Thema's

Logo Alles over drinken

Als 1 je partner te veel drinkt is dat al moeilijk. Maar vaak zijn er ook kinderen bij betrokken. 
Hoe houd je jezelf als partner staande naast een drinker?
En hoe help je je kind?

We geven je 7 tips die je helpen te handelen in het belang van je kind.

1 / 7
Tip 1 - Veiligheid

Tip 1 - Veiligheid

Stel veiligheid voorop. Laat je kind niet alleen bij iemand die onder invloed is, ga niet in op dronken discussies en laat je kind (en jezelf) niet meerijden met iemand die gedronken heeft.

2 / 7
Tip 2 - Communicatie

Tip 2 - Praten

Praat met je kind. Hoe je dat doet hangt natuurlijk af van de leeftijd van je kind. Maar zorg er in ieder geval voor dat je kind vragen kan stellen, dat het onderwerp geen geheim is en dat het kind weet dat het geen schuld heeft.

3 / 7
Tip 3 - Zet je kind voorop

Tip 3 - Zet je kind voorop

Handel in het belang van je kind. Niemand kan voor een drinker beslissen om minder te drinken, dat kan alleen hij of zij zelf. Het heeft daarom ook weinig zin om dingen te doen in zijn of haar belang. Maar je kunt wel verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en dat van je kind(eren).

4 / 7
Tip 4 - Richt je op positieve zaken

Tip 4 - Richt je op positieve zaken

Ruzies en verwijten kosten veel energie en zorgen voor onveiligheid. Bovendien leveren ze niets op. Bewaar je energie voor positieve zaken. Blijf leuke dingen doen met je kind en richt je op wat er wel goed gaat.

5 / 7
Tip 5 - Afspraak is afspraak

Tip 5 - Afspraak is afspraak

Voor kinderen is het belangrijk dat je doet wat je zegt en zegt wat je doet. Zeg dus nooit afspraken met je kind af, omdat je partner gedronken heeft. Ga dan alleen op pad met je kind.

6 / 7
Tip 6 - Denk ook aan jezelf

Tip 6 - Denk aan jezelf

Blijf ook goed voor jezelf zorgen. Breng je kind naar een vriendje of familielid en doe zelf ook dingen waar je energie van krijgt of waardoor je ontspant. Contact met vrienden en familie kan ook helpen. Zorg dat je wereld niet te klein wordt.

7 / 7
Tip 7 - Er is hulp

Tip 7 - Er is hulp

Je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Er is hulp voor jou. En er is ook hulp voor kinderen met een drinkende ouder.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.