Na een avond stevig drinken kun je nog alcohol in je bloed hebben als je wakker wordt. Best onhandig als je nog moet werken.
Hoe komt dat, en wat valt eraan te doen? We duiken in het begrip ‘restalcohol’.
Hoe restalcohol werkt
Alle alcohol die in je lichaam terecht komt, wordt door je lichaam ook weer afgebroken. Vooral je lever is hard aan het werk. Hierin wordt ongeveer negentig procent van de alcohol verwerkt.
Over het afbreken van één standaardglas alcohol doet je lever tussen de één en de anderhalf uur. Drink je acht glazen op een avond? Dan is de lever (vanaf het tijdstip van het eerste glas) dus acht tot twaalf uur bezig om de alcohol uit het lichaam weg te werken.
Dan is het dus goed mogelijk dat je wakker wordt, en je lever nog bezig is met de laatste beetjes alcohol. Deze overgebleven alcohol wordt ook wel ‘restalcohol’ genoemd.
Ik werd aangeschoten wakker en moet werken. Wat nu?
Slecht nieuws: je kunt er niets aan doen om de alcohol sneller af te breken. Koffie drinken, douchen, een “vette hap” en slapen helpen je niet om sneller nuchter te worden. Dat is iets wat alleen je lever voor je kan doen.
Net als met zoveel dingen in het leven, geldt dat voorkomen dus beter is dan genezen. Oftewel: de volgende keer matig drinken, vooral als je weet dat de volgende dag de wekker op tijd gaat.
En overkomt het je toch dat je wakker wordt met restalcohol? Hou daar dan rekening mee en voorkom bijvoorbeeld dat je de auto pakt.
Je kunt namelijk nog steeds een probleem krijgen als je wordt aangehouden voor een blaastest. Daarnaast is het ook nog eens hartstikke gevaarlijk voor jezelf, collega’s en andere weggebruikers.