Thema's

Logo Alles over drinken

Jij hebt besloten (tijdelijk) minder of geen alcohol te drinken. In gezelschap kan zo’n ontboezeming wel eens tot reacties leiden. Anderen proberen je bijvoorbeeld over te halen wél te drinken. Waarom doen mensen dat?

Volgens preventiemedewerker Sjoerd Wieten van Brijder zijn hier twee redenen voor aan te wijzen: “Drinken is in Nederland voor veel mensen de norm. En wanneer je afwijkt van de norm, dan vinden mensen dat raar. Het is dus normaal als je wel drinkt en niet normaal als je niet drinkt.”

Spiegel
“Daarnaast”, gaat Sjoerd verder, “is het confronterend voor anderen als je aangeeft (tijdelijk) geen alcohol te willen drinken. Iedereen weet dat alcohol drinken ongezond is. Dus dat jij dit niet doet, betekent dat de ander ongezond of niet goed bezig is. Zo’n spiegel voorgehouden krijgen, vinden mensen niet prettig.”

Dus als er weer eens iemand roept: ‘Ah toe, doe niet zo flauw’, of: ‘Wat ongezellig’, weet dan, dat hij of zij misschien ook niet of minder zou willen drinken.

Vandaag kregen al 825 bezoekers nieuwe inzichten. Jij ook?
Decoratief
Decoratief
Test

Zelftest

Drink jij matig? Ben je een probleemdrinker?
Doe de zelftest!

Decoratief
Decoratief
Challenge

IkPas

Zet 30 of 40 dagen je alcoholgebruik op pauze. Ervaar de voordelen van tijdelijk niet drinken.

Decoratief
Decoratief
App

Maxx

Wil je minderen of stoppen? Deze app helpt je!

Decoratief
Decoratief
App

Middelen Meter

Houd je alcoholgebruik bij in een app

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.