Stoppen met alcohol heeft veel voordelen. Van fitter wakker worden tot mentaal sterker zijn, de lijst met voordelen is lang. We zetten de effecten van stoppen met alcohol voor je op een rij. Ook lees je verhalen van anderen. En je leest wat er precies in je lichaam én je hoofd gebeurt als je geen alcohol drinkt – tijdelijk of voor altijd.
Stoppen met drinken kan lastig zijn, maar het levert je veel op. De effecten van stoppen met drinken zijn namelijk positief. De lijst met lichamelijke voordelen is lang.
Lichamelijke voordelen van stoppen met drinken:
- Je slaapt beter en wordt uitgeruster en energieker wakker.
- Je haar wordt sterker en glanzender, omdat alcohol het minder futloos maakt.
- Je huid gaat stralen, en dat maakt je vanzelf aantrekkelijker: lees hier waarom: Van niet drinken word je knapper.
- Je valt af, want alcohol bevat veel calorieën. Ook Milly merkte dat ze door het drinken minder fit en zwaarder werd. Nu kiest ze bewuster en voelt zich veel beter. Ontdek in 3 minuten wat dat haar oplevert.
- Je sportprestaties verbeteren, want alcohol is een spierverslapper.
- Goed voor je organen. Je organen, vooral je lever, krijgen meer rust omdat ze geen alcohol meer hoeven af te breken.
- Je maag herstelt zich. Je hebt minder oprispingen en andere maagklachten.
- Je stoelgang en plassen verbeteren.
- Heb je een hoge bloeddruk? Die daalt.
- Je cholesterolgehalte gaat omlaag.
- Tot slot werkt je immuunsysteem beter en beschermt je lichaam weer effectief tegen ziektes.
Sinds Frederike niet meer drinkt, loopt ze vaker hard. Daardoor is ze al 19 kilo afgevallen. Er waren ook moeilijke momenten: de eerste feestjes zonder drank waren best lastig. Frederike kreeg hulp van haar coach bij IkPas. Lees Frederikes ervaringen met stoppen met alcohol.
Mentale voordelen van stoppen met alcohol:
Door te stoppen met alcohol drinken voel je je mentaal sterker en evenwichtiger:
- Beter in je vel: Je hebt meer energie en je concentratie verbetert.
- Minder somber: Alcohol versterkt emoties en kan een slecht humeur of negatieve stemming verergeren. Zonder alcohol voel je je vaak opgewekter.
- Minder angst: angstige gevoelens nemen af.
- Minder stress: Hoewel alcohol soms lijkt te helpen bij stress, veroorzaakt het op de lange termijn juist meer spanning. Zonder alcohol voel je je rustiger.
- Scherpere focus en beter geheugen: Vooral je kortetermijngeheugen herstelt. Dit merkte Liesanne (57 jaar) ook. Na een val in de tent moest haar man haar naar bed brengen, maar de volgende ochtend wist ze niets meer. ‘Ik wil niet meer de controle verliezen,’ zegt ze. Lees haar verhaal en ontdek wat stoppen met alcohol voor haar heeft betekend. Liesannes ervaringen met het stoppen met alcohol.
- Betere gesprekken: je hebt meer aandacht voor de ander, wat gesprekken verdiept.
- Verbeterd denkvermogen: onthouden, plannen en beslissingen nemen gaat makkelijker zonder alcohol.
- Goed voor je portemonnee: minder drinken scheelt geld, wat financiële stress kan verminderen.
Stoppen met alcohol: dit moet je weten
Denk je erover om langzaam minder te drinken? Of wil je helemaal stoppen met alcohol? Sterke beslissing! Welke manier je ook kiest: er zal veel veranderen. In je lichaam en in je hoofd. Wat zijn de effecten van stoppen met alcohol, in welke fases? Lees hier wat je kunt verwachten.
Je lichaam raakt snel gewend aan het drinken van alcohol. Als je hiermee stopt kan je lichaam de alcohol gaan missen. Daardoor voel je je niet lekker. Dat zijn ontwenningsverschijnselen. Niet prettig, maar als je weet wat je te wachten staat, kun je er beter mee omgaan én ze gaan voorbij. Met deze tips kun je je voorbereiden op stoppen met drinken.
Zo ontstaan ontwenningsverschijnselen
Als je minder gaat drinken of helemaal stopt, merk je dat vaak snel, zeker als je gewend bent geraakt aan alcohol. In de eerste uren gebeurt er veel in je hersenen. Ze raken in de war omdat ze zich moeten aanpassen aan het ontbreken van alcohol. Dit kan leiden tot vervelende klachten en een somber gevoel.
Hoe werkt dit?
Alcohol beïnvloedt neurotransmitters, de stoffen die signalen in je hersenen doorgeven. Ze werken als boodschappers.
- Alcohol stimuleert de GABA-receptoren, die je hersenactiviteit vertragen en je ontspannen en slomer maken.
- Om die vertraagde activiteit te compenseren, wordt glutamaat – een andere neurotransmitter – actiever om je wakker te houden.
Wanneer je stopt met drinken, verdwijnt de alcohol plotseling. Maar je glutamaatsysteem blijft overactief, alsof het nog steeds de effecten van alcohol moet compenseren. Dit zorgt voor een disbalans in je hersenen, wat leidt tot klachten zoals ontwenningsverschijnselen en een gevoel van ongemak
Ontwenningsverschijnselen bij stoppen met drinken
Sommige mensen ervaren geen ontwenningsverschijnselen als ze stoppen met alcohol. Dit gebeurt meestal bij mensen die onregelmatig drinken, bijvoorbeeld af en toe veel, maar ook periodes minder of helemaal niet.
Daarentegen komen ontwenningsverschijnselen vaak voor bij mensen die regelmatig en in grote hoeveelheden alcohol drinken en daar ineens mee stoppen. Veelvoorkomende ontwenningsverschijnselen zijn bijvoorbeeld:
- Rillen
- Zweten
- Trillende handen
- Misselijkheid
- Moeheid
- Onrust
- Hoofdpijn
- Spierkramp
- Hartkloppingen
- Hogere bloeddruk
- Hyperventilatie
- Tintelingen
- Duizelingen
- Diarree of verstopping
- Overgeven
- Meer of juist minder zin om te eten
- Angst
- Somberheid
- Een kort lontje
- Nergens zin in hebben
- Slecht slapen
Lees bij alcoholinfo.nl welke ontwenningsverschijnselen ook kunnen optreden, maar niet zo vaak voorkomen. Dit zijn zeldzame ontwenningsverschijnselen.
Wat gebeurt er precies in deze eerste dagen na het stoppen met alcohol? Welke fases zijn er? Wat kun je verwachten in week 1, week 2, week 3, week 4? Of na 6 weken? Dat lees je in deze tijdlijn.
Bij hoeveel alcohol krijg je ontwenningsverschijnselen
Ontwenningsverschijnselen treden meestal op bij mensen die gedurende meerdere maanden dagelijks veel alcohol hebben gedronken. Maar dit kan ook na kortere of langere periodes gebeuren. Wat als 'veel' wordt beschouwd, verschilt per persoon. Daarom is het voor iedereen anders hoeveel alcohol nodig is om ontwenningsverschijnselen te ervaren."
Goed om te weten over ontwenningsverschijnselen:
Ontwenningsverschijnselen zijn meestal na 24 uur het hevigst. Daarna nemen ze geleidelijk af.
- Lichamelijke klachten: Deze verdwijnen meestal binnen 3 tot 7 dagen.
- Psychische klachten: Symptomen zoals angst, somberheid en slaapproblemen houden vaak wat langer aan.
Als je veel alcohol dronk, kunnen de klachten intenser en langduriger zijn. Als je elke dag alcohol drinkt en je drinkt dan 5 glazen alcohol of meer, vraag dab eerst advies aan je huisarts voordat je stopt met drinken. Je huisarts kan een afbouwschema voor je maken en soms kun je medicijnen krijgen, zodat je minder last hebt van ontwenning.
Adviezen als je gaat stoppen
Dronk je veel? En wil je in één keer radicaal stoppen met alcohol? Bespreek dit dan eerst met je huisarts. Je huisarts kan je begeleiden bij het stoppen. Met medicatie of met een afbouwschema.
Drink water of fris. Eet gezond.
Drink liever geen dranken met cafeïne, zoals koffie, thee of cola. Daar word je extra onrustig van.
Probeer genoeg te slapen.
Probeer afleiding te vinden.
Onthoud: deze klachten worden na een paar dagen minder.
Help! Ik heb zin om te drinken
Er komen momenten waarop je zin krijgt om te drinken na het stoppen met alcohol. Dat hoort bij stoppen met drinken. Dat noemen we trek. Hoe ontstaat trek in alcohol? En waarom heb je er nog last van als je bent gestopt met drinken?
- Waarom krijg je trek in alcohol?
Bij regelmatig drinken raakt je lichaam gewend aan alcohol, waardoor je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te voelen. Dit wordt gewenning genoemd. Omdat je hersenen en lichaam afhankelijk zijn geworden van alcohol om normaal te functioneren, kun je een sterke drang of 'trek' naar alcohol ervaren. Deze drang is een direct gevolg van de aanpassingen die alcohol in je lichaam veroorzaakt. - Wat gebeurt er als je stopt met drinken?
Je lichaam is gewend geraakt aan alcohol en zal protesteren als het geen alcohol meer krijgt. Na het stoppen kun je daarom verschillende ontwenningsverschijnselen ervaren. -
Waarom krijg je zin in alcohol?
Je lichaam associeert alcohol met bepaalde situaties of emoties. Bijvoorbeeld, als je vaak alcohol dronk tijdens het koken, zul je wellicht altijd de drang voelen om te drinken zodra je je schort omdoet.
Trek na stoppen met alcohol: dit kun je doen
Wat je kunt doen bij trek: besef dat het maar een moment is en dat het weer overgaat. Je kunt het gevoel uitzitten: je probeert te ontspannen en wacht tot het weer weg is. Probeer je er niet tegen te verzetten. Merk op waar je in je lichaam de trek in alcohol voelt. Zie de trek in alcohol als een golf die je overspoelt. De golf rolt naar je toe en wordt groter. Hij lijkt je te overspoelen. Maar hij wordt ook weer kleiner. Trek gaat voorbij als je niet drinkt.
Andere tips bij trek in alcohol na het stoppen met drinken:
- Bedenk alternatieven
Dronk je normaal op het terras een wijntje? Trakteer jezelf nu op die lekkere mocktail zonder alcohol. Of doe zoals Liesanne (57). Vroeger vierde zij met een fles bubbels dat het weekend was begonnen. “Nu schenken we een kopje thee in. Mijn man doet gewoon mee.” - Afleiding helpt!
Bedenk vooraf wat je gaat doen als je trek krijgt na het stoppen met drinken. Zoals sporten, een rondje wandelen, een warme douche nemen of iets in het huishouden doen. Of een boek lezen, de hond uitlaten of iemand bellen. Het beste is het beste om iets te doen waar je normaal gesproken geen alcohol bij drinkt. - Praat erover
Als je met iemand kunt praten over je trek, zul je je beter voelen.
Minderen of helemaal stoppen
Je kunt minder alcohol gaan drinken. Of misschien wil je wel helemaal stoppen. Wat het beste is hangt vooral af van jou en jouw situatie. Wat werkt voor jou? We zetten de voordelen van stoppen met alcohol drinken en van minder alcohol drinken op een rijtje.
Voordelen van stoppen met alcohol drinken:
- Stoppen is duidelijk. Je hoeft niet elke keer opnieuw te beslissen of je wel of niet gaat drinken. En of je nog een glas gaat drinken of stopt na het eerste drankje.
- Als je stopt zijn de voordelen voor je gezondheid sterker: beter slapen, fitter, je ziet er beter uit, meer rust in je hoofd, en een betere stemming.
Voordelen van minder alcohol drinken:
- Voor sommige mensen is stoppen met drinken een te grote stap om in één keer te zetten. Minder drinken is een minder grote verandering in je leven.
- Als je minder drinkt profiteert je gezondheid daarvan. Ook heb je af en toe de voordelen van alcohol voor jou.
- Je kunt uitproberen hoe het zou zijn om helemaal te stoppen, als je dat wil.
Minderen of stoppen met alcohol: zo weet je wat bij jou past
Hoe weet je wat voor jou beter is: stoppen of minderen met drinken? Dat hangt af van jou en jouw situatie. Doe de check bij jezelf.
- Heb je veel last van controleverlies als je drinkt?
Controleverlies betekent dat als je begint met drinken, het moeilijk is om na één of twee glazen te stoppen met drinken.
- Ben je gewend geraakt aan veel alcohol drinken? En drink je al langere tijd veel alcohol?
Dan is weinig of matig drinken moeilijk. Vaak moeilijker dan stoppen.
- Merk je dat stoppen met drinken een beter effect op je heeft dan minderen?
Dan is de kans groot dat stoppen voor jou beter werkt dan proberen minder te drinken.
‘Voorlopig drink ik niet’
Nooit meer ‘mogen’ drinken kan moeilijk te overzien zijn. Voor sommige mensen ligt die lat te hoog. Soms werkt het beter om haalbaar te denken: voorlopig drink ik niet. Het is goed om niet te streng voor jezelf te zijn. Wil je stoppen, maar heb je toch een keer gedronken? Je kunt elke dag weer opnieuw beginnen met voorlopig niet drinken. Wilde je minderen, maar heb je meer gedronken dan je van plan was? Kan een keer gebeuren. Weer oppakken en verder met je plan.
Wil je weten hoe je dat aanpakt, minderen of stoppen met drinken? Anita Oliemans geeft tips in dit artikel. Zij werkt als preventiedeskundige bij Jellinek. Zij geeft elke dag advies aan mensen die minder alcohol willen drinken.
Stoppen met alcohol, hoe pak je dat aan?
Voorlopig niet drinken, een tijdje minderen of helemaal stoppen met alcohol: ga voor wat bij jou past. Hoe pak je dat aan? Dat kan op verschillende manieren.
- IkPas: zet je alcoholgebruik 30 of 40 dagen op pauze. Ervaar de voordelen van tijdelijk niet drinken. Meer over deze challenge.
- Met een online zelfhulpprogramma. Je gaat online werken aan het minderen of stoppen met alcohol. Dit is anoniem en gratis. Bepaal je eigen doelen en haal ze.
- Houd bij hoeveel alcohol je drinkt in de app Middelen Meter. In deze gratis app kun je 1, 2, 3 of 4 weken lang bijhouden hoeveel je drinkt. Je ziet het verloop in een grafiek. Zo krijg je meer inzicht in hoeveel je drinkt.
- Vraag een adviesgesprek aan bij een preventiemedewerker van een zorginstelling. Dat adviesgesprek is gratis en vrijblijvend.
- Er zijn nog veel meer testen, apps en programma’s die je kunnen helpen als je wil minderen of stoppen met drinken. Gratis en anoniem. Bekijk het overzicht.
Test met persoonlijk advies en tips voor jongeren (16-24 jaar) die regelmatig drinken