Thema's

Logo Alles over drinken

Dit is een

Fabel

Niet waar. Alcohol helpt niet tegen stress. Nog niet een beetje zelfs. Je hebt juist langer last van spanning als je alcohol drinkt.

Decoratief Fabel

Toelichting

Alcohol lijkt soms een oplossing voor stress of spanning. Meteen na het drinken voel je de stress minder. Maar je hebt er langer last van als je alcohol drinkt. 

De oorzaak van stress is een stof in je lichaam. Het hormoon cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat je hartslag omhooggaat en je bloeddruk stijgt. Daardoor voel je je gespannen.

Je lever zorgt ervoor dat de cortisol weer uit je lichaam gaat. Dat duurt wel 2 dagen. Maar de lever is ook nodig om alcohol uit je lichaam te krijgen. Giftige stoffen krijgen voorrang. En alcohol is giftig. Dus eerst gaat de alcohol uit je lichaam. Daardoor duurt het nog langer, voordat de cortisol uit je lichaam is. En dan ben je dus langer gespannen. 

Wil je meer weten over alcohol en stress? Kijk eens op Alcoholinfo.nl

Ben jij benieuwd of je lekkerder in je vel gaat zitten en minder last hebt van stress als je een tijdje geen alcohol drinkt? Zet je alcoholgebruik een maand op pauze en doe mee met IkPas. 62% van de deelnemers aan IkPas voelt zich mentaal beter tijdens een alcoholpauze. 

Dit kan je helpen

Vandaag kregen al 663 bezoekers nieuwe inzichten. Jij ook?
Decoratief
Decoratief
Challenge

IkPas

Zet 30 of 40 dagen je alcoholgebruik op pauze. Ervaar de voordelen van tijdelijk niet drinken.

Decoratief
Decoratief
Test

Zelftest

Drink jij matig? Ben je een probleemdrinker?
Doe de zelftest!

Decoratief
Decoratief
App

Middelen Meter

Houd je alcoholgebruik bij in een app

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.