Thema's

Logo Alles over drinken

Je overweegt om te stoppen met alcohol. Dat kan een periode wat minder alcohol drinken zijn, een tijdelijke alcoholpauze of radicaal stoppen met drinken. Sterke beslissing! Welke vorm ook bij jou past: je bent goed bezig! Want stoppen met alcohol is niet niks. Je gaat merken dat je lichaam zich moet aanpassen. Ook kan jij op momenten nog verlangen naar alcohol. In dit artikel lees je tips als je wil stoppen met alcohol drinken. We zetten voor je op een rij hoe je je goed voorbereidt en hoe je jezelf door moeilijke momenten heen slaat. Ook tippen we de handigste apps die jou helpen met (tijdelijk) te stoppen met alcohol.

Minderen of helemaal stoppen

Voor sommige mensen is helemaal niet drinken makkelijker dan af en toe. Helemaal stoppen is duidelijk. Je hoeft dan niet elke keer opnieuw te beslissen of je wel of niet gaat drinken. Andere mensen kiezen ervoor om met mate alcohol te drinken. Radicaal stoppen is soms een te grote stap om in één keer te zetten. Zeker als je gewend bent flink en regelmatig te drinken, kan minderen al een hele omschakeling zijn. Ook is minder drinken voor sommigen beter te overzien. Wat het beste is? Dat is voor iedereen anders. Het hangt af van jouw situatie.

Tijdelijk of voor onbepaalde tijd

‘Ik drink nooit meer!’ Misschien heb je dat al eens gedacht. ‘Nooit meer’ is heel helder. Maar het kan de lat ook te hoog leggen. Afspreken dat je ‘voorlopig niet’ drinkt, kan dan beter werken. Ook een einddatum kan helpen. Bijvoorbeeld: ik neem een alcoholpauze van 30 of 40 dagen. Spreekt dit je aan? Tip om (tijdelijk) te stoppen met alcohol: doe mee met de gratis challenge van IkPas.

Waarom Willem besloot tot alcoholpauze: tips uit eigen ervaring

Willem besloot een jaar geen alcohol te drinken. Dat ging niet vanzelf: hij dronk al vanaf zijn 24e, voor de gezelligheid. En nu, als vijftiger, is alcohol een middel tegen de spanning geworden. Hij heeft stressvolle gebeurtenissen meegemaakt, het ging niet goed op zijn werk. En in dezelfde periode gingen zijn kinderen het huis uit, wat ook een grote verandering in zijn leven was. Willem: “Ik schaamde me dat ik het drinken zelf niet onder controle had. Maar ik wist niet hoe ik moest veranderen.” Een belangrijk keerpunt was toen zijn jongste dochter hem confronteerde. “Pap, ik ben zo bang dat het misgaat.” Toen besloot Willem een alcoholpauze van een jaar te nemen. Dat maakte een wereld van verschil. Bekijk het verhaal van Willem in een korte video.

Verhaal van Willem

Of je nu cold turkey stopt of liever mindert, tijdelijk stopt, zoals Willem, of voor onbepaalde tijd, wij hebben tips voor je die kunnen helpen. Zo begin je goed voorbereid. En dat scheelt een stuk!

Tips voor een goede voorbereiding om te stoppen met alcohol

Een goede voorbereiding is meteen de eerste tip bij stoppen met alcohol drinken. Hoe je je voorbereidt op (tijdelijk) minder of geen alcohol: weet wat je kunt verwachten. Er zijn dingen die bijna iedereen ervaart die (tijdelijk) minder of geen alcohol drinkt. Dan hebben we het over:

  1. Ontwenningsverschijnselen
  2. Moeilijke momenten
  3. Trek

Hieronder gaan we dieper op deze drie punten in. 

Ontwenningsverschijnselen: zo sla je je erdoorheen

Als je de kurk op de fles laat en geen blikjes meer opentrekt, is dat een grote verandering. Het is gezond, alleen voelt dat niet zo. Aan het begin mist je lichaam de alcohol. Ook voor je hersenen is de verandering groot. Je lijf en je hersenen moeten zich opnieuw aanpassen als je niet meer drinkt. Hierdoor krijg je vervelende klachten: ontwenningsverschijnselen. Mensen die meerdere maanden iedere dag veel hebben gedronken krijgen ontwenningsverschijnselen. Maar dat kan ook na een kortere of langere periode gebeuren. Hoe ga je om met die ontwenningsverschijnselen? We geven je hieronder verschillende tips.

Goed om te weten over ontwenningsverschijnselen:

  • Ontwenningsverschijnselen zijn na 24 uur het ergst. Daarna worden ze steeds minder.

  • Je lichamelijk rot voelen duurt meestal 3 tot 7 dagen.

  • De ontwenningsverschijnselen, zoals angst, somberheid en slaapproblemen, duren vaak wat langer.

  • Als je gewend was om veel te drinken kunnen de klachten erger zijn.

Let op: onder de video lees je meer tips bij stoppen met alcohol drinken.

placeholder

Tips bij ontwenningsverschijnselen bij stoppen met alcohol drinken

Die vervelende klachten horen er helaas bij. Eén remedie is er niet. Maar met deze tips kun je ze het beste opvangen.

  • Tip 1: Dronk je veel? En wil je in één keer radicaal stoppen met alcohol? Bespreek dit dan eerst met je huisarts. Je huisarts kan je begeleiden bij het stoppen. Met medicatie of met een afbouwschema.

  • Tip 2: Drink water of fris. Eet gezond.

  • Tip 3: Drink liever geen koffie, thee of cola. Daar word je extra onrustig van.

  • Tip 4: Probeer genoeg te slapen.

  • Tip 5: Probeer afleiding te vinden. Ga wandelen, doe een huishoudelijk klusje of bel een vriend(in).

Tips voor moeilijke momenten

Stel, je wil je gewoonte om te drinken (tijdelijk) doorbreken. Jij verandert, maar je omgeving verandert niet. Je kunt dus in lastige situaties terechtkomen, waarin het moeilijk voor je is om nee te zeggen tegen alcohol. Bijvoorbeeld op een feestje, een borrel of een festival. Dat zijn situaties waarin alcohol er misschien altijd bij hoorde. Hoe ga je om met deze moeilijke momenten? Als je wil stoppen met drinken kun je wel wat tips gebruiken.

  • Tip 1: Bedenk vooraf waarom je ook alweer niet drinkt. Je wordt morgen fris wakker, bijvoorbeeld.

  • Tip 2: "Spelbreker!", "Doe niet zo ongezellig!", "1 drankje kan toch wel?" Anderen reageren misschien zo op jouw besluit om (even) niet te drinken. Bedenk vooraf wat je gaat zeggen als iemand een opmerking maakt. Probeer eerlijk te zijn. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik drink niet, want daar voel ik me beter bij.’ Bekijk ook: hoe overleef ik de zomer zonder alcohol, hét seizoen voor festivals en barbecues?

  • Tip 3: Kies een alcoholvrij drankje. Of wissel alcohol af met een glas fris.

  • Tip 4: You did it! Beloon jezelf na afloop, want jezelf blijven in een lastige situatie is niet niks. Koop een bos bloemen voor jezelf. Of drink een lekker kopje thee in de zon of doe iets anders waar je blij van wordt.
placeholder

Tips voor een topplan tegen trek

Als je al een tijdje gestopt bent met drinken, kun je het toch ineens voelen: je krijgt zin in alcohol. Bijvoorbeeld in situaties waarin je normaal alcohol dronk. Of door alcoholreclame, of door het zien van mensen die drinken. Zo’n verlangen naar alcohol heet trek. Die trek kan heel sterk worden. Het is dus slim om dit van tevoren te weten, zodat je een plan kunt maken. Daar kun je op terugvallen. Hieronder vind je tips voor een plan als je trek krijgt in alcohol.

  • Tip 1: Het gevoel uitzitten
    Besef dat het een moment van verlangen is dat ook weer overgaat. Verzet je niet, maar probeer te ontspannen en wacht tot het weer weg is.

  • Tip 2: Bedenk alternatieven
    Dronk je normaal op het terras een wijntje? Trakteer jezelf nu op die lekkere mocktail zonder alcohol. Of een glas fris. Of een lekkere koffie. 

  • Tip 3. Afleiding helpt!
    Probeer aan andere dingen te denken. Of ga iets doen als je trek krijgt in alcohol. Zoals een warme douche nemen, een rondje lopen of iemand bellen. Het beste is om iets te gaan doen waar je normaal gesproken nooit bij drinkt.

  • Tip 4. Praat erover
    Als je met iemand kunt praten over je trek, zal je je minder angstig voelen.

Trek als golf: tips om je niet te laten meesleuren

Let op: deze tip bij stoppen met alcohol drinken gebruiken experts die mensen begeleiden bij minder drinken. Merk op waar je in je lichaam de trek in alcohol voelt. Zie de trek in alcohol als een golf die je overspoelt. De golf rolt naar je toe en wordt groter. Hij lijkt je te overspoelen. Maar hij wordt ook weer kleiner. En je staat nog! Trek gaat voorbij als je niet drinkt. Dat heb je nu ervaren.

placeholder

Hoe jouw omgeving je kan helpen

Dit zijn veel tips bij het stoppen met alcohol drinken. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Je partner, zus of goede vriend kan je helpen. Bespreek dit van tevoren met belangrijke mensen in je omgeving.

  • Tip 1. Met een luisterend oor kan hij/zij je door moeilijke momenten heen slepen en als iemand weet dat jij geen alcohol wilt drinken, zal diegene het ook niet aanbieden en je niet overhalen toch te drinken.
  • Tip 2. Hij/zij kan je aanmoedigen om je lijst met voordelen van niet-drinken erbij te pakken. Dan weet je weer waarom je dit wilde.
  • Tip 3. Diegene kan het beste niet drinken waar jij bij bent.

Meer hulp nodig bij stoppen? Hier kun je terecht

Wil je minder drinken, en kun je wel een steuntje gebruiken? Tips van mensen die jou voor zijn gegaan.

  • Met een online zelfhulpprogramma kun je online werken aan het minderen of stoppen met alcohol. Dit is anoniem en gratis. Bepaal je eigen doelen en haal ze.
  • Houd bij hoeveel alcohol je drinkt in de app Middelen Meter. In deze gratis app kun je 1, 2, 3 of 4 weken lang bijhouden hoeveel je drinkt. Je ziet het verloop in een grafiek. Zo krijg je meer inzicht in hoeveel je drinkt.
  • Lena gebruikt de Countdown-app om bij te houden hoelang ze al niet drinkt. Toen ze 60 jaar werd, besloot ze 100 dagen te stoppen met drinken. Na die 100 dagen ging ze door. “231 dagen zonder alcohol, hoe gaaf is dat?” Bekijk hoe Lena het volhield en wat haar tips zijn bij stoppen met alcohol drinken. Je bekijkt Lena’s ervaringen in een korte video.
  • Vraag een adviesgesprek aan bij een preventiemedewerker van een zorginstelling. Dat adviesgesprek is gratis en vrijblijvend: je mag dus gewoon na één gesprek stoppen. De organisatie bewaart je gegevens niet en de huisarts hoeft geen verwijzing te geven.
  • Er zijn nog veel meer testen, apps en programma’s die je kunnen helpen als je wil minderen of stoppen met drinken. Gratis en anoniem. Bekijk het overzicht.
Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.