F.A.Q.

Gezondheid & Drinken

Tijdens het drinken zorgt alcohol ervoor dat je je zelfverzekerd en ontspannen voelt. Maar als je veel en vaak drinkt, kunnen die gevoelens ook omslaan. Van alcohol kun je bijvoorbeeld somber, angstig of boos worden. 

Experts zijn het erover eens dat het drinken van veel alcohol samengaat met psychische problemen, zoals depressie en angststoornissen.

Als je stopt met drinken, zal je stemming verbeteren. Ook zorgt niet drinken voor meer zelfvertrouwen en een goed gevoel over jezelf. En daar word je blij van.

Alcohol werkt verdovend. Hierdoor vallen remmingen weg en vervagen je grenzen. Het gevolg is dat je je gevoelens makkelijker uit. Dat geldt voor vrolijke gevoelens, maar ook voor vervelende gevoelens, zoals woede en agressie.

Door alcohol ga je sneller ademhalen en moet je hart harder werken. Ook houd je minder vocht vast (wat je merkt doordat je vaker moet plassen). Hierdoor neemt je conditie af.

Soms heb je na een avond flink drinken de volgende dag spierpijn. Bijvoorbeeld in je kuiten. Die spierpijn komt door alcohol. Er zijn twee oorzaken voor.

 1. Alcohol zorgt ervoor dat er in je lichaam iets gaat werken waardoor je niet ziek wordt (het immuunsysteem).
 2. Door alcohol moet je veel plassen. Er gaat meer vocht uit dan er inkomt. Je droogt dus een beetje uit.

Dit kan er samen voor zorgen dat je spierpijn hebt.

Langdurig veel drinken kan inderdaad voor ernstige ziektes zorgen.

 • Korsakov: Een onherstelbare hersenbeschadiging, ontstaan door een gebrek aan vitamine B1 in combinatie met slechte voeding. 
 • Ernstige leverschade, zoals levercirrose.
 • Kanker: Eén glas alcohol per dag kan de kans op verschillende soorten kanker vergroten.

Het drinken van alcohol heeft veel effecten. Via de maag komt de alcohol in het bloed en daarna in de hersenen. De hersenen raken hierdoor verdoofd. 

Het gevolg:

 • Een warm gevoel
 • Je los en vrij voelen (rem is verdoofd)
 • Minder snel reageren
 • Slechter zien, proeven en ruiken
 • Trek in eten
 • Vaker plassen

Als je meer drinkt is de verdoving sterker en komen er meer en andere gevolgen. Je kunt bijvoorbeeld zelfs bewusteloos raken.

Bij te veel alcohol kunnen je ademhaling en hartslag zo sterk vertragen dat je in coma kunt raken en zelfs kunt doodgaan: je ademhaling stopt of je krijgt een hartstilstand.

Bij twintig glazen of meer kun je bewusteloos raken. Maar let op: dat verschilt per persoon. Mensen die niet regelmatig drinken én jongeren, krijgen dat bijvoorbeeld eerder dan mensen die vaak veel drinken.

Drank kan helpen om in slaap te vallen. Maar de slaap is minder diep en onrustiger.

Na een paar uur slapen kom je in de REM-slaap. Je ontspant dan helemaal en gaat dromen.  Deze slaapfase wordt het meest verstoord door alcohol. Het gevolg is dat je je minder uitgerust voelt. 

Een keertje slecht slapen is geen ramp. Maar als je dat vaak doet, heeft het gevolgen voor hoe je je voelt. Dat komt doordat je tijdens de remslaap de emoties van de dag ervoor verwerkt. 

REM staat voor Rapid Eye Movement. Dat betekent snelle oogbewegingen. En die zijn er als je droomt.

Het advies is bij voorkeur geen alcohol drinken. Dat is altijd beter voor je gezondheid. Drink je toch? Dan niet meer dan één glas per dag. Ook matig drinken heeft op lange termijn gevolgen voor je gezondheid. Hoe meer je drinkt, hoe groter de risico's zijn.

Gebruik verder de volgende adviezen:

 • Hoe minder alcohol, hoe beter.
 • Drink twee dagen in de week geen alcohol.
 • Drink geen alcohol als je nog gaat werken, studeren of sporten.
 • Drink geen alcohol als je ziek of moe bent.
 • Drink geen alcohol als je nog moet deelnemen aan het verkeer.
 • Drink geen alcohol als je zwanger bent of wilt worden.
 • Alcohol drinken als reactie op stress of persoonlijke problemen is riskant.
 • Pas op met alcohol bij medicijngebruik.

Door alcohol ga je minder goed dingen onthouden. Weet je niet meer wat er gebeurd is? Wat je gedaan hebt? Waar je fiets of jas is? Of hoe je thuisgekomen bent? Dat is een black-out. Je hersenen geven informatie niet meer door aan je geheugen. Hoe goed je dan de volgende dag ook je best doet: je weet het echt niet meer. 

Bij een grey-out is een deel van de informatie doorgegeven aan je hersenen. Je weet sommige dingen wel en andere dingen niet.

In beide gevallen gaat het om een tijdelijk verlies van je geheugen. Het is volgende dag over. De herinneringen zelf komen niet terug, maar je hersenen slaan wel weer op wat je meemaakt. 

Tenzij je een langere tijd teveel drinkt. Dan ontstaan de black-outs sneller en kunnen de hersenen zelfs voor altijd beschadigen.

Nee. Alcohol lijkt soms een oplossing voor stress of spanning. Meteen na het drinken voel je de stress minder. Maar je hebt er langer last van. 

De oorzaak van stress is een stof (het hormoon cortisol) in je lichaam. Die stof zorgt ervoor dat de hartslag omhoog gaat en de bloeddruk stijgt en daardoor voel je je gespannen. 

Je lever zorgt ervoor dat die stof uit je lichaam gaat. Dat duurt wel twee dagen. De lever is ook nodig om alcohol uit je lichaam te krijgen. Giftige stoffen gaan eerst. Alcohol is giftig. Dus eerst gaat de alcohol eruit. Daardoor voel je de stress langer.

Alcohol beïnvloedt de hersenen. Je denkt minder goed na. 

Ook heeft alcohol drinken invloed op het 'angstcentrum'. Dit is het deel van je hersenen waar gevoelens als angst en paniek ontstaan. Dit deel van de hersenen wordt juist actiever.

Door deze twee invloeden, kunnen mensen zich sneller bedreigd voelen. Sommige mensen worden hierdoor boos of zelfs agressief.

Volgens het Centraal bureau voor de statistiek (CBS) is het percentage volwassenen dat voldoet aan de alcoholrichtlijn toegenomen. In 2014 dronk ruim 37 procent van de volwassenen geen alcohol of maximaal 1 glas per dag. In 2019 was dit meer dan 41 procent. 

Bron:https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/11/41-procent-van-de-volwassenen-drinkt-niet-of-hooguit-1-glas-alcohol-per-dag

Samen minderen

Het is het beste om erover te beginnen kort nadat er iets is gebeurd (zoals een ruzie of een ongelukje). Kies wel een moment wanneer hij/zij nuchter is en jullie allebei kalm zijn. Zoek ook een plekje op waar jullie onder vier ogen kunnen praten.

Op alcoholinfo.nl lees je meer tips voor een goed gesprek.

Er zijn meerdere plekken waar je met je vragen en zorgen terecht kunt. Je kunt online steun vinden via o.a. www.samennuchter.nl of het naastenforum op Allesoverdrinken. Wil je liever iemand persoonlijk spreken dan kun je terecht bij je huisarts, de instelling voor verslavingszorg in jouw regio en stichting Naast. Zij luisteren naar jouw verhaal en wensen en kijken samen met jou naar wat het beste bij je past. Dit kunnen een of meer individuele gesprekken zijn, een groepstraining zoals CRAFT of 5-Step of lotgenotencontact.

Hieronder enkele voorbeelden van mogelijk gevaarlijke situaties:

 • Mijn partner drinkt aan een stuk door, eet weinig, verzorgt zich slecht en/of is niet meer nuchter aanspreekbaar.
 • Mijn zoon komt onder invloed in gevaarlijke situaties zoals valpartijen of verkeersongelukken.
 • Mijn vrouw is of raakt onder invloed van middelen suïcidaal.
 • Mijn dochter is bekend met insulten (toevallen) of delirium.
 • Mijn familielid vertoont geheugenproblemen in combinatie met overmatig alcoholgebruik.

In deze situaties moet er worden ingegrepen. Als eerste stap kun je de situatie met je huisarts bespreken. De huisarts kan meedenken met de situatie. De huisarts beoordeelt welke hulp er gewenst is en schakelt zo nodig andere instanties of de crisisdienst in. 

In situaties waarin direct (levens)gevaar voor jou of je dierbare dreigt bel je met 112.

Is er sprake van agressie? Jijzelf en eventuele kinderen mogen geen gevaar lopen. Ga dan ook naar de huisarts wanneer dit wel het geval is. 

Verder kun je hulp of advies krijgen door anoniem contact op te nemen met Veilig Thuis. Je kunt je situatie toelichten en advies vragen.

Kijk op de website van Veilig Thuis voor meer informatie

Jouw dierbare heeft aangegeven iets aan zijn of haar alcoholgebruik te willen veranderen.  

Als hij of zij hulp wil, is het belangrijk om hierbij ondersteuning te bieden. Vraag de ander hoe je dit kan doen. Misschien is het prettig dat je samen kijkt naar hulpverleningsmogelijkheden. Of kunnen jullie samen naar de huisarts gaan voor een verwijzing. Of vervolgens meegaan naar een eerste behandelgesprek (want dit verlaagt soms de drempel).

Je kunt ook samen kijken naar hulp die jij kan bieden in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld door steun te bieden tijdens een feestje waar alcohol gedronken wordt. Vraag waar iemand zelf behoefte aan heeft. Dring niet aan op bepaalde 'oplossingen'. Laat het initiatief en de verantwoordelijkheid bij de ander.

Kijk eens op Alcoholinfo voor een overzicht van organisaties en instanties die kunnen helpen.

Knappe koppen zijn het er over eens: alcohol is niet goed voor je. Maar hoeveel is nu eigenlijk te veel? De gezondheidsraad zegt: drink geen alcohol of maximaal één standaardglas per dag. Drink je meer dan 1 glas per dag, dan is dit niet gezond. Daarnaast is het verstandig om 2 dagen per week geen alcohol te drinken. Hiermee voorkom je negatieve effecten voor de gezondheid, werk/school en relaties. 

Het gaat echter niet zozeer om het aantal glazen dat iemand drinkt. Maar o de functie van het drinken en de gevolgen ervan. Alcoholgebruik wordt vooral problematisch als er problemen ontstaan door het drinken. Bijvoorbeeld in het gezinsleven, werk of school, dagelijkse routines, hobby's, contacten met vrienden enzovoorts. Merk je dat het drinken een negatieve invloed hierop heeft, dan is er sprake van te veel alcohol drinken. Voor sommige groepen is élk glas te veel. Bijvoorbeeld voor jongeren onder de 18, zwangere vrouwen of koppels die bezig zijn met hun kinderwens.

Als je zorgen over alcoholgebruik wilt bespreken met een ander, praat dan vooral over wat je merkt en voelt hierbij. Voorkom een discussie over het exacte aantal glazen.

Een ouder die regelmatig te veel drinkt, heeft een grote invloed op de emoties, gedachten en ontwikkeling van het kind.

De natuurlijke rolverdeling tussen ouder en kind kan bijvoorbeeld verstoord raken. Bijvoorbeeld doordat het kind te veel verantwoordelijkheid op zich moet nemen. Hier kan je als kind op latere leeftijd last van krijgen. 

Daarom is er speciaal hulpaanbod voor kinderen van ouders met psychische klachten of verslavingsproblemen. Kinderen leren om te gaan met de situatie.

Meer informatie hierover kun je vinden op de website Kopstoring of op de website over Kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen van het Trimbos-instituut.

Het idee dat ouders een verslaving kunnen voorkomen of stoppen, klopt niet. Een alcoholprobleem van een volwassene is niet de schuld van de ouders of van wie dan ook. Alleen de persoon zelf is verantwoordelijk voor zijn of haar drinken en het al dan niet hulp vragen bij een alcoholprobleem. 

Ouders kunnen door de opvoeding enige invloed hebben. Maar daar blijft het bij. Heftige ervaringen zoals een vechtscheiding of onveiligheid in de opvoeding kunnen een kind wel kwetsbaar maken voor psychische of sociale problemen. Dit kan leiden tot overmatig alcohol drinken op volwassen leeftijd.

Bij het ontstaan van een verslaving spelen altijd verschillende zaken een rol. Een gebeurtenis als een scheiding kan traumatisch zijn voor een kind. Maar lang niet iedereen die een scheiding meemaakt, krijgt problemen met alcohol. 

Leer op Alcoholinfo over hoe een verslaving ontstaat

In totaal zijn  er in Nederland zo'n 400.000 mensen met alcoholproblemen. Als je uitgaan van gemiddeld 5 naasten om hen heen (ouders, kinderen, partners, broers/zussen, vrienden), dan kan het wel gaan om 2 miljoen mensen. Niet iedereen ervaart deze problemen van heel dichtbij of als ernstig, maar een deel hiervan wel. Je bent dus zeker niet de enige

Als deze problemen langer duren, is er kans op overbelasting met psychische en lichamelijke klachten als gevolg. Zoek daarom op tijd steun bij anderen; vrienden en/of professionals. Zoals je huisarts of bij de verslavingszorg. Daar kun je terecht voor een adviesgesprek of cursusaanbod. 

Kijk bij Hulp & Advies.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat 73,6 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder wel eens drinkt. Daarvan was in 2020 7,4 procent een zware drinker. 

Zware drinkers zijn:

 • Mannen van 18 jaar of ouder die minstens één keer per week zes glazen alcohol of meer op één dag drinken. 
 • Vrouwen die minstens 1 keer per week 4 glazen alcohol of meer op één dag drinken.

Een probleemdrinker is iemand die een lange periode veel drinkt en hierdoor problemen heeft. Denk hierbij aan bijvoorbeeld problemen op het gebied van gezondheid, werk of relaties.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat 73,6 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder wel eens drinkt. Daarvan was in 2020 6,6 procent overmatige drinkers. 

Overmatig drinkers zijn:

 • Mannen boven de 18 die meer dan 21 glazen per week drinken
 • Vrouwen boven de 18 die meer dan 14 glazen per week  drinken.

Een probleemdrinker is iemand die een lange periode veel drinkt en hierdoor problemen heeft. Denk hierbij aan bijvoorbeeld problemen op het gebied van gezondheid, werk of relaties.

Er wordt in de volksmond al snel gesproken van een alcoholverslaving als iemand meer drinkt dan de meeste andere mensen. Experts spreken van ‘stoornissen in middelengebruik’. 

Hoe erg deze stoornis is, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld een sterk verlangen naar alcohol, mislukte pogingen om te minderen of het blijven drinken ondanks dat het problemen oplevert. Dit kunnen bijvoorbeeld problemen zijn voor de gezondheid, werk/school of relaties. Het hangt daarmee dus niet alleen af van het aantal glazen alcohol dat iemand drinkt.

Op de vraag ‘wanneer is iemand verslaafd’ is dus geen eenduidig antwoord te geven.

Lees hier meer over op Alcoholinfo.

Jij en de ander hebben goede afspraken gemaakt over het alcoholgebruik. Maar wat als de ander ze niet nakomt? 

Bedenk samen voor elke afspraak, waaraan de ander zich moeilijk kan houden, een consequentie. Bedenk hierbij wat jij zelf redelijk zou vinden en wat voor de ander haalbaar is. 

Een voorbeeld: Je partner komt veel te laat uit het café, terwijl de afspraak was dat dit niet weer zou gebeuren. Jullie hebben vooraf de afspraak gemaakt dat je partner dan in een andere ruimte slaapt. 

Een ander voorbeeld: Jullie hebben de afspraak gemaakt dat de ander de betalingsherinneringen zelf openmaakt e betaalt. Dan mag je ervan uit gaan dat dit ook gebeurt. Je kunt af en toe vragen hoe dit lukt. Misschien dat de ander aangeeft hier moeite mee te hebben. Dan kun je ondersteuning aanbieden. Als de ander aangeeft dat dit goed gaat, maar er komt alsnog een aanmaning of schuld. Dan is de consequentie dat jij het financiële probleem dit keer niet oplost.  

Afvallen & fit worden

Keihard trainen heeft minder nut als je regelmatig drinkt. Dit heeft twee redenen.

 • Door alcohol maak je minder spierweefsel aan.
 • Door alcohol hecht testosteron zich minder goed aan de spieren. Testosteron is een stof (hormoon) in het lichaam. Het zorgt voor betere spiergroei.

Het gevolg is dat je veel traint, maar weinig resultaat ziet.

Na ongeveer 24 uur heeft alcohol geen invloed meer op spieropbouw. Daarna werkt het dus weer normaal. 

Tijdens de derde helft is er tijd om de wedstrijd na te bespreken. En er is tijd voor gezelligheid. Met een drankje erbij. En dat is vaak een biertje. 

Na inspanning wil het lichaam herstellen. Alcohol vertraagt dit herstel, want je lichaam geeft prioriteit aan de alcohol. 

Hierdoor kun je bijvoorbeeld spierpijn krijgen. Ook kun je mineralen verliezen doordat je extra plast, terwijl je lichaam juist die mineralen voor het herstel hard nodig heeft.

De kans is groot dat je aan de derde helft begint op een lege maag. Hierdoor wordt de alcohol sneller in het bloed opgenomen, waardoor je de nadelen van alcohol sneller merkt.

Als je drinkt, dan gaat je lichaam alcohol afbreken in plaats van vet verbranden. Het te veel aan vet wordt opgeslagen rondom de organen, Na verloop van tijd is dat te zien als de welbekende bierbuik.

Alcohol bevat veel calorieën. Je kunt daardoor dik worden. Maar als je heel veel drinkt, ga je vaak slecht eten. Eten is dan minder belangrijk dan drinken. Je hebt geen trek of honger. Je vergeet te eten. En eet je wel, dan neem je door beschadiging van maag, darmen en lever voedsel en voedingsstoffen minder goed op.

Alcohol heeft geen voedingswaarde. Er zitten namelijk geen nuttige voedingsstoffen in. Daarom staat alcohol niet in de schijf van vijf en zijn er geen voedingsadviezen waarin alcohol voorkomt.

Wel bevat alcohol calorieën. Maar omdat het lichaam niks nuttigs met deze calorieën kan, worden ze ook wel ‘lege calorieën’ genoemd.

Dit verschilt per merk. In alcoholvrij bier mag maximaal 0,1 procent alcohol zitten: in alcoholvrije wijn maximaal 0,5 procent. Je kunt deze informatie terugvinden op het etiket.

Het gaat erom of het je helpt.

Wil je echt geen alcohol drinken, bijvoorbeeld omdat je zwanger bent?  Kijk dan op het etiket of het echt 0.0 is. Want in alcoholvrije drankjes kan een beetje alcohol zitten. 

Wil je niet drinken, omdat je nog moet rijden of omdat je de volgende dag fit wilt zijn? Dan vind je het misschien niet erg als er een klein beetje alcohol in je drankje zit. Dan kan alcoholvrij een goed alternatief zijn.

Heb je een alcoholprobleem gehad? Dan kan alcoholvrij bier de trek in alcohol oproepen. Of het zorgt dat je in de situatie van het drinken blijft. Dus wees daar voorzichtig mee, want misschien maak je het jezelf onnodig moeilijk.

Ja. Alcohol bevat lege calorieën. Er zit geen voedingswaarde in. Daarom wil je lichaam er snel vanaf. 

Hierdoor verbrandt je lichaam de energie uit de alcohol, nog voordat het andere energie verbrandt. 

Het te veel aan energie (bijvoorbeeld uit koolhydraten) wordt in je lichaam omgezet in vet.

Eet je tijdens het drinken? Bijvoorbeeld chips, kaas of bitterballen? dan slaat je lichaam meer calorieën op dan als je snackt zonder er alcohol bij te drinken. 

Alcohol is een bekende dikmaker. Alcoholvrij bier bevat minder calorieën dan bier met alcohol: ongeveer 45 tegenover 110 calorieën. Ook werkt de vetverbranding minder goed als je alcohol drinkt. Alcoholvrij bier is dus beter dan bier met alcohol. Maar wil je echt afvallen dan kun je beter iets drinken zonder calorieën, zoals water, thee of light frisdrank. 

Nadorst hoort bij een kater. Een kater heeft meerdere oorzaken. De belangrijkste oorzaak is vochttekort. De nieren moeten harder werken. Er gaat meer vocht uit dan erin komt. Je droogt een beetje uit. Dan heb je de volgende dag hoofdpijn en dorst.

Wil je dat voorkomen? Drink dan niet alleen maar alcohol, maar drink er ook water bij. Of wissel alcohol af met water of fris. Drink wat water voordat je gaat slapen. 

En het belangrijkste advies als je geen nadorst wilt: minder alcohol drinken.

Het is mogelijk om te drinken als je een dieet volgt. De vraag is of het verstandig is. Als het doel is om af te vallen, dan zal alcohol je in de weg gaan staan. Alcohol is namelijk erg calorierijk en vertraagt bovendien de vetverbranding.

Alcohol begrijpen

De Gezondheidsraad adviseert zowel mannen als vrouwen om geen alcohol te drinken of niet meer dan één glas alcohol per dag. Drink niet als je zwanger wilt worden of zwanger bent.

Drink je per week meer dan veertien glazen alcohol (vrouw) of meer dan 21 glazen alcohol (man), dan drink je overmatig.

Drink je minimaal één keer per week vier (vrouw) of zes (man) glazen alcohol per week of meer, dan ben je een zware drinker. Je kunt dus een overmatige én een zware drinker zijn.

Een probleemdrinker drinkt zoveel dat er door het drinken problemen ontstaan, bijvoorbeeld voor de gezondheid, in relaties of op het werk.

Alcohol is niet gezond. Eén glas alcohol per dag vergroot de kans op bepaalde ziektes, zoals verschillende soorten kanker, diabetes en hart- en vaatziektes.

Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid.

Het advies is daarom ook om geen alcohol te drinken of niet meer dan één standaardglas per dag.

Vier tot zes procent van alle sterfgevallen door kanker komt door alcohol. 

Als je meer dan één glas alcohol per dag drinkt, vergroot je de kans op kanker. Alcohol vergroot de kans op mondkanker, keelkanker, slokdarmkanker, borstkanker en darmkanker. Drink daarom het liefst geen alcohol.

Alcohol drinken én daarbij roken is extra schadelijk. Het verhoogt het risico op bepaalde soorten kanker nog meer. 

Dat kan. Hoe je op alcohol reageert, kan voor een deel in je genen zitten. 

Genen bepalen bijvoorbeeld hoe ‘lekker’ alcohol voor je is. En hoe je hersenen reageren op het belonende effect van een drankje.

Ook hoe goed (of slecht) je tegen alcohol kunt, is erfelijk. Snel en veel drinken, zonder gelijk dronken te worden? Dat kan dus aangeboren zijn.  

Hoe je lichaam omgaat met alcohol, kan dus hetzelfde zijn als bij andere mensen in de familie. Heeft één van je ouders alcoholproblemen? Dan is de kans dat jij die ook krijgt 34 procent groter.

Als je echt alleen in het weekend drinkt, let dan op de hoeveelheid die je drinkt. Anders loopt je het risico dat je gaat ‘binge dinken’, waarbij je in een korte tijd te veel drank binnen krijgt.

Risico’s van binge drinken zijn bijvoorbeeld:

 • afname van het denkvermogen
 • geheugenverlies (‘black-outs’)
 • bewusteloos raken (alcoholvergiftiging)

We hebben het over ‘binge drinken’ als het promillage in je bloed stijgt naar 0,8 promille of meer.

Mensen die verslaafd zijn aan alcohol krijgen wel eens medicijnen. Die medicijnen helpen om gestopt te blijven. 

Er zijn twee soorten.

 1. Er zijn medicijnen die ervoor zorgen dat je niet kan drinken. Doe je dat toch, dan word je ziek. Je voelt hoofdpijn en misselijkheid, of gaat zweten.
 2. Er zijn medicijnen die het verlangen (ook wel zucht of trek) naar alcohol verminderen.

Voor beide soorten geldt dat het een steun in de rug kan zijn. Het werkt alleen als je zelf wil stoppen, want je moet de medicijnen wel slikken.

Alcohol heeft een verdovende werking op je hersenen. Daardoor reageer je langzamer. Je reactiesnelheid neemt dus af.

Neem als je (te veel) alcohol gedronken hebt een taxi of een nachtbus of zorg dat iemand niet drinkt (BOB), maar ga nooit zelf rijden.

In alcohol zitten veel calorieën. Dat zorgt ervoor dat je aankomt. Bij mannen gaat dat extra vet al snel op de buik zitten. Daar komt het woord “bierbuikje” ook vandaan.

Bij vrouwen slaat dat extra vet vooral op de heupen, bovenbenen en armen. 

Vrouwen kunnen, net zoals mannen, dikker worden van drank. Alcohol is namelijk erg calorierijk. Als een vrouw veel drinkt, slaat het vet vooral op de heupen, bovenbenen en armen.

Dat hangt er vanaf hoeveel je gedronken hebt. De meeste alcohol wordt door de lever uit het lichaam verwijderd. De overige alcohol verdwijnt via je urine en zweet.

Je lever heeft één tot anderhalf uur nodig om één standaardglas alcohol af te breken. Bij acht tot twaalf glazen kan er de volgende dag dus nog alcohol in je bloed zitten.

Hoeveel? Dat heeft te maken met hoe laat je begint met drinken, hoe laat je stopt en hoe laat je opstaat.

Er zijn ook mensen die meer dan vijftien glazen drinken. Dan zit er de volgende dag nog alcohol in je bloed. En dan ben je dus nog onder invloed.

Alcohol verdooft de hersenen. Hierdoor vallen remmingen weg en kun je dingen doen of zeggen die je nuchter niet zou doen of zeggen. Wat dat is, verschilt natuurlijk per persoon.

Vijftig plus

Door veranderingen in je lichaam kun je minder goed tegen alcohol. Die veranderingen zijn bijvoorbeeld: 

 • Minder vocht in je lichaam;
 • de invloed van hormonen; en
 • je lever en nieren werken minder goed. 

Hierdoor blijft de alcohol langer in je lichaam dan toen je jonger was. 

Als je net zo veel drinkt als vroeger, heb je er dus meer last van.

Alcohol kan invloed hebben op de werking van medicijnen. Door alcohol werkt het medicijn bijvoorbeeld minder goed. 

Of je krijgt meer bijwerkingen. De lever zorgt ervoor dat medicijnen weer uit het lichaam gaan. En dat alcohol uit het lichaam gaat. Als de lever dat tegelijk moet doen, blijft een giftige stof van alcohol langer in het lichaam (Aceetaldehyde). Daardoor kan je je misselijk of duizelig voelen of hoofdpijn krijgen.

Wees voorzichtig met het drinken van alcohol als je medicijnen gebruikt. Lees in de bijsluiter of je alcohol mag drinken. Vraag bij twijfel advies aan de huisarts of apotheek.

Stoppen met het drinken van alcohol heeft enorm veel voordelen voor je gezondheid. Door te stoppen slaap je bijvoorbeeld beter, je bent vaker vrolijk en je huid gaat er mooier uitzien. Stoppen met alcohol (of minderen) kan altijd. Het maakt niet uit hoe oud je bent.

Het advies van de Gezondheidsraad is: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. 

Als je meer drinkt dan één standaardglas per dag, dan vergroot dat de kans op onder andere kanker, diabetes, en hart- en vaatziektes.

Als je ouder wordt, verandert je lichaam. Hierdoor heb je als vijftigplusser meer last van dezelfde hoeveelheid alcohol. De hoeveelheid alcohol in je bloed is hoger. En het duurt langer voordat de alcohol uit je lichaam is.

Als je medicijnen gebruikt, dan kan dat ook invloed hebben. Medicijnen werken minder goed en je hebt vaak meer bijwerkingen.

Ja. Dat komt omdat je lichaam verandert. Je bent gevoeliger bent voor de gevolgen van alcohol. De afbraak en afvoer van alcohol langzamer dan toen je jonger was. Daardoor blijft de alcohol langer in je lichaam. Ook zorgt de afname van het vochtpercentage dat je sneller aangeschoten raakt. Het lichaam bevat door minder vocht, dus bij dezelfde hoeveelheid alcohol, heb je meer alcohol in je bloed.

Steeds meer onderzoeken laten zien dat alcoholgebruik de kans op kanker vergroot. Niet drinken is dus het gezondst. 

Het advies van de Gezondheidsraad is: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. 

Wil je toch graag wijn drinken bij het eten? Drink dan één glas. En doe het niet elke dag

Als vijftiger ben je gevoeliger voor alcohol dan toen je jonger was. De kans op gezondheidsrisico’s is daardoor groter.

Daarnaast zijn de gevolgen van ongelukken groter. Je krijgt bijvoorbeeld sneller een botbreuk als je valt.

Er wordt vanuit de Gezondheidsraad geadviseerd: drink niet; en als je drinkt, dan niet meer dan één glas per dag.

Ja. Een probleemdrinker is iemand die veel alcohol drinkt en daardoor problemen heeft. Bijvoorbeeld gezondheidsklachten of problemen met relaties of werk.

Het is beter als mensen minder gaan drinken als ze ouder worden. Maar een deel van de vijftigplussers gaat juist meer drinken. Bijvoorbeeld door pensioen (meer vrije tijd), een ingrijpende gebeurtenis zoals scheiding of rouw en eenzaamheid. 

Dan kunnen daardoor ook op latere leeftijd problemen met alcohol ontstaan.

Bij vijftigplussers kan de lever minder makkelijk alcohol afbreken. Het gevolg hiervan is dat de alcohol langer in je lichaam blijft. 

Hierdoor kan het gebeuren dat je nu, bij dezelfde hoeveelheid drank, vermoeider wakker wordt als vroeger. Hetzelfde geldt voor andere kater-achtige klachten, zoals hoofdpijn en maagklachten.

Als je weinig drinkt en je drinkt ineens een avondje veel, dan is de kans ook groter dat je meer last hebt van een kater. Omdat je het niet meer gewend bent.

Enkele getallen op een rij: 

 • 6,7 procent van de vrouwen drinkt meer dan veertien glazen per week.
 • 12,6 procent van de mannen drinkt meer dan 21 glazen per week.
 • 21 tot 24 procent van de 55-plussers drinkt matig.

Van de mensen van 75 jaar of ouder dronk 66 procent niet of maximaal 1 glas alcoholhoudende drank per dag en voldeed daarmee aan de alcoholrichtlijn. Van de 18- en 19-jarigen voldeed 30 procent aan deze richtlijn.

Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/11/41-procent-van-de-volwassenen-drinkt-niet-of-hooguit-1-glas-alcohol-per-dag

Alcohol en werk

Dit verschilt per bedrijf. Veel bedrijven hebben een ADM-beleid. De afkorting ‘ADM’ staat voor alcohol, drugs en medicijnen. In dit beleid staat beschreven bij wie je in dit geval terecht kan.

Je kunt er ook voor kiezen om de collega hierop aan te spreken. Zo van: ‘heb je een feestje gehad’? Doe dit één op één en niet in een groep of tijdens een vergadering bijvoorbeeld.

De tip is om dit luchtig te houden en niet te wachten. Want hoe langer je wacht, hoe moeilijker het vaak wordt om er iets van te zeggen.

Werk je bij een groot bedrijf? Dan is de kans aanwezig dat er een beleid is wat je vertelt bij wie je terecht kunt. Dit beleid heet het ADM-beleid (alcohol, drugs en medicijnen) en is wellicht op het intranet te vinden.

Natuurlijk kun je ook in gesprek gaan met je baas. Bijvoorbeeld met een vriendschappelijke ‘hoe gaat het met je?’.

Als er een afdeling HR of een vertrouwenspersoon is, dan is dit ook een optie. Is die er niet, dan kun je terecht bij de ARBO-dienst van het bedrijf.

In sommige beroepen is alcoholgebruik niet alleen onverstandig, maar zelfs gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan beroepen waarin je veel achter het stuur moet zitten. In zo’n geval is het extra belangrijk dat er actie wordt ondernomen. Probeer, als het kan, met de persoon te gaan praten.

Het liefst één-op-één en het liefst ook op een luchtige manier. Spreek wel je zorg uit. Kijk samen hoe je kunt zorgen voor veiligheid op de werkplek. Als dat niks oplevert of je maakt je ernstige zorgen, kun je terecht bij een vertrouwenspersoon of een leidinggevende. Dit kan aanvoelen als ‘klikken’. Dat is het niet. Bedenk dat je dit meldt uit goede zorg, omdat er gevaarlijke situaties voor degene of anderen ontstaan.


De kans is aanwezig dat jouw bedrijf een beleid heeft, waarin staat omschreven wat je kunt doen in deze situatie. Dit heet het ADM-beleid en is vaak te vinden op het intranet, via HR of bij de leidinggevende.

Alcohol beïnvloedt de hersenen en daardoor het geheugen. Op korte termijn kun je dit merken door een black-out: Bij een blackout is er zo veel gedronken dat iemand niet meer wat er tijdens het drinken is gebeurd.


Wordt er langere tijd veel gedronken, dan kan er korsakov ontstaan. Dit is blijvende hersenschade, waarbij het geheugen niet meer goed werkt. Deze vorm van dementie wordt veroorzaakt doordat het lichaam door de alcohol te weinig vitamine B1 opneemt.

Ja en nee. Een glaasje kan helpen ontspannen. Als de alcohol in je bloed en hersenen komt, dan voel je dit effect. Tegelijkertijd duurt het langer om het stresshormoon (cortisol) af te breken. Hierdoor kan de stress nog aanwezig zijn als de alcohol al is uitgewerkt. Stressgevoelens kunnen dan zelfs erger worden omdat het stresshormoon opstapelt. Alcohol drinken als je gespannen bent pakt dus meestal verkeerd uit.
Lees op Alcoholinfo meer over de werking van alcohol op stress.

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen tijdens de coronaperiode evenveel drinken als de periode ervoor. Ongeveer drie op de tien mensen zei dat ze (veel) minder zijn gaan drinken. Een kleiner deel van de mensen (ongeveer één op de tien) gaf aan juist (veel) meer te drinken. Stress en negatieve emoties waren belangrijke oorzaken hiervan. Meer lezen over het alcoholgebruik van Nederlanders tijdens de coronacrisis? Kijk dan op expertisecentrum alcohol.

Alcoholgebruik kost bedrijven geld. Dit komt omdat werknemers minder productief zijn als ze vaak alcohol drinken of alcohol gedronken hebben.

Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM. Zij hebben een berekening gemaakt van de kosten en opbrengsten van alcoholgebruik op de maatschappij.

Bij andere kosten van alcohol, kun je denken aan:

 • Vroegtijdige sterfgevallen. Dat kost ruim twee miljard euro. Elk jaar overlijden bijna drieduizend mensen aan kanker door alcohol.
 • Ook de inzet van politie en justitie brengt behoorlijk wat kosten met zich mee.
  Verkeersongevallen.
 • Bij opbrengsten van alcohol kun je denken aan:
  De accijnzen die de overheid krijgt door verkoop van alcohol. Elk jaar ongeveer een miljard euro.

Bij opbrengsten van alcohol kun je denken aan:

 • De accijnzen die de overheid krijgt door verkoop van alcohol. Elk jaar ongeveer een miljard euro.
 • Ondernemers verdienen aan de verkoop van alcohol.
 • Het geluksgevoel wat mensen ervaren na het drinken van alcohol, oftewel het welzijn.

Onder de streep kost de Nederlandse samenleving elk jaar ongeveer 2,5 miljard euro. 

Een groot aantal ziekten wordt in verband gebracht met de consumptie van alcohol.
Zo kan alcoholgebruik leiden tot een grotere kans op beroerten, darmkanker en borstkanker, het syndroom van Korsakov en FAS. Ook neemt het risico op hart en vaatziekten toe door binge-drinken en zorgt alcoholgebruik voor (verkeers-)ongelukken. Dit zorgt ervoor dat er zorgkosten gemaakt worden. Het alcoholgebruik in Nederland zorgt voor ongeveer 1 miljard euro aan zorgkosten per jaar.

Waarschijnlijk wel. Uit schattingen blijkt dat probleemdrinkers twee tot vier keer zo vaak bij arbeidsongevallen betrokken zijn als werknemers die niet drinken.

Het afbreken van een glas alcohol duurt ongeveer anderhalf uur. Drink je tussen 18.00 en 19.00 uur drie biertjes? Dan zijn die rond 23.00 uur uit je bloed. Drink je een fles wijn (7 glazen) dan duurt het ongeveer tien uur voordat je weer helemaal nuchter bent. Dan kun je dus ook na het slapen onder invloed wakker worden.

Kinderwens

Het gaat hier over de pil die zwangerschap voorkomt. Alcohol heeft, als je gezond bent, geen negatieve werking op de pil. Je moet hem dan wel op tijd slikken. Als je gedronken hebt, is de kans wel groter dat je hem vergeet of zelfs uitspuugt.

Alcohol kan inderdaad de eicel beschadigen. Beschadigde eicellen zorgen voor verminderde vruchtbaarheid en een grotere kans op een miskraam.

Eicellen hebben gemiddeld drie tot vier maanden nodig om te rijpen. Als je gedurende die periode geen alcohol drinkt, zullen nieuwe cellen beter ontwikkeld zijn.

Alcoholgebruik in de weken rondom de bevruchting verhoogt de kans op een miskraam. Hoe meer je drinkt, hoe groter het risico is. De veiligste keuze is om niet te drinken als er een kinderwens is. Ook omdat je het meestal niet meteen weet als je zwanger bent. In die eerste weken drink je dan misschien per ongeluk, terwijl je al zwanger bent. Dat kan schadelijk zijn.

De vruchtbaarheid vermindert door alcohol. Om je hier een idee bij te geven: vrouwen die één glas alcohol per dag drinken, hebben tot veertig procent minder kans om in de komende zes maanden zwanger te raken.

Door alcoholgebruik neemt de hoeveelheid zaadcellen af. En de kwaliteit van het zaad is minder: er zijn minder gezonde zaadcellen. Daarnaast kan overmatig alcoholgebruik zorgen voor impotentie.


Alcohol komt via jouw bloedbaan in de moedermelk. Als je voor het voeden alcohol hebt gedronken, krijgt je kind de alcohol ook binnen. Dat wil je echt voorkomen. Want alcohol is bijvoorbeeld schadelijk voor de hersenen van je baby.

Door alcohol kan de toeschietreflex afnemen en kunnen je melkklieren minder moedermelk aanmaken. Alcohol verandert de smaak en geur van moedermelk. Hierdoor kan je baby minder willen drinken.
Wil je een keer alcohol drinken? Wacht dan per glas drie uur met voeden. Als je in deze drie uur melk afkolft, kun je deze niet meer aan je baby geven. Drink je twee 2 glazen alcohol, dan duurt het dus zes uur voor je baby de borstvoeding weer mag drinken. Zo kun je doortellen.

Hoe groot het risico is, hangt onder andere af van hoeveel je hebt gedronken. Heb je een keer een glas gedronken? Dan is het risico dat je kind daar last van heeft klein. Als je meerdere glazen hebt gedronken, loopt je baby meer risico. Maar ook in dat geval kun je nog een gezond kind krijgen. Het is wel belangrijk dat je tijdens de rest van je zwangerschap niet meer drinkt.

Als je meerdere keren tijdens de zwangerschap hebt gedronken, is het verstandig om dit tegen je verloskundige te zeggen. Misschien is het van belang dat zij de ontwikkeling van de ongeboren baby extra in de gaten houdt.

Vind je het moeilijk om de rest van je zwangerschap van de alcohol af te blijven? Vraag dan de verloskundige, gynaecoloog of huisarts om je te helpen bij het vinden van goede begeleiding.

Dat zou je denken, maar is niet waar. De helft van de miskramen komt voor rekening van de man. Zwanger worden is een teamsport, en beide partners hebben vijftig procent in te brengen.

Daarom is het belangrijk om samen aan de slag te gaan met de vruchtbaarheid en allebei te stoppen met drinken. Bespreek met elkaar hoe je omgaat met alcohol zodra de vrouw zwanger is. Misschien heeft zij er geen moeite mee als je als man dan wel drinkt. Maar als dat wel zo is, pas je dan aan en drink ook geen of minder alcohol.

Dat klopt. Als je zwanger bent, drink dan geen alcohol. Alcohol is een giftige stof die schadelijk is voor je ongeboren kind. Geen enkele hoeveelheid is veilig.

Foetaal Alcohol Syndroom is een hersenbeschadiging veroorzaakt door alcohol tijdens de zwangerschap. Slechts een paar glazen kunnen al een negatief effect hebben op de foetus.

Baby’s met dit syndroom hebben kleinere hersenen dan gezonde baby’s. Kinderen met dit syndroom kunnen later leerproblemen ontwikkelen en de controle over hun emoties missen. Ook kunnen deze kinderen spraakproblemen krijgen en gedragsproblemen ontwikkelen.

Een deel van de alcohol verdampt of vervliegt, maar er blijft altijd wat alcohol achter in het eten. Dus eet dat niet als je zwanger bent.

Alcohol is van invloed op de kwaliteit van het sperma. Het aantal zaadcellen neemt af en ze zwemmen minder hard. Ook zijn de zaadcellen kleiner. Hierdoor kunnen ze zich moeilijker versmelten met de eicellen van de vrouw.

Hulp

Als je klachten of problemen hebt door alcoholgebruik kan je altijd bij de huisarts terecht.

Er zijn verschillende klachten die een verband kunnen hebben met alcoholgebruik. Iemand kan verslaafd of afhankelijk zijn en zijn/haar gebruik willen minderen. Er kunnen ook lichamelijke of psychische klachten ontstaan waarvan je niet op het eerste gezicht merkt dat het door je alcoholgebruik komt. Bijvoorbeeld:

 • vermoeidheid
 • slecht slapen
 • maagklachten
 • darmklachten
 • gewichtsverlies/toename
 • onfrisse adem
 • angstklachten
 • somberheid/depressie
 • verwardheid
 • concentratieproblemen
 • verminderd geheugen
 • huidklachten

Wees altijd eerlijk over je alcoholgebruik tegen je huisarts wanneer je met dit soort klachten langs komt. Als je huisarts een goed zicht heeft op jouw gebruik kan hij jou het beste helpen om de klachten te verminderen. Bedenk dat de huisarts beroepsgeheim heeft en met niemand mag delen wat jij tegen hem zegt, tenzij jij hier zelf goedkeuring voor geeft.

De huisarts kan je goed begeleiden wanneer je je gebruik wilt veranderen of als je lichamelijke klachten hebt. Ook kan de huisarts je soms ondersteunen door middel van het voorschrijven van medicatie. Je hoeft hiervoor niet altijd in behandeling bij een verslavingsinstelling. Mocht het nodig zijn kan de huisarts je altijd nog doorverwijzen naar een verslavingsinstelling of naar een andere vorm van zorg.

De meeste verslavingsinstellingen worden vergoed door de verzekering, maar dan heb je wel een verwijzing van de huisarts nodig. De huisarts heeft ook het beste zicht op jou persoonlijke situatie dus die kan samen met jou naar de beste oplossing zoeken.

Buiten kantoortijden kan je terecht bij de huisartsenpost in jou omgeving. Kijk voor een huisartsenpraktijk of huisartsenpost bij jou in de buurt op www.zorgkaartnederland.nl.

In veel huisartsenpraktijken werkt ook een praktijkondersteuner huisartsen voor geestelijke gezondheidszorg, kortweg POH GGZ. De POH GGZ is iemand met kennis van en ervaring in de geestelijke gezondheidszorg. Voor veel mensen is het prettig om niet (meteen) doorverwezen te worden naar een psycholoog of de GGZ. De POH GGZ biedt het voordeel dat mensen met psychische klachten op een makkelijke manier naar een deskundige binnen de huisartsenpraktijk kunnen worden verwezen.

De POH GGZ bespreekt samen met jou je klachten en vragen. Het is ook mogelijk om over de geschiedenis van je klachten te praten. En over wat je al geprobeerd hebt om van je klachten af te komen. Het eerste gesprek duurt ongeveer 45 minuten, een vervolggesprek is meestal een half uur.

Vervolgens adviseert de POH GGZ jou en je huisarts over een mogelijke aanpak van je klachten. Dit kunnen een aantal vervolggesprekken bij de POH GGZ zijn. Of je kunt voor het vervolg weer terug naar de huisarts. Ten slotte is het mogelijk dat er advies wordt gegeven voor verdere behandeling of begeleiding. Dit kan bij maatschappelijk werk, zelfhulpwebsites, een psycholoog of een GGZ-instelling. Sinds 2014 wordt hulp van een psycholoog of een GGZ-instelling alleen vergoed bij een psychiatrische diagnose.

De POH GGZ kan dus helpen door:

 • het verhelderen van problemen.
 • het geven van voorlichting over klachten, oorzaken en mogelijke oplossingen.
 • het geven van advies over behandeling en verwijzing
 • kortdurende behandeling of begeleiding in de huisartsenpraktijk
 • nazorg na behandeling in de GGZ

Ook de POH GGZ heeft een beroepsgeheim. De POH GGZ werkt in het dossier van de huisarts. Je hoeft voor de gesprekken met de POH GGZ niet te betalen, ook geen eigen risico. De kosten worden vergoed door de basisverzekering.

Instellingen voor verslavingszorg hebben allemaal een afdeling Preventie. Maak je je zorgen over je eigen alcoholgebruik of dat van iemand anders en wil je advies? Twijfel je of je hulp nodig hebt?  Dan kun je afspraak maken voor een adviesgesprek met een preventiewerker. Dat is gratis en vrijblijvend. 
Hier vind je meer informatie

Niet iedereen die zijn of haar alcoholgebruik wil veranderen heeft genoeg aan zelfhulp. Als je meer hulp nodig hebt, dan kun je naar je huisarts gaan. Je huisarts kan je adviseren waar je bij jou in de buurt hulp kunt krijgen en samen bespreken jullie welke vorm van hulp bij je past. 

Een ervaringsdeskundige heeft persoonlijke ervaring met een onderwerp, bij ons is dat verslaving. Hij of zij gebruikt die ervaring om anderen te helpen. Je kunt advies vragen via het e-consult. 

Een instelling voor verslavingszorg geeft hulp en advies aan mensen die problemen hebben met het gebruik van drugs, alcohol, medicijnen en gokken. Er is veel kennis en een breed aanbod van behandelingen om je te helpen. Meestal is een verwijzing van de huisarts nodig. Na aanmelding krijg je een afspraak voor een intakegesprek. In bijna iedere grote stad in Nederland of anders in de regio is een instelling voor verslavingszorg te vinden. 

Je volgt dan een zelfhulpmodule en een hulpverlener, zoals je huisarts of een praktijkondersteuner (ook wel poh-ggz genoemd) leest mee met de opdrachten en helpt je.

Stel anoniem je vragen

Maandag t/m vrijdag bereikbaar van 9:00 tot 17:00.