Thema's

Logo Alles over drinken

Veel mensen hebben last van hun darmen als ze alcohol drinken. Buikpijn, overgevoeligheid van je darmen of zelfs een prikkelbare darm kunnen heel vervelend zijn. Het kan plotseling komen of je kunt er regelmatig last van hebben. Wat kun je allemaal merken aan je darmen als je alcohol drinkt? En wat zijn handige tips om je darmen te laten herstellen? We zetten alles voor je op een rij.

Buikpijn door alcohol drinken? Zo zit het:

Alcohol heeft invloed op je darmen. Je darmen werken door alcohol minder goed, zelfs als je weinig drinkt. Als je drinkt komt de alcohol in je bloed. Samen met het bloed komt het langs al je organen. Daarom merk je op verschillende plaatsen in je lichaam het effect van alcohol, zoals je darmen.

Wat doet alcohol met je darmen? Op de korte termijn kun je last krijgen van deze acute klachten:

  • Alcohol verslapt de sluitspier tussen de maag en de slokdarm. Daardoor kan maagzuur terug de slokdarm in stromen. Het gevolg: brandend maagzuur.

  • Dat brandend maagzuur prikkelt het slijmvlies in je maag. Het geeft irritatie van je maagslijmvlies. Het slijmvlies kan zelfs gaan ontsteken (gastritis). Wat je daarvan merkt: oprispingen, meer brandend maagzuur, en ’s ochtends overgeven. Bij gastritis kun je ook last krijgen van andere ziektes, zoals darminfecties, maagbloedingen en vitamine-B12-tekort.

  • Alcohol kan de balans tussen suikers en bacteriën in het maagdarmkanaal verstoren. Dat kan tijdelijk een opgeblazen gevoel geven.

  • Alcohol verstoort je darmflora. Dat is de balans tussen de goede en slechte bacteriën in je darmen. Een verstoorde darmflora kan leiden tot allerlei darmproblemen. Ook een verzwakt immuunsysteem kan het gevolg zijn. Je bent dan vatbaarder voor darminfecties.

  • Ook kan de binnenkant van je darmen gaan ‘lekken’ door de alcohol. Het gevolg: meer giftige stoffen en slechte bacteriën vanuit je darmen in je bloed. Dat kan zorgen voor ontstekingen in andere organen.

Obstipatie en diarree

Door alcohol moet je vaker plassen. Je verliest veel vocht. Daarom heb je een grotere kans op obstipatie: harde ontlasting door vochttekort. Deze verstopping kan pijn doen. Als je drinkt kun je dus last krijgen van buikpijn. Je kunt echter ook last krijgen van diarree. Dat zit zo: als je veel drinkt werkt het zenuwstelsel minder goed. Het draagt prikkels in je lichaam minder goed over. De samentrekking van de darmwand bijvoorbeeld, waardoor de inhoud van je darmen vooruit wordt geduwd, werkt slechter. Deze verslechterde peristaltiek kan zorgen voor diarree. En pijn op het toilet.

obstipatie of diarree door alcohol

Alcohol en prikkelbare darm (PDS)

Bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS) werkt je maagdarmkanaal minder goed. De dikke darm maakt te veel of juist te weinig bewegingen. Daar krijg je diarree of juist verstopping van. Prikkelbare darmsyndroom is een chronische darmaandoening die veel voorkomt. PDS geeft buikpijn, diarree of verstopping, problemen met toiletbezoek, een opgezette buik en winderigheid.

Het is nog niet duidelijk of er een relatie is tussen alcohol en het prikkelbare darm syndroom (PDS). Veel mensen met een prikkelbare darm geven aan dat alcohol hun klachten verergert. En sommige mensen merken dat ze meer last krijgen van een overgevoelige of prikkelbare darm na alcohol drinken.

Wat doet alcohol met je darmen op lange termijn

Buikpijn, misselijkheid, overgevoeligheid van je darmen en prikkelbare darmen zijn storende klachten die je kort na het drinken merkt. Ook op lange termijn heeft alcohol effect op je darmen. Als je langere tijd veel drinkt kan alcohol schade veroorzaken in je lichaam.

  • Alcohol kan je organen op den duur ernstig beschadigen.

  • Alcohol drinken vergroot de kans op darmkanker. Het heeft namelijk invloed op de celdeling van darmcellen. Hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op kanker.

Wijn of bier?

Maakt het uit wat je precies drinkt? Nee. Er zijn geen specifieke dranken die meer darmproblemen veroorzaken dan andere. Het gaat om de hoeveelheid alcohol. Dat drukken we uit in een standaardglas. Dat betekent dat een shotje evenveel alcohol bevat als een glas bier. Wat alcohol met je darmen doet ligt dus aan de hoeveelheid alcohol die je per keer drinkt. Het beste voor je darmen is niet drinken. Dat zorgt voor de minste schade en het beste herstel van je darmen.

Hoeveel alcohol mag wel?

Wil je geen risico lopen op blijvende problemen, drink dan geen alcohol. Dat is het beste voor je gezondheid. Als je toch alcohol drinkt, drink dan liefst niet meer dan 1 glas op een dag. En drink ook een aantal dagen per week niet. Lees hier handige tips als je wil stoppen met alcohol.

Zo kunnen je darmen herstellen na alcohol

Last van je darmen na alcohol is niet prettig. En weten welk effect alcohol op de korte en lange termijn heeft, kan ook confronterend zijn. Toch is er ook goed nieuws: je kunt er iets aan doen. Je raadt het misschien al: (tijdelijk) stoppen met drinken. Of fors minder alcohol drinken. Als je stopt met drinken gaan de acute darmklachten namelijk vanzelf over. En ook voor de problemen op lange termijn is (tijdelijk) alcoholvrij leven goed. Je kunt op veel manieren aan de slag met het herstellen van je darmen na alcohol drinken.

Zo herstellen je darmen na alcohol

Tips voor geïrriteerde darmen

Zijn jouw darmen plotseling overgevoelig geworden voor alcohol? Of heb je klachten die voelen als een prikkelbare darm, of vervelende buikpijn? Misschien heb je last van verstopping (obstipatie) of juist van diarree. Het kan ook juist een ontwenningsverschijnsel zijn, waardoor je er last van krijgt als je stopt met alcohol drinken.

Dit kun je doen bij verstopping of obstipatie:

Tip 1

Eet genoeg vezels. Die zitten in volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten.

Tip 2

Obstipatie komt door een tekort aan vocht. Drink dus dagelijks 1,5 tot 2 liter water om verstopping tegen te gaan.

Tip 3

Beweeg elke dag. Als jij beweegt komt ook je darm in beweging.

Tip 4

Negeer de aandrang niet. Als je moet, dan moet je. Je ontlasting ophouden zorgt voor meer verstopping.

Diarree? Hier worden je darmen blij van:

Tip 1

Eet iets voordat je alcohol gaat drinken. Daardoor blijft de alcohol langer in je maag, en komt er minder alcohol in je darmen. Extra tip: eet een vezelrijke maaltijd.

Tip 2

Drink regelmatig water om uitdroging te voorkomen. Door diarree verlies je namelijk veel vocht.

Tip 3

Gebruik ORS om vocht en mineralen aan te vullen. Dit is te koop bij drogist en apotheek.

Tip 4

Was steeds goed je handen na het toiletbezoek.

Ontwenningsverschijnselen van alcohol op de darmen

Als je stopt met alcohol drinken nadat je langere tijd regelmatig een drankje dronk, merk je dat aan je darmen. Je darmen moeten zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Je kunt een paar dagen last hebben van ontwenningsverschijnselen. De ontwenningsverschijnselen die iemand krijgt kunnen per persoon verschillen. Ontwenningsverschijnselen zijn na 24 uur het ergst. Alcohol lichamelijk ontwennen kan tussen de 3 en 7 dagen duren. Daarna worden de klachten minder.
Veelvoorkomende ontwenningsverschijnselen na alcohol op de darmen zijn:

  • Buikkrampen en buikpijn. Van alcohol drinken kun je brandend maagzuur krijgen. Je merkt dat tijdens het drinken niet zo, omdat alcohol verdooft. Maar stop je met drinken, dan is het geïrriteerde slijmvlies in je maag nog niet meteen hersteld. Dat geeft dus nog steeds brandend maagzuur, maar nu zonder de verdoving van alcohol.
  • Maagklachten, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en pijn
  • Misselijkheid en overgeven
  • Verstopping (obstipatie)
  • Diarree

Zo kun je herstellen van darmklachten na alcohol

Blijf je darmen ondersteunen als je stopt met alcohol drinken. Ze hebben het nodig. Je herstelt sneller van darmklachten na alcohol bij deze tips:

Tip 1- Blijf gehydrateerd

Blijf gehydrateerd. Oftewel: veel drinken. Drink geen alcohol, maar water, thee of bouillon.

Tip 2 - Eet gezond

Je darmen hebben behoefte aan veel vezels. Die zitten in groente, fruit, noten en peulvruchten. Vezels zitten ook in volkoren producten, zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.

Tip 3 - Liever geen cafeïne

Cafeïne maakt je dikke darm actiever. Dat geeft een laxerend effect.

Tip 4 - Vermijd pittig eten

Spicy voedsel prikkelt het slijmvlies van je maag en je darmen. Dat kan meer darmirritatie geven, en dus buikkrampen. Terwijl je darmen juist behoefte hebben aan rustig herstellen na alcohol.

Tip 5 - Probeer wat werkt voor jou

Voor gezondere darmen is het een kwestie van uitproberen: waar reageren je darmen goed op? Wat zorgt voor minder buikpijn? Sommige mensen merken bijvoorbeeld dat yoghurt helpt. Of minder suiker eten. Wat helpt jouw darmen te herstellen na alcohol drinken?

 

Blijf je last houden van darmklachten na het stoppen met alcohol? Neem dan contact op met je huisarts.

blijvende darmklachten

Meer hulp nodig bij stoppen met alcohol? Hier kun je terecht

Wil je minder drinken, en kun je wel wat hulp gebruiken? Er zijn veel nuttige hulpmiddelen, van apps tot laagdrempelige adviesgesprekken. Bekijk wat bij je past.

  • Benieuwd hoe het eigenlijk staat met jou en alcohol? Doe de test en krijg advies en tips.
  • Met een online zelfhulpprogramma kun je in je eigen tijd werken aan het minderen of stoppen met alcohol. Dit is anoniem en gratis. Bepaal je eigen doelen en haal ze.
  • Houd bij hoeveel alcohol je drinkt in de app Middelen Meter. In deze gratis app kun je 1, 2, 3 of 4 weken lang bijhouden hoeveel je drinkt. Je ziet het verloop in een grafiek. Zo krijg je meer inzicht in hoeveel je drinkt.
  • Vraag een adviesgesprek aan bij een preventiemedewerker van een zorginstelling. Dat adviesgesprek is gratis en vrijblijvend: je mag dus gewoon na één gesprek stoppen. De organisatie bewaart je gegevens niet en de huisarts hoeft geen verwijzing te geven.

Er zijn nog veel meer testen, apps en programma’s die je kunnen helpen als je wil minderen of stoppen met drinken. Gratis en anoniem. Bekijk het overzicht.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.