Vragen of hulp nodig?

Soms kan wat extra ondersteuning jou helpen. Als je graag hulp of advies wilt bij jouw alcoholgebruik of dat van iemand anders dan zijn er verschillende mogelijkheden: je kunt chatten, een adviesgesprek aanvragen of per e-mail een vraag stellen aan iemand die zelf ervaring heeft met verslaving. Je kunt ook antwoorden lezen op veelgestelde vragen of contact opnemen met een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt.

Stel je vraag Anoniem

Maandag t/m vrijdag bereikbaar van 13:00 tot 17:00.

Problemen met alcohol komen vaker voor dan je misschien denkt. Het kan alleen best moeilijk zijn om je alcoholgebruik zelf te veranderen. Dat is niet iets om je voor te schamen. Er is een breed aanbod om jou te helpen.

Bij hulp denken veel mensen aan zware behandelingen of een kliniek. Dat is vaak helemaal niet nodig. Hoe vroeger je erbij bent, des te makkelijker het is om het alcoholgebruik te veranderen. Als je alcoholgebruik verandert voordat er problemen komen of voordat ze erger worden dan zijn er veel lichte manieren. 

Kies de vorm die bij je past

Gratis gesprek

Ga eens praten met een preventiewerker over jouw situatie. Je krijgt advies over wat je kunt doen. 

Maak een afspraak

E-consult per e-mail

Vraag advies aan iemand die zelf ervaring heeft met alcoholverslaving. Je krijgt antwoord via e-mail. 

Stel je vraag

Hulp voor naasten

Heb je iemand in je omgeving die te veel alcohol drinkt? Dan kun je meestal wel wat steun gebruiken.

Hulp en advies

Veelgestelde vragen

en onze antwoorden

Als je klachten of problemen hebt, kan je naar de huisarts gaan. Het is altijd belangrijk om ook te bespreken hoeveel alcohol je drinkt.

Je huisarts heeft een beroepsgeheim. Dat betekent dat je huisarts geen informatie over jou aan iemand anders mag geven. Bijvoorbeeld niet aan je werkgever. Maar ook niet aan je partner. Aan niemand. Informatie over jou mag je huisarts alleen delen als dat aan jou gevraagd is en als het van jou mag.  

Er zijn verschillende klachten die kunnen komen door alcohol. Of die erger worden als je alcohol drinkt.

Een aantal voorbeelden:

 • erg moe zijn
 • maagpijn
 • buikpijn
 • angstig of bang zijn
 • somber zijn
 • problemen met je huid, zoals jeuk

Vertel eerlijk hoeveel alcohol je drinkt. Dan kan de huisarts je beter helpen. 

Hulp bij stoppen met drinken
De huisarts kan je ook helpen als je problemen hebt door alcohol. Vertel welke problemen je hebt. Daarna bedenken jullie samen de beste oplossing. Dat kan soms bij de huisarts zelf. Of de huisarts kan je naar een andere instelling verwijzen. Bijvoorbeeld een instelling voor verslavingszorg. 

In veel huisartsenpraktijken werkt ook een praktijkondersteuner huisartsen voor geestelijke gezondheidszorg, kortweg POH-ggz. De POH-ggz is iemand met kennis van de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Voor veel mensen is het prettig om niet (meteen) doorverwezen te worden naar een psycholoog of de ggz. De POH-ggz zorgt ervoor dat mensen met psychische klachten op een makkelijke manier met een deskundige binnen de huisartsenpraktijk kunnen praten.

De praktijkondersteuner bespreekt samen met jou je klachten en vragen. Je bespreekt ook wat je al gedaan hebt om van je klachten af te komen. Vervolgens krijgen jij en je huisarts advies over een mogelijke aanpak van je klachten.

Dat advies kan zijn dat je een aantal vervolggesprekken doet met de POH-ggz. Of je gaat voor het vervolg terug naar de huisarts. Of je wordt doorverwezen naar een andere plek voor verdere behandeling of begeleiding. 

De POH-ggz kan dus helpen door:

 • verhelderen van probleem
 • voorlichting geven over klachten, oorzaken en mogelijke oplossingen
 • advies geven over behandeling en verwijzing
 • kortdurende behandeling of begeleiding in de huisartsenpraktijk
 • nazorg na behandeling in de ggz

De POH-ggz heeft een beroepsgeheim. Je hoeft voor deze gesprekken niet te betalen, ook geen eigen risico. De kosten worden vergoed uit de basisverzekering.

Maak je je zorgen omdat je te veel alcohol drinkt? Of omdat iemand anders dat doet? Wil je met iemand praten over wat je kunt doen? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek. Dat is gratis. Je hebt een gesprek met een medewerker van de afdeling Preventie. 

Hier vind je meer informatie

Niet iedereen die zijn of haar alcoholgebruik wil veranderen heeft genoeg aan zelfhulp. Als je meer hulp nodig hebt, dan kun je naar je huisarts gaan. Je huisarts kan je adviseren waar je bij jou in de buurt hulp kunt krijgen en samen bespreken jullie welke vorm van hulp bij je past. 

Je doet dan een zelfhulpmodule. Een hulpverlener, zoals je huisarts of een praktijkondersteuner (ook wel poh-ggz genoemd) leest mee met de opdrachten en helpt je.

Een instelling voor verslavingszorg geeft hulp en advies aan mensen die problemen hebben met het gebruik van drugs, alcohol, medicijnen en gokken.

Er is veel kennis en een breed aanbod van behandelingen om je te helpen. Meestal is een verwijzing van de huisarts nodig. Na aanmelding krijg je een afspraak voor een eerste gesprek. In bijna iedere grote stad in Nederland of anders in de regio is een instelling voor verslavingszorg te vinden. 

Vind een locatie

bij jou in de buurt