Thema's

Logo Alles over drinken

Wie samenleeft met een problematisch drinker, kan in een valkuil komen. De drinker gaat pas veranderen bij last van problemen. Dat is er niet als jij ze steeds oplost.

Als je samenleeft met een problematisch drinker, kan het dat je in situaties komt waarin je de drinker blijft verzorgen en beschermen. 

Jij lost problemen op

  • Het huis is een bende en jij gaat opruimen.
  • Je partner ligt op bed met een kater, dus jij doet de boodschappen.
  • Hij kan niet meer rijden, dus jij gaat drank voor hem kopen.

Dat je dit soort dingen gaat doen, is logisch. Het is een valkuil waarin je snel terecht komt, omdat jij wilt dat alles zo goed mogelijk blijft gaan.

Doordat jij de brokstukken opruimt, ervaart de drinker niet de lasten

Het werkt niet als jij de reddende engel speelt

Het is dus heel begrijpelijk. Jij probeert er het beste van te maken in een lastige situatie. 

Toch helpt het niet om deze taken op je te nemen. Doordat jij steeds de brokstukken opruimt, ervaart de drinker niet de lasten van het drinken. Daardoor voelt je partner ook geen noodzaak om te minderen.

Het is vooral belangrijk dat jij als partner van een drinker goed voor jezelf zorgt. Neem vooral de verantwoordelijkheid over jouw eigen leven. Als je goed voor jezelf zorgt kun je er ook meer voor de ander zijn.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.