Thema's

Logo Alles over drinken

Dit is een

Feit

Het is dus waar. 7 glazen alcohol in één keer drinken noemen we 'bingedrinken'. Dat is extra schadelijk. Het maakt hierbij niet uit of je wijn, bier of een andere drank met alcohol drinkt.

Decoratief Feit

Toelichting

Bingedrinken is veel alcohol drinken in korte tijd. Dat is extra schadelijk. Je hebt bijvoorbeeld kans op deze risico's:

  • minder goed nadenken
  • schade aan slokdarm en maag
  • geheugenverlies (black-out)
  • alcoholvergiftiging
  • stijging van de bloeddruk
  • grotere kans op hartaanval
  • lagere weerstand

Grotere kans op alcoholproblemen

Uit recent onderzoek blijkt ook dat de kans op alcoholproblemen groter is bij bingedrinken. Stel dat je in het weekend meer dan 5 glazen alcohol op een avond drinkt en doordeweeks drink je geen alcohol. En je doet dat voor een langere periode. Dan is de kans dat je alcoholproblemen krijgt 50% groter dan voor mensen die niet meer dan 1 glas alcohol per dag drinken. Terwijl je misschien denkt dat je goed bezig bent, omdat je doordeweeks geen alcohol drinkt. Maar grote hoeveelheden in één keer drinken, is dus nóg riskanter.

Aan de andere kant: als het je niet lukt om het bij 1 glas alcohol te houden, dan kun je beter niet elke dag alcohol drinken. Het is natuurlijk het gezondst om géén alcohol te drinken. Daarom zegt de Gezondheidsraad: 'Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 standaardglas per dag'

Meer informatie, minder drinken?

Wil je meer weten over de risico's van bingedrinken, kijk eens op Alcoholinfo.nl

Zou jij wel minder willen drinken, maar lukt het je niet? Er zijn handige apps die je kunnen helpen. Kijk eens bij het overzicht.

Dit kan je helpen

als je wilt minderen

Vandaag kregen al 658 bezoekers nieuwe inzichten. Jij ook?
Decoratief
Decoratief
Challenge

IkPas

Zet 30 of 40 dagen je alcoholgebruik op pauze. Ervaar de voordelen van tijdelijk niet drinken.

Decoratief
Decoratief
App

Maxx

Wil je minderen of stoppen? Deze app helpt je!

Decoratief
Decoratief
Online programma

Zelfhulp

Je gaat online werken aan het minderen of stoppen met jouw alcoholgebruik.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.