Thema's

Logo Alles over drinken

Dit is een

Fabel

Niet waar. Uit een wijnfles (van 750 ml) gaan geen 6 glazen, maar ruim 7. We gaan daarbij uit van standaardglazen.

Decoratief Fabel

Toelichting

Een glas alcoholische drank bevat zo'n 12 ml alcohol. Dat is ongeveer 10 gram. Dus als je bier, wijn of jenever uit het daarvoor bestemde glas drinkt, krijg je altijd ongeveer 10 gram alcohol binnen.

Een standaardglas is een glas dat aan de soort drank is aangepast en 12 ml of 10 gram alcohol bevat. Het aantal grammen per glas bepaal je door het aantal milliliters te vermenigvuldigen met het soortelijke gewicht van alcohol, dit is 0,8. Elk standaardglas bevat in milliliters en in grammen ongeveer evenveel alcohol.

Uit een wijnfles van 750 ml zou je dan ruim 7 glazen moeten kunnen halen. Uit een fles of pak van een liter wel 10! Nou weten we natuurlijk best dat mensen die thuis wijn inschenken vaak wat meer wijn in een glas doen dan wat de standaardmaat is. Maar weet dan wel, dat je daardoor ongemerkt meer alcohol drinkt dan je denkt. Hoeveel glazen haal jij uit een fles? Als jij denkt dat je elke avond 2 glazen wijn drinkt, drink je in werkelijkheid misschien de hoeveelheid van 3 glazen.

Wil jij weten hoeveel je drinkt? Dat kun je een tijdje bijhouden met een eenvoudige app: de Middelenmeter

Dit kan helpen

voor meer inzicht

Vandaag kregen al 830 bezoekers nieuwe inzichten. Jij ook?
Decoratief
Decoratief
Test

Zelftest

Drink jij matig? Ben je een probleemdrinker?
Doe de zelftest!

Decoratief
Decoratief
Challenge

IkPas

Zet 30 of 40 dagen je alcoholgebruik op pauze. Ervaar de voordelen van tijdelijk niet drinken.

Decoratief
Decoratief
App

Middelen Meter

Houd je alcoholgebruik bij in een app

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.