Thema's

Logo Alles over drinken

Peter: “Ik werkte al 29 jaar bij het bedrijf, toen ik last kreeg van ernstige rugklachten. Ik kreeg ook andere gezondheidsproblemen. Na een tijdje knapte ik op, en was weer 40 tot 50 uur per week aan het werk. Als vanouds. Anderhalf jaar daarna ben ik weer behandeld voor deze klachten. Ik was twee weken aan het herstellen, toen ik werd weggestuurd van mijn werk. Ze dachten dat ik niet meer kon functioneren. Daar was ik het niet mee eens, dus heb ik een advocaat ingeschakeld. Die ging juridische procedures voeren tegen mijn werkgever. In afwachting daarvan heb ik tien maanden thuis gezeten. Het duurde een paar weken tot ik het thuis vertelde.”

Biertje uit verveling

Peters vrouw ging elke dag naar haar werk. Wat hij dan deed? “Ik ging elke dag naar de training van een grote voetbalclub, een stuk rijden vanuit Brabant. Daar praatte ik met mensen. Aan het begin van de middag kwam ik thuis, at een boterham en zette de tv aan. De krant had ik uit. En dan… Tja, niks. De middagen waren eenzaam. Uit verveling trok ik om half twee mijn eerste biertje open. Natuurlijk kun je ook een colaatje nemen, maar dat deed ik niet. Dat biertje smaakte mij beter. Ik nam er nog een. En nog een.”

“Mijn vrouw komt om zes uur thuis van haar werk. Om vier uur ging ik dan altijd even liggen, zodat mijn adem niet naar drank zou ruiken. Ze merkte weleens wat. Dan vroeg ze: heb je een biertje op? Ja, net eentje, zei ik dan. Ik neem altijd een biertje voor het avondeten, dus dat was niet raar. En dat doe ik nóg, trouwens.”

Natuurlijk kun je ook een colaatje nemen, maar dat deed ik niet.

Iedere avond vrijdagavond

“Na het eten en de koffie nam mijn vrouw één glas wijn. Dan ging ik weer aan het bier. Als zij naar boven vertrok, ging ik daarmee door. Ik zat tot ’s nachts voor de tv. Ik had toch ’s middags al gedut. Het was iedere avond vrijdagavond.”

“Een verslaving? Nee, een gewoonte, noemde ik het voor mezelf. Het taboe op te veel drinken is groot, daarom vertel ik mijn verhaal.” Zijn drinken verborgen houden lukte. “Ik zette de kratten bier achterin de auto als ik naar de supermarkt ging. Dan wisselde ik de oude kratten om voor nieuwe. Zo had ik altijd bier. Niemand had het door. Het is niet goed, maar zo deed ik dat.”

Weer aan de slag

Na tien maanden thuis gezeten te hebben, werd Peter gebeld door het Hoofd Personeelszaken: hij mocht terugkomen. “Die man heb ik uitgescholden. Al die maanden wilde ik graag terug, maar mocht dat niet. En nu opeens wel? Vervolgens hebben ze al mijn collega’s verteld dat ik te ziek was om terug te komen. Dankzij bemiddeling van mijn advocaat ben ik uiteindelijk toch weer voor ze aan de slag gegaan – ik maak onderdelen voor gebouwen – maar wel op een andere locatie.”

En de biertjes? “Een stuk minder. Dat komt ook door mijn nieuwe hobby: figureren in tv-series, films en reclames, via een castingbureau. Ik ben erin gerold. Soms maak ik dagen van tien, twaalf uur achter elkaar. Doordeweeks en in het weekend, af en toe ’s nachts.”

Veel minder tijd om te drinken, dus. “Ik zorg dat ik van huis ben als mijn vrouw op zaterdag werkt. Figureren, dingen doen, of ik stap in de auto en ga een heel stuk rijden. Als ik ’s avonds thuiskom heb ik nog geen druppel gedronken. Dat helpt mij.”

Zonder ritme glijd je af

Peter vindt dat hij op het juiste moment de knop heeft omgezet. “Je moet zorgen voor een ritme. Zonder structuur glijd je af. Werken en figureren kwamen op het juiste moment in mijn leven. Die hebben me enorm geholpen. Ik heb weer iets omhanden.”

“Alcohol lust ik nog steeds, maar ik stel het drinken uit door andere dingen te doen. Voor het eten neem ik altijd eerst 1 biertje. Het biertje ’s avonds neem ik niet gelijk na de koffie, maar pas na De Slimste Mens. Eigenlijk kost dat me weinig moeite. Het gevaar van terugvallen zie ik wel, als ik weer in zo’n uitzichtloze situatie zou komen. Mijn vrouw weet nog steeds niets van die periode en van de vervelende dingen die ik heb meegemaakt. Hoe eenzaam ik me voelde en hoe ik die eenzaamheid verwerkte met drank. Waarom zou ik het zeggen? Ik kan er niets meer aan veranderen en het gaat nu weer goed. ”Ik heb wel een tip voor anderen: ga figureren. Nee, doe maar niet, haha. Dan heb ik geen werk meer.”

Peter staat niet op de foto.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.