Thema's

Logo Alles over drinken

Stel, jullie zijn toe aan een zwangerschap. Een baby van jullie tweeën. Een gezonde leefstijl vergroot de kans dat jullie zwanger raken. Dat dachten Sebastiaan en Lara nu ook. Zij stopten bewust met het drinken van alcohol nog voordat ze zwanger probeerden te raken. Dit is hun verhaal.

Sebastiaan (34) en Lara (35) zijn inmiddels 3 jaar een setje. Een heel gelukkig setje. Een jaar geleden kwam het gesprek op kinderen. Ja, zeiden beiden, maar nu nog even niet. “Een half jaar later stopten we alsnog met de anticonceptie én de alcohol”, vertelt Lara. “Dat vond ik vooral heel spannend. Dus stopten we weer even met ‘proberen’. We beleefden een leuke zomer en daarna hadden we inderdaad het gevoel er klaar voor te zijn.” “Voor zover je voor zoiets klaar kunt zijn”, vult Sebastiaan aan.

Verschillende motivaties

Lara is op dit moment (nog) niet zwanger. En toch drinken Lara én Sebastiaan allebei geen alcohol. Sebastiaan: “Ik drink geen alcohol, omdat mij dit een gevoel van controle geeft. Controle over het wel of niet zwanger worden. Ik weet natuurlijk wel dat het zo niet werkt, maar ik voel me er goed bij. Dit is mijn manier van ‘er alles aan doen, om ervoor te zorgen dat het lukt’.”

Lara heeft haar eigen redenen om de alcohol voorlopig te laten staan. “Omdat alcohol effect heeft op de kwaliteit van mijn eitjes ben ik, voordat we echt probeerden zwanger te raken, gestopt met drinken. En omdat je als vrouw pas een paar weken na de bevruchting weet dat je zwanger bent, wil ik het risico niet lopen dat ik in die eerste weken alcohol heb gedronken”, licht Lara toe. “Stel dat er iets misgaat in de ontwikkeling van de baby, dan zou ik me daar erg schuldig over voelen.”

Wat zeggen de experts?

Vrouwen

De veiligste keuze is om te stoppen met het drinken van alcohol vanaf het moment dat je als vrouw probeert zwanger te worden.

Het kan gebeuren dat je al zwanger bent zonder dat je het weet. Als je dan alcohol drinkt, is dat schadelijk voor de baby in je buik.

Bovendien zorgt het drinken van alcohol voor een lagere vruchtbaarheid. Het kan dus langer duren voordat je zwanger bent.

Bron: alcoholinfo.nl

Mannen

Ook voor mannen geldt het advies: stop met het drinken van alcohol, voordat jullie zwanger willen worden. Want: alcohol remt de aanmaak van het mannelijk hormoon testosteron en bevordert de afbraak ervan. Hierdoor neemt het aantal zaadcellen af. Tegelijkertijd neemt het aantal afwijkende zaadcellen juist toe. Afwijkende zaadcellen kunnen een eicel niet bevruchten.

Daarnaast neemt de kans, wanneer je alcohol drinkt voor de zwangerschap, op een miskraam toe. Alcohol is namelijk ook slecht voor de kwaliteit van het sperma. Dit kan na de bevruchting zoveel afwijkingen bij de baby geven, dat het een miskraam wordt.

Bron: trimbos.nl.

De voors en tegens van een alcoholpauze

Of ze het lastig vinden, zo’n alcoholpauze? Lara: “Ik vind de feestjes er niet minder gezellig om.” Ook Sebastiaan vindt het niet per se vervelend, zo’n alcoholstop. “Het is een gezonde keuze en zo voelt het ook. Wel had ik gehoopt me iets energieker te voelen ondertussen. Maar het schijnt dat je best wel even last kunt houden van vermoeidheid als je (tijdelijk) niet drinkt.” Wat betreft alternatieven om te drinken, heeft Lara nog een tip. “Mocht je een lekker alternatief hebben gevonden, neem je eigen drinken mee als je bij iemand op bezoek gaat. Zo weet je zeker dat je iets te drinken hebt waar je van geniet.”

Tip van Lara: Neem je eigen drinken mee als je bij iemand op bezoek gaat. Dan heb je zeker een lekker alternatief

Straks als het weer mag

Sebastiaan en Lara hopen dat een zwangerschap nu niet lang meer uitblijft. “Dat niet weten wanneer het raak is, vind ik denk ik nog lastiger dan die hele alcoholpauze”, geeft Sebastiaan aan. Voor straks, als het weer kan en mag, is Lara van mening dat ze bewuster met haar alcoholgebruik omgaat. “Ik werk in de cultuursector en daar is het normaal om na afloop van een event een alcoholisch drankje te drinken. Nu drink ik een glas jus d’orange. En dat vind ik eigenlijk net zo prima. Dus met dat soort drinkmomenten ga ik straks bewuster om.”

Sebastiaan weet nog niet goed wanneer hij zijn eerste drankje gaat drinken en hoe zijn alcoholgebruik er dan uitziet. Sebastiaan: “Wat ik wel weet is dat deze alcoholstop, met de reden dat we graag zwanger willen worden, heel erg goed voelt. Ook al zijn er geen harde cijfers te vinden over hoe ver je voor de daadwerkelijke bevruchting moet stoppen met het drinken van alcohol, wij voelen ons er prettig bij om dit wel te doen.”

Experts: Aangeraden wordt om 3 maanden voordat jullie proberen zwanger te raken, te stoppen met het drinken van alcohol

Meer informatie over alcohol en zwangerschap lees je op alcoholinfo.nl.

Ook vind je hier een filmpje met uitleg over alcohol en zwangerschap.

(Sebastiaan en Lara staan niet op de foto).

Decoratief
Vandaag kregen al 252 bezoekers nieuwe inzichten. Jij ook?
Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.