Thema's

Logo Alles over drinken

Dinsdag 21 februari 2023

avatar
Topic gestart door niks
21 februari 2023 58 reacties 2492 weergaven

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

avatar
lady jane
21 februari 2023
3 uur geleden zei Oskar:

En zo eindigt de poging tot nuance.

nee hoor, alles wordt gelezen hier.
naast alle trauma's zijn er natuurlijk ook goede dingen
ik gruwel van alle oorlogen om het geloof, de macht die instituten en mensen misbruiken
en ik zie aan vriendinnen hoe ontzettend veel steun ze hebben aan hun geloof en de liefdevolle
mensen die daar veel tijd en zorg in steken.
Net als bij de meeste zaken zijn er goede en slechte kanten en alles ertussenin.
dus als mijn littekens ergens om jeuken af en toe, hoef ik dat niet weg te rationaliseren,
ik weet dan echt wel dat het èn èn is.


Like 2
2 anderen reageerden hierop
avatar
bumperjim
22 februari 2023
9 uur geleden zei Oskar:

En zo eindigt de poging tot nuance. Ik bagatelliseer echt niet de misstanden. Maar kijk eens wat verder dan de neus. Hoewel kortzichtigheid het leven best overzichtelijk maakt.

Alle blondjes zijn dom.

Alle Surinamers lui.

Alle azielzoekers crimineel.

Etc.

Ach, sinds ik zelf met mn hondenclubje ooit voor machtswellustige geldbeluste organisatie ben uitgemaakt, puur en alleen omdat we een aantal activiteiten moesten cancellen vanwege Covid maar wel de contributie lieten doorgaan want de kosten gingen ook door, ben ik een beetje klaar met mensen die overal misstanden zien en met superlatieven aan de kaak denken te moeten stellen -- behalve in hun eigen straatje natuurlijk.

Nu is er op de RK kerk als instituut wel eea aan te merken en zijn er vreselijke excessen geweest, maar waar niet???

avatar
karin123
22 februari 2023

Waar zou ik dan verder naar moeten kijken bij het geloof als instituut?

Bij alle geloof instituten wordt de vrouw onderdrukt. Ze zijn er voornamelijk om kinderen te krijgen. Hoewel bij het oorspronkelijke Joodse geloof de vrouwen meer intuïtie, begrip en intelligentie is toegedicht. Ook daar komen de profetessen en aartsmoeders  meer naar voren zoals Mirjam, Lea, Rachel enz. Maar in de praktijk komt daar weer niets van terecht. Om maar helemaal niet te spreken over de Islam.

God moet tegenwoordig ook weer HIj heten terwijl het onzijdig is. We gaan weer terug in de tijd. Dat zie je ook aan dat hele woke gedoe. Zelfs boeken moeten veranderd worden.

In de katholiek kerk zie ik alleen mannen als oppermachtig wezen, zie de kliek in Rome en de rest van het instituut. Zie de bisdommen en de kerken, allemaal mannen. Misdienaars vroeger ook. Op een gegeven moment hadden ze tekort aan jongens en mochten meisjes ook. Dan hoeft het voor mij niet meer natuurlijk.

Alle profeten waren mannen, Jezus, Mohammed, Shiva enz.

Wat klopt hier niet?

 

 

 

 

 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
bumperjim
22 februari 2023

Dat is seksisme maar dat heeft op zich niks met geloof te maken. Alles was sowieso seksistisch of je nou atheist was of niet. Zie ook kiesrecht enz enz enz. Zelfs de zen-meesters waren mannen, godbetert.

Het begint pas sinds een tijdje heel langzaam te veranderen -- en nog het minst snel in de meest orthodoxe instituten die al duizenden jaren bestaan, die hebben nog duizend jaar nodig waarschijnlijk :huh:

 

avatar
Oskar
22 februari 2023
4 uur geleden zei karin123:

Wat klopt hier niet?

Wat mijzelf stoort is dat een geloof waar tallozen hun inspiratie in vinden om liefdevol naar de  mensen om hen heen te kijken doodleuk wordt weggezet als een slechts door macht en geldzucht gedreven club die zich voornamelijk bezighoudt met het misbruiken van kinderen en uitmoorden van volkeren. 
 

Wat je schrijft over de positie van de vrouw is eerder een algemeen probleem en het product van een eeuwenlange patriarchale samenleving. Dat begint pas sinds enkele decennia te veranderen en heeft bij een log en voorzichtig instituut als de kerk waarschijnlijk tijd nodig, of jij en ik daar nu zin in hebben of niet. Maar dat beeld dat je schetst van de onderdrukte vrouw met als voornaamste functie om tot in lengte van dagen kinderen te blijven baren is toch echt tamelijk gedateerd. 
 

Verder is het niet van de laatste tijd dat God  ‘Hij’ wordt genoemd. Dat was altijd al, en is waarschijnlijk wederom vooral vanuit de jarenlange algemene dominantie van mannen in de samenleving te verklaren. Het is juist de laatste tijd dat er zo nu en dan stemmen opgaan om in plaats van ‘hij’ , ‘zij’ of ‘het’ te gaan zeggen. Daarnaast zou je ook kunnen opmerken dat God en Jezus het misschien officieel voor het zeggen hebben in de katholieke wereld, maar dat feitelijk Maria daar al eeuwen de broek aan heeft :)

avatar
karin123
22 februari 2023

Het is ook prima dat de volgelingen naar de medemens kijken en daarnaar handelen als die in nood zijn. Maar het zijn dan wel alleen de volgelingen en niet de bazen zelf. En zonder geloof helpen mensen elkaar ook als het nodig is. Ik vind het een kwestie van normen en waarden en fijn om te zien als die mensen weer verder kunnen.

En waardoor is die patriarchale samenleving ontstaan? Een patriarch zie ik als een geestelijk leider in de persoon van een man. Daar heb je het alweer. Konden en kunnen die geestelijk leiders dan niet bedenken dat vrouwen gelijkwaardig zijn aan mannen? Ze hebben beide andere kwaliteiten maar ook die kwaliteiten lopen weer door elkaar. En de ene man is mannelijker dan de andere en bij vrouwen net zo. Je kunt mannen, vrouwen en alles wat daar tussen in zit niet in een bepaalde hoek drukken. Ieder is uniek. Daarom begrijp ik niet dat geestelijk leiders van welk geloof dan ook van het begin af aan niet hebben ingezien dat beiden gelijk zijn. Je mag toch verwachten dat juist die leiders beter zouden moeten weten omdat je hoopt dat ze daar heel goed over nagedacht hebben. 

De Bijbel en andere geloof boeken daar weet ik niet zo goed raad mee. Het is geschreven door mensen en keer op keer door gegeven en ik weet wat er gebeurd als je met 20 man in een rij staat en een zinnetje moet influisteren. Daar komt aan het eind echt heel iets anders uit.:)
De boeken van de Bijbel zijn toegeschreven aan de helden van het Joodse en christelijke geloof. Mozes kreeg de credits voor de eerste vijf boeken van de Bijbel, meest van de profeten kregen de credits voor de boeken die naar ze genoemd zijn. Als het goed is werd de Bijbel geschreven door 40 auteurs. Het zijn dus hun verhalen en niet die van God.

De katholieke kerk heeft tijd genoeg gehad om die dingen te veranderen. Maar ik denk dat het ze wel beviel op de oude manier. Door de feministen en andere groeperingen moeten ze nu wel veranderen anders pikken de vrouwen dat niet meer. Het is in mijn ogen dus een moeten en niet een willen. Ik denk dat de onderdrukte vrouw als fokschaap ook niet is verandert door de kerk maar door de vrouwen zelf.

En waarom al die geloven en afscheidingen daar weer van? Als er 1 God is komt alles op hetzelfde neer en zouden er geen verschillen moeten zijn.

Oh ja en de gereformeerden hebben het helemaal bont gemaakt door een hele lange tijd geen vrouwen toe te laten in de politiek. Sorry hoor maar die richting is wel heel erg sneu in deze tijd.

En Maria tsja, laat zij aub die broek aanhouden en die meneren de les lezen.;)

avatar
Oskar
22 februari 2023

Pfoe, het zijn nu wel heel veel verschillende vragen en opmerkingen kriskras door elkaar heen, @karin123. Daar kun je jaren over doorpraten. Dat vind ik eigenlijk ook best interessant, maar nu even niet.

Ik wilde in deze draad slechts een poging doen om het verwrongen negatieve beeld dat veel mensen van het geloof hebben wat bij te stellen. Ik vermoed dat dit niet is gelukt. 


Like 1
1 ander reageerde hierop
avatar
karin123
22 februari 2023

@Oskarklopt. Een beetje een ratjetoe geworden. Er kwam ook van alles naar boven. Eh nee, niet gelukt. Is ook niet erg toch. Wel leuk dat je ezeltje er weer is.:)


Like 1
1 ander reageerde hierop

Meepraten?

Log in of maak een account om gesprekken te starten, te reageren en te volgen.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.