Thema's

Logo Alles over drinken

Dit is een

Feit

Het is waar. Voor een deel in ieder geval. Komen alcoholproblemen bij jou in de familie voor? Dan is het goed om extra alert te zijn op je eigen alcoholgebruik. Maar genen alleen verklaren niet of je alcoholproblemen krijgt of niet. Meer factoren spelen daarbij een rol.

Decoratief Feit

Toelichting

Dat genen belangrijk zijn, blijkt bijvoorbeeld uit een Amerikaans onderzoek. Als een van je ouders een alcoholverslaving heeft, stijgt de kans om ook problemen met alcohol te krijgen met 34%. Als beide ouders verslaafd zijn aan alcohol, is er zelfs sprake van een 40% grotere kans.

Bij eeneiige tweelingen blijkt, dat als een van hen verslaafd raakt, er een kans is van 53% dat de ander ook verslaafd is. Bij twee-eiige tweelingen (die genetisch meer van elkaar verschillen) ligt die kans op 23%. 

Effect genen
Het risico op alcoholproblemen is voor ongeveer 50% te verklaren door erfelijke factoren. Genen spelen een rol bij het ontstaan van alcoholverslaving. De rol van genen kan verschillend zijn. Ze kunnen een rol spelen bij het functioneren van het beloningscentrum of ze kunnen ervoor zorgen dat iemand sneller onder invloed raakt.

Als een paar drankjes al negatieve gevolgen hebben, kun je je misschien wel voorstellen dat je minder vaak en minder veel drinkt. Deze mensen hebben een soort ingebouwde rem op veel drinken. Maar er zijn ook mensen die weinig nadelen van alcohol merken. Zij lijken 'goed' tegen alcohol te kunnen. Dat vergroot juist hun risico op verslaving.

Andere factoren
Het risico op alcoholproblemen is dus deels erfelijk. Maar ook andere factoren spelen daarbij een rol. Denk aan de invloed van vrienden. Problemen op school, werk of een relatie. Het meemaken van nare gebeurtenissen. En als je al op jonge leeftijd begint met alcohol drinken, lijkt de kans op verslaving op latere leeftijd ook toe te nemen.

Verslaving ontstaat dus door een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. Iemand met een erfelijke belasting die op een onbewoond eiland woont, zal nooit verslaafd raken aan alcohol. Terwijl iemand die zonder erfelijke belasting opgroeit in een drankcultuur, wel verslaafd kan raken.

Wil je het daar met anderen eens over hebben? Je kunt een gratis adviesgesprek aanvragen.

Dit kan je helpen

Vandaag kregen al 832 bezoekers nieuwe inzichten. Jij ook?
Decoratief
Decoratief
Test

Zelftest

Drink jij matig? Ben je een probleemdrinker?
Doe de zelftest!

Decoratief
Decoratief
Website

E-consult met een ervaringsdeskundige

Vraag advies aan een ervaringsdeskundige

Decoratief
Decoratief
Forum

Forum naasten

Forum voor naasten van mensen met verslavingsproblemen

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.