Thema's

Logo Alles over drinken

We roepen niet alleen dat er voordelen aan minder alcohol drinken zitten, het ís ook zo. Van fitter wakker worden tot en met mentaal lekkerder in je vel zitten. De lijst met voordelen is lang.
We zetten een aantal belangrijke voordelen voor je op een rij.

1. Goed voor je organen

Minder drinken betekent dat je organen minder hard hoeven te werken. Ieder glas vraagt om 1,5 uur verwerkingstijd. Tijd waarin andere belangrijke processen worden stilgezet, omdat het afbreken van alcohol voorrang krijgt. Vooral je lever krijgt door het minder drinken van alcohol, meer rust.

2. Je slaapkwaliteit verbetert

Alcohol verstoort je slaapritme. Het is met name van negatieve invloed op de REM-slaap (je diepste slaap waarin je de dag ervoor verwerkt). Als je minder alcohol drinkt, is de kans groot dat je lekkerder slaapt. En dat heeft een positief effect op hoe je wakker wordt. Je voelt je uitgeruster en dus energieker. Hierdoor ben je actiever, waardoor je (nog) beter in je vel komt te zitten.

3. Je wordt er knapper van

Alcohol maakt haren futloos, de huid doffer en is een echte dikmaker. Het goede nieuws is dat als je minder drinkt, je veel minder last hebt van deze negatieve uiterlijke effecten. Je wordt er dus zowel vanbinnen als vanbuiten knapper op.

4. Lekker sociaal in je vel

Minder alcohol drinken leidt tot betere en betekenisvolle gesprekken. Je hebt meer aandacht voor de ander. Daarnaast: met een glas of meer op, is de kans groter dat er verhitte discussies, ruzies of conflicten ontstaan.

5. Mentaal sterk

Van alcohol drinken kun je je somber gaan voelen. Het versterkt emoties. Dus als je niet lekker in je vel zit, verergert alcohol dit vervelende gevoel. Ook kun je de volgende dag last hebben van een ‘mentale kater’ of hangxiety zoals het ook wel wordt genoemd. Hangxiety is een samentrekking van hangover, het Engelse woord voor kater, en anxiety, een overkoepelende term voor onrust, gespannen zijn, overmatig piekeren, angst en paniekaanvallen.

6. Betere focus en scherper geheugen

Alcohol is van invloed op al je organen, dus ook op je hersenen. Na een avondje doorzakken, kun je de volgende dag(en) last hebben van een zogenaamde ‘hersenmist’ ook wel brain fog genoemd. Je bent minder scherp en verliest je focus sneller. Te veel drinken kan op de lange termijn leiden tot cognitieve achteruitgang, waardoor je altijd moeite zal hebben met het verwerken van informatie en het uitvoeren van taken.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.