Thema's

Logo Alles over drinken

Dit is een

Feit

Helemaal waar. 20% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft het afgelopen jaar geen alcohol gedronken.

Decoratief Feit

Toelichting

Bijna 8 van de 10 Nederlanders van 18 jaar en ouder dronken in 2021 wel eens alcohol. Gemiddeld heeft zo'n 80% van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder het afgelopen jaar wel eens alcohol gedronken. Dat zijn bijna 11 miljoen mensen. Dat betekent ook dat 20% van die groep geen alcohol drinkt. 

Sinds 2015 adviseert de Gezondheidsraad om geen alcohol te drinken of niet meer dan 1 glas alcohol per dag. 41 procent van de bevolking van 18 jaar en ouder voldoet aan deze alcoholrichtlijn. 30 procent van de mannen en 53 procent van de vrouwen. 

Is het voor jou een uitdaging om je aan de richtlijn te houden? Zou je wel minder willen drinken? Er zijn verschillende lichte hulpmiddelen. Je kunt bijvoorbeeld meedoen met IkPas en je alcoholgebruik een maand of langer op pauze zetten. Of houd je alcoholgebruik een tijdje bij met de Middelenmeter-app. Kijk hier voor het overzicht van alle apps en tools. 

Dit kan helpen

als je wilt minderen

Vandaag kregen al 845 bezoekers nieuwe inzichten. Jij ook?
Decoratief
Decoratief
Challenge

IkPas

Zet 30 of 40 dagen je alcoholgebruik op pauze. Ervaar de voordelen van tijdelijk niet drinken.

Decoratief
Decoratief
Online programma

Zelfhulp

Je gaat online werken aan het minderen of stoppen met jouw alcoholgebruik.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.