Thema's

Logo Alles over drinken

Alcohol heeft een grote aantrekkingskracht op tieners. Dus vroeg of laat begint de experimenteerfase. Hoe geef je als ouders het juiste voorbeeld en hoe houd je het gesprek gaande rondom alcohol? Preventiemedewerker Sjoerd Wieten van Brijder komt met tips.

Je kunt als ouder of verzorger wel zeggen tegen je puber dat alcohol drinken niet goed voor hem is, maar als je zelf regelmatig een fles opentrekt dan hebben die woorden weinig effect. “Dus”, zegt Sjoerd, “is het een heel goed idee om zo nu en dan met jezelf af te spreken en naar je kind(eren) uit te spreken, dat je op dat ene feestje geen alcohol gaat drinken. Zo laat je zien dat alcohol niet de norm is en dat jij zelf bepaalt of je wel of geen alcohol drinkt.”

En grenzen stellen én gesprekken voeren

Laten we eerlijk zijn, tieners en alcohol is geen gemakkelijk iets. Sjoerd: “De beste aanpak is tweeledig. Eén: je trekt een duidelijke grens -tot aan je achttiende drink je geen alcohol- en twee: je praat regelmatig over alcohol en het gebruik ervan. In zo’n gesprek stel je altijd open vragen. Vragen die je kind aanzetten tot bewust nadenken. Het is belangrijk dat je beide doet. Want alleen duidelijke grenzen stellen, leidt tot stiekem drinkgedrag en alleen open gesprekken voeren betekent dat een tiener geen kaders heeft en dus volop gaat experimenteren.”

Ook als je kind al een tijd drinkt en zich niets meer aan lijkt te trekken van de NIX18-grens, blijft het belangrijk te benoemen, dat je het drinken van alcohol niet passend vindt. Voor het maken van afspraken over alcohol, zal je creatiever moeten zijn. Een afspraak kan zijn, dat je kind je altijd even wakker moet maken als hij thuiskomt. Zo kun je checken of je kind veilig thuiskomt en hem of haar letterlijk even in de ogen kijken. Zo’n afspraak kan voor een tiener het verschil maken in wel of niet die laatste twee drankjes drinken.

Jouw invloed als ouder is groter dan je denkt

Meer invloed dan je denkt

Stel je pakt het op de juiste manier aan. Je hebt je tiener goed voorgelicht, duidelijke grenzen gesteld en afspraken gemaakt. En toch gaat het regelmatig mis. Wat dan? “Wees gerust”, zegt Sjoerd, “jouw invloed als ouder is groter dan je denkt. Pubers zoeken grenzen op en gaan er zelfs overheen, daar zijn ze puber voor. Later, wanneer kinderen ouder zijn, zien we vaak dat ze de alcoholnorm aannemen die ze van hun ouders hebben meegekregen.”

En als je kind flink de grenzen op zoekt en zich nergens meer iets van aantrekt? Sjoerd: “Blijf dan benoemen, dat je dat gedrag van je kind niet prettig vindt, maar ga er niet eindeloos over ruziën. Grenzen die dan nog gesteld kunnen worden, gaan vaak over hoe laat je kind thuis kan komen, wat er op zondag moet gebeuren of samen naar huis fietsen.”

Zo knoop je het gesprek met je tiener aan

 • Begin een gesprek over alcohol als het nog geen zwaar onderwerp is.

 • Vind een aanleiding. Een bericht in de krant bijvoorbeeld of op basis van een verhaal dat je onlangs hoorde.

 • Start het gesprek in de auto, tijdens een wandeling of als jullie samen de tafel afruimen. Zo hoef je elkaar niet de hele tijd in de ogen te kijken.

 • Stel open vragen. Wat weet je van de effecten van alcohol? Wat weet je van de risico’s?

 • Vraag in het speciaal naar de ervaringen van zijn vrienden. Stel hier ook open vragen.
  Hoe kijkt zijn vriendengroep tegen alcohol aan?
  Hoe ver gaan zijn vrienden wat betreft het drinken van alcohol? Wanneer vind jij dat ze te ver gaan en wanneer niet?

Extra tips

 • Houd contact met de ouders, ook al ken je niet alle ouders even goed. De meesten vinden het ook een uitdaging om met het alcoholgebruik van hun kind om te gaan.

 • Je bent niet alleen. Als je extra informatie zoekt, kijk dan eens op Alcoholinfo.nl

 • Als je eens met een preventiemedewerker wilt praten, neem contact op met jouw GGD, of een verslavingsinstelling bij jou in de buurt.

 • Als je je zorgen maakt, trek aan de bel.

Misschien ook interessant: jonge kinderen en alcohol: zo geef je het goede voorbeeld

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.