Thema's

Logo Alles over drinken

Dit is een

Feit

100% waar. Als je spieren wilt kweken, is het beter om geen alcohol te drinken.

Decoratief Feit

Toelichting

Het drinken van alcohol kan ervoor zorgen, dat je spieren minder snel herstellen. En spierherstel zorgt voor spiergroei. Je spiergroei kan dus door het drinken van alcohol vertraagd worden. Daarbij verlaagt alcohol de aanmaak van testosteron bij mannen. Na meerdere glazen alcohol kan dat tot wel 23% dalen. Testosteron speelt een belangrijke rol bij het opbouwen van spiermassa. En dan is er nog de invloed op cortisol. Eén van de effecten van alcohol op je lichaam, is dat je meer cortisol gaat aanmaken. Cortisol kan zorgen voor afbraak van je spieren.

Tot slot droogt alcohol je lichaam uit. Doordat je nieren harder moeten werken, plas je meer uit dan je drinkt. Met het onttrekken van vocht aan je lichaam worden er ook allerlei vitaminen en mineralen aan je lichaam onttrokken. En die heeft je lichaam nodig om te herstellen. Door de uitdroging vermindert ook je kracht, je prestatievermogen, en je hand-oog coördinatie. 

Wil je meer weten over je eigen alcoholgebruik of het effect van alcohol op je lichaam en geest? Doe dan de zelftest en krijg meteen een persoonlijk advies.

Wil je meer informatie lezen over alcohol en sport, kijk dan op Alcoholinfo.nl

Dit kan helpen

Vandaag kregen al 782 bezoekers nieuwe inzichten. Jij ook?
Decoratief
Decoratief
Test

Zelftest

Drink jij matig? Ben je een probleemdrinker?
Doe de zelftest!

Decoratief
Decoratief
Challenge

IkPas

Zet 30 of 40 dagen je alcoholgebruik op pauze. Ervaar de voordelen van tijdelijk niet drinken.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.