Hulp via de huisarts

Stoppen of minderen met alcohol drinken lukt niet altijd op eigen kracht. Er zijn mensen die wat meer ondersteuning nodig hebben. Met je huisarts bespreek je jouw situatie. Je huisarts weet welke mogelijkheden voor hulp er bij jou in de buurt zijn en kan je een doorverwijzing geven.

Stel je vraag Anoniem

Maandag t/m vrijdag bereikbaar van 13:00 tot 17:00.

Alcoholproblemen komen vaker voor dan je misschien denkt. Het is goed te behandelen. Dus schaam je er niet voor en ga naar je huisarts om je probleem te bespreken. 

Wil je weten wat je kan doen voor een goed gesprek? Op de website www.begineengoedgesprek.nl staan tips. 

Praktijkondersteuner

POH-GGZ is een afkorting van Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg. Huisartspraktijken kunnen zich laten ondersteunen door een POH-GGZ. Dat is bijvoorbeeld een psycholoog of een psychiatrisch verpleegkundige. Deze kan jouw klachten met je bespreken en samen gaan jullie oplossingen bedenken. Niet elke huisartsenpraktijk heeft een POH-GGZ. 

Begeleide zelfhulp

Een vorm van hulp die je soms bij de huisarts kunt krijgen is begeleide zelfhulp. Je volgt dan een zelfhulpmodule en je huisarts of een praktijkondersteuner leest mee met de opdrachten en helpt je.

Instelling voor verslavingszorg

Het kan ook dat je een verwijzing krijgt naar een andere organisatie, zoals een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt. Daar werken mensen die je helpen als je problemen hebt door het gebruik van alcohol, drugs medicijnen of gokken. Er zijn verschillende behandelingen. Meestal is een verwijzing van de huisarts nodig. Na aanmelding krijg je een afspraak voor een eerste gesprek. 
Je kunt altijd bellen of e-mailen als je vragen hebt. 

Veelgestelde vragen

en onze antwoorden

Als je klachten of problemen hebt, kan je naar de huisarts gaan. 

Je huisarts heeft een beroepsgeheim. Dat betekent dat je huisarts geen informatie over jou aan iemand anders mag geven. Bijvoorbeeld niet aan je werkgever. Maar ook niet aan je partner. Aan niemand. Informatie over jou mag je huisarts alleen delen als dat aan jou gevraagd is en als het van jou mag.  

Er zijn verschillende klachten die kunnen komen door alcohol. Of die erger worden als je alcohol drinkt.

Een aantal voorbeelden:

 • erg moe zijn
 • maagpijn
 • buikpijn
 • angstig of bang zijn
 • somber zijn
 • problemen met je huid, zoals jeuk

Vertel eerlijk hoeveel alcohol je drinkt. Dan kan de huisarts je beter helpen. 

Hulp bij stoppen met drinken
De huisarts kan je ook helpen als je problemen hebt door alcohol. Vertel welke problemen je hebt. Daarna bedenken jullie samen de beste oplossing. Dat kan soms bij de huisarts zelf. Of de huisarts kan je naar een andere instelling verwijzen. Bijvoorbeeld een instelling voor verslavingszorg. 

 

Maak je je zorgen omdat je te veel alcohol drinkt? Of omdat iemand anders dat doet? Wil je met iemand praten over wat je kunt doen? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek. Dat is gratis. Je hebt een gesprek met een medewerker van de afdeling Preventie. 

Hier vind je meer informatie

Een instelling voor verslavingszorg is een organisatie waar medewerkers hulp en advies geven aan mensen die problemen hebben met alcohol, drugs, medicijnen en gokken.

Er is veel kennis en er zijn verschillende behandelingen om je te helpen. Meestal is een verwijzing van de huisarts nodig. Na aanmelding krijg je een afspraak voor een eerste gesprek. In bijna iedere grote stad in Nederland, of anders in je regio, is een instelling voor verslavingszorg. 

Je kunt bellen of e-mailen als je vragen hebt. 

Als jij of je naaste problemen hebt met alcoholgebruik, dan is het fijn dat er hulpmiddelen zijn, waarmee je meer grip op de situatie krijgt. Vormen van hulp:

 • E-health: gezondheidsinformatie op internet
  Er is op internet veel informatie te vinden over alcoholproblematiek en verslaving. Er bestaan diverse online behandelingen en apps waarmee je zelf aan de slag kunt gaan met je problemen. Ook kun je lezen hoe anderen gewerkt hebben aan hun herstel.
  Hier vind je een overzicht

 • Zelfhulpgroepen en gespreksgroepen
  Zelfhulpgroepen en gespreksgroepen bestaan vaak uit lotgenoten; mensen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt als jij. Dit kan voor herkenning zorgen en ondersteuning bieden. In een groep zoek je naar je eigen kracht, samen met anderen, zonder behandelaars erbij.
  Kijk hier voor meer informatie over groepen

 • Psychosociale hulp
  Psychosociale hulp richt zich op de wisselwerking tussen je gedrag en je omgeving. Je kunt deze hulp onder meer vinden bij de wijkteams, telefonische hulpdiensten of via de huisartsenpraktijk. Er worden allerlei soorten werkvormen gebruikt om je te motiveren om je gedrag te veranderen of om behandelingen vol te houden.

 • Psycho-educatie
  Psycho-educatie bestaat uit informatie en gesprekken met een hulpverlener. Het doel is dat je door het krijgen van informatie sterker wordt en gemakkelijker uitdagingen het hoofd kunt bieden. Je leert beter omgaan met problemen, gebeurtenissen en lastige gedachten of gevoelens.

Wil je meer weten? Bijvoorbeeld wanneer een vorm van hulp wordt ingezet, waarmee het je kan helpen, waar je last van kunt krijgen en wat je kunt verwachten? Ga dan naar de Keuzekaart Alcoholproblematiek

Het kan dat je niet helemaal zelf kunt stoppen met het drinken van alcohol. Er zijn verschillende vormen van behandeling om je te helpen. Je hoeft het niet alleen te doen.

 • Detoxificatie (ontgifting)
  Detoxificatie is het proces van het ontgiften van het lichaam. Het omvat het stoppen met het gebruik van alcohol en het lichamelijke proces van ontwenning dat hierbij hoort. Wanneer iemand geen alcohol meer gebruikt heet dat abstinentie. Verschillende zorgverleners kunnen helpen bij de
  detoxificatie.

 • Medicijnen tijdens detoxificatie
  Door het gebruik van alcohol ontstaat er in je hersenen een tekort aan vitamine B1 (thiamine). Dit kan serieuze gezondheidsproblemen geven. Vitamine B1 kan worden aangevuld door het als “supplement” in te nemen. Een andere groep van medicijnen die bij de detoxificatie wordt ingezet zijn medicijnen
  die onrustklachten wegnemen.

 • Psychotherapie
  Psychotherapie is een groep van behandelvormen die ingezet kan worden om je te motiveren en om herstel van jouw problemen te bevorderen. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de meest ingezette psychotherapie vorm, waarbij je leert zowel je gedachten (cognitie) als je gedrag te veranderen, op zo'n manier dat je klachten verminderen.

 • Vaktherapie
  Vaktherapie is een vorm van therapie waarin je ervaring centraal staat. Vaktherapie kent verschillende werkvormen (dans, drama, beeldend werken, muziek, spel, beweging of lichaamsgericht). Je wordt uitgenodigd om je eigen manieren van waarnemen, denken, voelen en handelen te ontdekken.

Wil je van deze vormen van behandeling weten wanneer het wordt ingezet, waarmee het je kan helpen en wat je ervan kunt verwachten?
Kijk dan op de Keuzekaart Alcoholproblematiek Behandelmogelijkheden.

Je kunt ook bellen of mailen met een organisatie waar je naartoe kunt gaan voor deze behandelingen.
Of bespreek het met je huisarts.