdt inmiddels samen met mij
balkon 'inspectie' van de plantjes en vorderingen.
Er wordt hevig met de geurkliertjes op potjes en
randjes e.d. kopjes gegeven.
Joris, wat voor bonen heb je? Heb je al op het internet gekeken?
Mijn kapucijners zouden volgens het zakje 1,5 meter hoog worden, maar zitten nu boven de 2 meter. Ze staan in bloei en dat is best mooi om te zien.
De blauwe bessen moeten nu rijpen, de braam groei goed, van de tomaten ben ik erg benieuwd of die voldoende zon krijgen. Van de snijbiet hebben we een tweede oogstje gehad. De twee appelbomen krijgen wat gele blaadjes en laten die dan vallen; dat heb ik nog niet eerder gezien. Het zou gebrek aan zuurstof kunnen zijn, dus heb ik de grond wat open gekrabd.
Ze zijn van De Bolster, tuinboon Express "Eleonora". Als ik deze
site mag volgen dan begin ik wel binnen 10 dagen te oogsten:
http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/peulgewassen/tuinboon/
Lees ook dat kapucijners beter in de smaak vallen bij het grote publiek.
Tuinbonen kun je na het oogsten direct uit de schil halen en eten. Dan zijn ze het allerlekkerst.
Of je ze kunt drogen weet ik niet, maar ik vermoed dat ze er dan niet beter op worden.
Invriezen kan ook heel goed, dan moet je even opzoeken of je ze moet blancheren vooraf en hoelang.
Kapucijners gaan meer richting bruine bonen, maar zij wat fijner van smaak vind ik. Ik zie ze niet vaak vers en dan zijn ze echt smakelijker.
Vandaar.
Ik zag trouwens net dat er een aantal ranken geknakt zijn; het werd te zwaar zonder goede steun. Ik heb net een extra draad gespannen en hoop dat het nog wat wordt/
Ja, ik heb de Borage (komkommerkruid) ook moeten ondersteunen vanmorgen met een draadje.
Tuinbonen moet je idd even blancheren voor het invriezen: snel even de kook erover is voldoende.
Hier een bloemenzee: vingerhoedskruid, teunisbloem, wederik en diverse campanula's staan te pronken.
Daglelies en prikneuzen staan in de startblokken.
Voor de oogst moet ik nog wat geduld hebben, herfstframbozen en Japanse wijnbes.
Nu het zonnetje nog
Tuinkas wordt komende woensdag geplaatst.
Lees net dat het dan zo'n 30 graden wordt. Dat wordt dus zweten...
Mijn kapucijners hadden opeens bonen gemaakt, dat had ik niet verwacht! Ze staan nu dikker te worden.
Volgens de informatie op het zakje zouden de planten ongeveer 1,5 meter hoog worden en daar heb ik een hekje voor gemaakt.
Nu zijn die dingen 2,5 meter en heb ik wat kunstgrepen moeten uithalen om te voorkomen dat alles omvalt.
Het kistje met snijbiet begon na de oogst opnieuw bladen te maken en daar eten we regelmatig van. Gisteren een salade mee gemaakt.
Ik heb er wel aardigheid in zo.
De snijbiet staat dus in een kistje en de tomaten, de braam en de blauwe bes in potten. Dat is steeds in de gaten houden qua water. Het is me al een paar keer gebeurd, dat ze eigenlijk wat droog begonnen te staan.
Joris, ik heb die Ollas dingen bekeken. Werkt dat een beetje bij jou? Is dat aan te bevelen, ga je er zelf mee verder?
Ja MG, ollas is echt een oude traditionele toepassing en het werkt heel goed!
Ik had wel de kleinste formaat gekocht, maar om te voorkomen dat je om de dag
moet bijvullen, kun je er ook een (plastic) fles op z'n kop erin hangen, om zo
het waterpeil in te gaten te houden. Er schijnen ook zgn. flooters of zo te bestaan,
iets met een stokje en een kurk... Zo kun je ook het waterpeil in de gaten houden.
Je kunt ook met bijv. lege appelsap flessen (die hebben een grote opening) achter
of naast je potten plaatsen, katoenen (repen) lappen erin hangen en deze ook
in de zijkanten van je potten onderduwen. In de fles uiteraard vullen met water...
Ik heb welgeteld 2x kunnen eten van mijn 6 tuinboonplanten en nu begint één van
de pompoenplanten ook (mini) pompoentjes te produceren. Grappige plant, hoe die
met van die kleine slingerarmpjes zich vastklampt op zijn/haar weg naar licht en naar
boven. Vooralsnog is dat een doodgaande tuinboonplant en de tralies van mijn
balkon.
Wie weet wanneer je de zaden van de Afrikaantjes kunt gaan bewaren voor volgend
jaar? Een paar beginnen nu 'dood' te gaan. Of te verschrompelen.
MG, je kunt 'uitdroging' van potten ook voorkomen door te gaan werken
met mulch. Als ik een pot klaarmaak voor gebruik, dan gaat er onderin het
afgeknipte onderkantje van de plastic pot die samen met de plant werd verkocht.
Dit is voor zuurstof en afvloeiing overtollig water. Met bemeste potgrond vullen.
De ollas decentraal planten. Plantje ernaast. Mestkorrels over de gehele
oppervlakte (wel je ollas alvast afdekken zodat er geen ander spul in gaat dan
water...), en het geheel afdekken met een laagje stro (de mulch dus) die je
bij de dierenspeciaalzaak kunt kopen. Ik heb een groene soort gekozen.
Daarna kun de mulch steeds aanvullen met oude planten e.d.
De mulch zorgt voor een nieuwe mestlaag en houdt de grond zacht en ietwat
vochtig.
Meepraten?
Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.