Thema's

Logo Alles over drinken

Hoeveel alcohol drinkt de gemiddelde Nederlander per jaar? Het Trimbos-instituut deed onderzoek en kwam uit op een gemiddelde alcoholconsumptie van zeven liter per jaar.

Het favoriete drankje van de Nederlander is bier. Goed voor gemiddeld 3,4 liter pure alcohol per jaar. Wijn staat op een tweede plek en is al tientallen jaren populairder dan sterke drank.


Bijna de helft drinkt met mate

Bijna de helft van de totale bevolking (van boven de 18) drinkt matig: maximaal één glas. Meer dan de helft doet dit dus niet.

Vooral de vrouwen doen het rustig aan: 54,8 procent van de vrouwen zegt niet meer dan één glas per dag te drinken, tegen 33,6% van de mannen.

15,5% van de beroepsbevolking drinkt riskant. Een riskante drinker is iemand die problemen heeft door het drinken. Denk bijvoorbeeld aan: afspraken niet nakomen, spijt hebben van het alcoholgebruik of van anderen het advies krijgen om minder te drinken.

* Meer cijfers? De NDM is nu ook online in te zien.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.