Op korte termijn
Als je alcohol drinkt, komt het via je slokdarm, je maag en je dunne darm in je bloed terecht. Dit duurt 10 tot 15 minuten. Het bloed verspreidt de alcohol door het hele lichaam. We vertellen je meer over de effecten die dat heeft op korte termijn.
- Alcohol komt langs al je organen. Ook langs je hersenen dus. Het verdooft je hersenen: de rem werkt daardoor minder goed. Je voelt je losser en vrijer, en soms ook emotioneler. En je overschat jezelf sneller. Ook reageer je langzamer en ga je slechter zien, proeven en ruiken.
- Als de alcohol langs je hart komt, gaat het sneller kloppen. Dit komt doordat je bloeddruk eerst daalt.
- Je nieren moeten harder aan de slag. Je moet vaker plassen. Hierdoor droogt je lichaam sneller uit. Ook wordt je huid droger. Daar kan weer voor huidproblemen zorgen, als je vaker en veel drinkt. Denk aan rimpels die zichtbaarder worden, of verergering van netelroos en eczeem.
- De lever breekt alcohol af. Maar als je veel drinkt, kan de lever ziek worden. Hij werkt dan steeds minder goed. En je lever kan beschadigd blijven.
Lange termijn
Iemand die langere tijd veel alcohol drinkt, kan schade krijgen aan organen. Dat zijn:
- lever
- nieren
- alvleesklier
- longen
- hart- en bloedvaten
- darmen
- hersenen
Het is een heel rijtje, omdat alcohol met al je organen in aanraking komt. Ook lopen mensen die veel drinken meer risico op kanker.
Van alcohol kun je ook maagproblemen krijgen. Voorbeelden zijn ontstoken maagslijmvlies en maagbloedingen.
Tot slot kan veel en vaak alcohol drinken leiden tot stress. Maar van alcohol ontspan je toch juist? Nee! Op de lange termijn blijft de stress juist in je lijf, omdat je lever het stresshormoon cortisol niet goed kan afbreken.
Meer weten over de effecten van alcohol op je lichaam? Kijk op Alcoholinfo.nl.
Hoeveel alcohol mag wel?
Wil je geen risico lopen, drink dan geen alcohol. Dat is het beste voor je gezondheid. Als je toch alcohol drinkt, drink dan liefst niet meer dan één glas op een dag. En drink ook een aantal dagen per week niet.