Thema's

Logo Alles over drinken

Dit is een

Feit

Het is dus waar. Als je ouder bent dan 60 jaar, kun je minder goed tegen alcohol. Dat komt door veranderingen in je lichaam.

Decoratief Feit

Toelichting

Door veranderingen in je lichaam kun je minder goed tegen alcohol. Die veranderingen zijn bijvoorbeeld: 

  • minder vocht in je lichaam
  • de invloed van hormonen
  • je lever en nieren werken minder goed

Bij mensen die ouder zijn dan 60 jaar, breekt de lever minder makkelijk alcohol af. Hierdoor kan het gebeuren dat je nu, bij dezelfde hoeveelheid drank, vermoeider wakker wordt dan vroeger. Hetzelfde geldt voor andere kater-achtige klachten, zoals hoofdpijn en maagklachten. Ook heb je als zestigplusser langer de tijd nodig om bij te komen van een avondje drinken dan vroeger. 

Als je weinig drinkt en je drinkt ineens een avondje veel, dan is de kans ook groter dat je meer last hebt van een kater. Je lichaam is alcohol niet meer gewend. Meer last hebben van een kater heeft ook voordelen: na zo'n avondje ben je meestal wel weer een tijd genezen van te veel alcohol. En misschien bedenk je zelfs dat je minder wilt gaan drinken. Die kans is kleiner als je er geen last van hebt. Terwijl de schadelijkheid dan hetzelfde is. Je merkt het alleen minder. 

Merk je dat je misschien wel minder alcohol wilt gaan drinken? Maar weet je niet goed hoe je dat aan moet pakken? Kijk eens bij Moti55. Je krijgt dan in een aantal gesprekken, bruikbare adviezen. Het is gratis en je hebt geen verwijzing nodig. 

Dit kan je helpen

Vandaag kregen al 313 bezoekers nieuwe inzichten. Jij ook?
Decoratief
Decoratief
Website

Moti55

Doe gratis mee met Moti-55

Decoratief
Decoratief
Challenge

IkPas

Zet 30 of 40 dagen je alcoholgebruik op pauze. Ervaar de voordelen van tijdelijk niet drinken.

Decoratief
Decoratief
Test

Zelftest

Drink jij matig? Ben je een probleemdrinker?
Doe de zelftest!

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.