Thema's

Logo Alles over drinken

Quizvraag: is alcohol op het werk wettelijk verboden? Op basis van gezond verstand zou je denken van wel. Toch is er geen wet die zegt dat drinken onder werktijd niet mag. Alcoholgebruik onder werktijd is hierdoor een afspraak die de werkgever en werknemer met elkaar maken.

Bijvoorbeeld:

  • Alcohol mag niet onder werktijd.
  • Na een bepaald tijdstip is alcoholgebruik toegestaan.
  • Alleen bij bijzondere gelegenheden, zoals bij een bedrijfsborrel.

Bij de meeste werkgevers zijn deze afspraken vastgelegd in bijvoorbeeld het arbeidscontract of in het Alcohol-, Drugs- en Medicijnbeleid (ADM-beleid).

Wat het ADM-beleid is en doet

Veel werkgevers hebben dus een ADM-beleid. Daarin staat bijvoorbeeld wat er gedaan wordt als iemand dronken is. Je kunt een waarschuwing krijgen, geschorst worden, een boete opgelegd krijgen of naar huis worden gestuurd. Maar zelfs al zou een werkgever alcohol op papier niet verbieden, het is onverstandig om alcohol te drinken onder werktijd. Denk aan veiligheidsrisico’s, ongewenst gedrag en afspraken niet nakomen.

Adobestock 467179819 1

Is ontslag mogelijk als ik dronken ben?

Kun je worden ontslagen vanwege dronkenschap op het werk? Het antwoord hierop is niet zwart-wit. In het wetboek staat:

 

“Als een werknemer zich ondanks waarschuwing overgeeft aan dronkenschap of ander liederlijk gedrag, is er reden voor ontslag

Oftewel, bij herhaling na een schriftelijke waarschuwing kan er een succesvolle ontslagprocedure volgen. In alle gevallen blijft dit natuurlijk een slecht idee. De kans is groot dat de verhouding tussen jou en je werkgever wel op scherp komt te staan. Ondanks dat je niet op staande voet ontslagen kunt worden zul je zeker gedoe krijgen met je werkgever.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.