Stel het gaat niet goed met je. Je alcoholgebruik veroorzaakt problemen op het werk. Je komt bij de bedrijfsarts terecht. Samen bespreken jullie wat er speelt. Hier lees je wat een bedrijfsarts voor je kan betekenen als je er zelf niet uitkomt.
Gerard Frijstein is voormalig hoofd Arbodienst bij Amsterdam UMC, locatie AMC, en de Universiteit van Amsterdam. Hij zag in zijn werkende leven meerdere cliënten met een alcoholprobleem. “Deze werknemers, die worstelden met hun alcoholgebruik en daardoor steken lieten vallen op hun werk, kwamen op verschillende manieren bij mij terecht:
- via hun leidinggevende doorverwezen
- ze kwamen zelf, uit eigen beweging
- ze bezochten me op aanraden van de huisarts
Je kunt je voorstellen dat het voortraject bepalend was voor de gesprekken, die ik met de werknemer voerde. Hoe meer ‘dwang’ er werd ervaren, hoe meer ik als bedrijfsarts eerst moest investeren in de vertrouwensband.”
Alcoholisme is een ziekte en daar moet je voor behandeld worden
Het probleem blootleggen
Als er eenmaal een vertrouwensband is, kan de bedrijfsarts het alcoholgebruik bespreekbaar maken. De gesprekken zijn vertrouwelijk. Een bedrijfsarts mag niet aan de werkgever vertellen wat er besproken is. Gerard: “In de gesprekken die volgden, zochten we samen naar oplossingen. De werknemer heeft hierin altijd de regie. Is er behoefte aan een onderzoek naar hoe gezond de lever is? Is het wijs om een kliniek te bezoeken? Wil de werknemer naar AA-bijeenkomsten gaan? Met regie bedoel ik niet alleen keuzevrijheid, maar ook verantwoordelijkheid. Vanwege mijn beroepsgeheim mag ik de inhoud van de gesprekken niet met de werkgever delen. Maar ik wijs een cliënt altijd op zijn eigen verantwoordelijkheid. Het is vaak beter om je werkgever in te lichten over de problemen waar je mee te maken hebt. Dit zorgt voor begrip en is beter voor de werkrelatie.”
Daarom bezoek je de bedrijfsarts
Het voordeel van naar een bedrijfsarts gaan, is de tijd die er voor een cliënt is. Een bedrijfsarts heeft meer tijd dan een huisarts. Daarnaast weet een bedrijfsarts wat er speelt op de werkvloer. “En wat vaak wordt vergeten”, vult Gerard aan, “is dat een bedrijfsarts een bemiddelende rol kan spelen tussen werknemer en werkgever. Bijvoorbeeld wanneer het om financiën gaat. Een behandeling in een kliniek is vaak duur en soms deels voor eigen rekening. Een bedrijfsarts kan de werkgever vragen bij te dragen aan de kosten. Want laten we vooral niet vergeten dat alcoholisme een ziekte is. En voor een ziekte moet je behandeld worden.”
Een verslaving is goed aan te pakken
De hoeveelheid gesprekken verschilt dus van cliënt tot cliënt. Ook de hulp die nodig is verschilt per persoon. Maar dat een bezoek aan de bedrijfsarts helpend kan zijn, is zeker. Gerard: “Met een heleboel tijd, de juiste hulp en een cliënt die het probleem wil oplossen, zijn de meesten er met een jaar bovenop.”