Thema's

Logo Alles over drinken

Dit is een

Fabel

Dit klopt niet. Je kunt geestelijk én lichamelijk verslaafd raken aan alcohol.

Decoratief Fabel

Toelichting

Er wordt in de volksmond al snel gesproken van een alcoholverslaving als iemand meer drinkt dan de meeste andere mensen. Experts spreken van ‘stoornissen in middelengebruik’ of ‘afhankelijkheid’.

Hoe erg deze 'stoornis' is, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld een sterk verlangen naar alcohol, mislukte pogingen om te minderen of blijven drinken ondanks dat het problemen oplevert. Dit kunnen bijvoorbeeld problemen zijn voor de gezondheid, werk of relaties. Het hangt daarmee dus niet alleen af van het aantal glazen alcohol dat iemand drinkt.

Op de vraag ‘Wanneer is iemand verslaafd?’, is dus geen eenduidig antwoord te geven. Je kunt zowel geestelijk als lichamelijk afhankelijk raken. Geestelijke afhankelijkheid betekent, dat je het gevoel hebt niet zonder alcohol te kunnen. Je drinkt vaker of meer alcohol dan je eigenlijk wilt, maar het lukt je niet om minder alcohol te drinken. Je bent de controle over je alcoholgebruik kwijt.

Lichamelijke afhankelijkheid betekent dat je ontwenningsverschijnselen krijgt na stoppen met alcohol drinken. Het gaat dan bijvoorbeeld om zweten en trillen. Als je lichamelijk verslaafd bent, heb je ook steeds meer alcohol nodig om in een roes te raken. Je lichaam, vooral je lever, is gewend geraakt grote hoeveelheden alcohol te verwerken. 

Ben je benieuwd hoe het ervoor staat met jouw alcoholgebruik? Doe de uitgebreide online zelftest en krijg direct persoonlijk advies.

Meer informatie over verslaving is te vinden bij Alcoholinfo.nl

Dit kan helpen

voor meer inzicht

Vandaag kregen al 610 bezoekers nieuwe inzichten. Jij ook?
Decoratief
Decoratief
Test

Zelftest

Drink jij matig? Ben je een probleemdrinker?
Doe de zelftest!

Decoratief
Decoratief
Challenge

IkPas

Zet 30 of 40 dagen je alcoholgebruik op pauze. Ervaar de voordelen van tijdelijk niet drinken.

Decoratief
Decoratief
App

Middelen Meter

Houd je alcoholgebruik bij in een app

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.