Hulp via de huisarts

Stoppen of minderen met alcohol drinken lukt niet altijd op eigen kracht. Er zijn mensen die wat meer ondersteuning nodig hebben. Met je huisarts bespreek je jouw situatie. Je huisarts weet welke mogelijkheden voor hulp er bij jou in de buurt zijn en kan je een doorverwijzing geven.

Stel je vraag Anoniem

Maandag t/m vrijdag bereikbaar van 13:00 tot 17:00.

Alcoholproblemen komen vaker voor dan je misschien denkt. Het is goed te behandelen. Dus schaam je er niet voor en ga naar je huisarts om je probleem te bespreken. 

Praktijkondersteuner

Soms kun je naar de praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk. POH-GGZ is een afkorting van Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg. Huisartspraktijken kunnen zich laten ondersteunen door een POH-GGZ. Dat is bijvoorbeeld een psycholoog of een psychiatrisch verpleegkundige. Deze kan jouw klachten bespreken en wat hulp geven. Niet elke huisartsenpraktijk heeft een POH-GGZ. 

Begeleide zelfhulp

Een vorm van hulp die je soms binnen de huisartsenpraktijk kunt krijgen is begeleide zelfhulp. Je volgt dan een zelfhulpmodule en je huisarts of een praktijkondersteuner leest mee met de opdrachten en helpt je.

Instelling voor verslavingszorg

Het kan ook dat je een verwijzing krijgt naar een andere organisatie, zoals een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt. Daar werken mensen die hulp en advies geven als je problemen hebt door het gebruik van drugs, alcohol, medicijnen en gokken. Er is veel kennis en er zijn verschillende behandelingen om je te helpen. Meestal is een verwijzing van de huisarts nodig. Na aanmelding krijg je een afspraak voor een eerste gesprek: een intakegesprek. Je kunt opzoeken welke instelling er bij jou in de buurt is en de website bekijken voor meer informatie. Dan zie je bijvoorbeeld al wat voor behandelingen er zijn. 

Wil je weten wat je kan doen voor een goed gesprek? Op de website www.begineengoedgesprek.nl staan tips. 

Vind een locatie

bij jou in de buurt