Thema's

Logo Alles over drinken

Zelfhulpgroep

Een zelfhulpgroep is een groep waarin lotgenoten met elkaar in gesprek gaan zonder tussenkomst van de hulpverlening.

Vandaag kregen al 611 bezoekers nieuwe inzichten. Jij ook?
Decoratief Zelfhulpgroep

De herkenning van problemen bij verslaving geeft het gevoel niet alleen te staan. Het praten over ervaringen staat centraal. Mensen in de groep ondersteunen elkaar. Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij een AA-groep of bij een Buitenveldertgroep. Dat kan bijvoorbeeld ook na een behandeling om terugval te voorkomen of als je op een wachtlijst staat. 

Hoe werkt AA?

Wij beschouwen alcoholisme als een ziekte. Volgens ons drinkt een alcoholist omdat hij of zij niet anders kan. Om niet meer te hoeven drinken moet er dus iets veranderen. In AA helpen we elkaar hiermee door onze eigen ervaring vrijelijk beschikbaar te stellen voor eenieder die daarvan gebruik wil maken. We doen dat voornamelijk via onze groepsbijeenkomsten.

Kijk hier voor meer informatie over hoe AA werkt
En hier voor een kaartje voor een bijeenkomst bij jou in de buurt.
AA heeft ook online bijeenkomsten. 

Hoe werken Buitenveldertgroepen?

Stoppen met drinken helpt om je te ontworstelen aan oude gewoonten en verslaving. Maar stoppen is niet genoeg om vrij van verslaving te blijven. Het stoppen zelf en gestopt blijven moet daarvoor een goede nieuwe gewoonte worden. Andere dingen gaan doen, anders gaan denken en voelen over jezelf, anderen en het leven. Het aanleren van nieuw gedrag kost tijd, geduld en inspanning. Die tijd, geduld en ruimte voor die inspanning is er in de Buitenveldertgroepen.

De eerste groep werd in 1982 in Buitenveldert opgericht. Maar inmiddels zijn er meer dan 20 groepen in verschillende plaatsen in Nederland. Er zijn ook online bijeenkomsten. 
Kijk hier voor meer informatie over deze zelfhulpgroepen: Stichting Zelfhelp

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.