Thema's

Logo Alles over drinken

Van een drankje (of meer) worden mensen vaak wat losser. Dan durf je wél die leuke grap te maken of dat praatje aan te knopen met iemand anders. Op dat moment geeft alcohol jou dat zetje wat je nodig hebt. Maar hoor eens, dat heb jij helemaal niet nodig. Je hoeft niet te drinken om je zelfverzekerd te voelen.

Ongemak of angst?

Je baas verwacht je op die belangrijke netwerkborrel; je achternicht trouwt en jij bent avondgast; of je nieuwe buren willen komen kennismaken. Iedereen kent van tijd tot tijd bepaalde sociale verplichtingen die je enig ongemak kunnen bezorgen. En voor sommige slaat dit ongemak zelfs om in angst. En dan komt zo’n biertje of wijntje goed van pas. Want alcohol heeft een dempende werking op angst. Probleem opgelost, zou je denken.

Wolf in schaapskleren

Helaas. Toch niet. Het gevaar ligt op de loer dat je een beetje doorslaat in je aanpak. Je drinkt uiteindelijk veel te veel om dat ongemak maar niet te hoeven voelen.
Je eindigt om de nek van een zakenrelatie, vertelt je hele levensverhaal inclusief tranen aan een andere bruiloftsgast of je valt in slaap tijdens het burenbezoek. Dat is nu juist níet wat je wilt.


Alcohol verhoogt de aanmaak van het CREB-eiwit.
Dit stofje zorgt ervoor dat je minder angst ervaart.
Onderzoekers denken dat onze drang naar dit stofje ook onze wil om te drinken vergroot.

Ook muziek en beweging verhogen de aanmaak van het CREB-eiwit

Zelfverzekerd zonder alcohol

Ook zonder alcohol loop jij zelfverzekerd rond op dat feestje. Netwerk je als de beste op die netwerkborrel. En vinden de buren na een avondje kennismaken dat ze maar boffen met zo’n buur als jij. Hoe? Met deze tips lukt het.

Tips

  • Angst, zenuwen en ongemak: het zijn levensechte gevoelens. Die mogen er gewoon zijn. Begin met het benoemen met waar je bang voor bent of wat je ongemak geeft.

  • Je bent niet de enige die zich zo voelt. Het barst op een feestje van de mensen met zenuwen. Ook zij proberen deze gevoelens te verbergen door alcohol te drinken. Kijk maar eens goed om je heen.

  • Iedere keer als je een sociale afspraak weet te doorstaan op eigen kracht -dus zonder het drinken van alcohol- groeit je zelfvertrouwen. Je wordt er steeds beter in.
    Echt waar!

  • Niemand kijkt zo kritisch naar jou als jijzelf. Wanneer je je sociaal angstig voelt, denk je vaak dat iedereen een mening heeft over jou. Maar de waarheid is, dat de meeste mensen meer met zichzelf bezig zijn. Het is net alsof je met een vriend foto's bekijkt - hij of zij zal er doorheen bladeren, maar zodra er een beeld van die vriend voorbij komt, wordt deze foto veel langer bekeken.

  • Ook muziek en beweging verhogen de aanmaak van het CREB-eiwit. Zet dus je favoriete nummer tijdens het sporten op en je profiteert optimaal van het effect. Een rondje hardlopen of een stevige wandeling voordat je naar een gelegenheid gaat waar je tegenop ziet, is dus een hele goede manier om je krachtig(er) te gaan voelen.
Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.