Bijna 14% van de werknemers drinkt riskant. Oftewel: iemand drinkt zoveel dat het risico’s oplevert op het werk. Heel vervelend, maar in veel gevallen is het niet heel moeilijk om dit gedrag te veranderen. Erkennen en (online) hulp zoeken, zijn de belangrijkste stappen om te zetten.
Riskant drinken levert op termijn problemen op tijdens het werk. Te laat komen, regelmatig ziekte zijn en minder goed presteren, zijn symptomen die anderen ook gaan opvallen. Vaak hebben collega’s eerder door dat je een alcoholprobleem hebt, dan je denkt. En er zijn er niet veel die je hier eerlijk op aan durven te spreken.
Erkennen en ernaar handelen
Dat een leidinggevende of een werkgever op een gegeven moment aan de bel trekt, is logisch. En ook confronterend. Weet dat een werkgever er vaak alles aan wil doen om je te helpen. Adviseur alcohol, drugs, medicijnen en werk, Maddy Blokland van het Trimbos-instituut: “Bij het aanpakken van een alcoholprobleem dat je leven, en dus ook je werk beïnvloedt, hoef je niet meteen te denken aan intensieve behandelingen in het binnen- of buitenland. Vaak kan een online hulpmiddel de vicieuze cirkel al doorbreken.
Denk bijvoorbeeld aan een alcoholpauze met ondersteuning, een handige app of een online adviesgesprek. Wel is het belangrijk om te erkennen aan jezelf, dat je een probleem hebt en hulp nodig hebt. Hoe eerder je het alcoholprobleem erkent, hoe sneller je herstelt.”
Reden voor ontslag
Weet dat een alcoholprobleem niet de reden mag zijn voor ontslag. De aanleiding van een eventueel ontslag is altijd je functioneren. Als het vele ziek zijn, te laat komen of onderpresteren aanhoudt, dan kan de werkgever een dossier opbouwen. Maar voor het zover komt, heb je als werknemer tal van mogelijkheden om te werken aan je alcoholprobleem. Maak jij je wel eens zorgen over je eigen alcoholgebruik? Doe de uitgebreide alcohol zelftest en beantwoord 25 vragen over jouw alcoholgebruik. Dan krijg je direct daarna persoonlijk advies.