Thema's

Logo Alles over drinken

De één deelt knuffels uit als er drank in het spel is. De ander maakt nare opmerkingen. Dat heeft een reden. Meerdere zelfs. Zo’n kwade dronk is het effect van alcohol. Als je weet waar het vandaan komt, dan kun je er rekening mee houden.

Je hersenen en je genen

Word je na een paar drankjes een boze dronkaard? Of vorm je juist de vrolijke noot? Dit heeft alles te maken met je hersenen en je genen. Je genen bepalen de balans tussen verschillende stofjes (neurotransmitters) in de hersenen. In je hersenen wordt dus je karakter bepaald, bijvoorbeeld of je snel boos wordt. Alcohol verstoort de werking van sommige van deze stofjes. Hierdoor vergroot alcohol sommige karaktereigenschappen.

3 plekken in de hersenen waar je gedrag vandaan komt

  • Frontale kwab: Je frontale kwab regelt de impulscontrole. Dit deel wordt door alcohol op een lager pitje gezet. Hierdoor denk je minder na over je acties.

  • Beloningscentrum: Je beloningscentrum wordt geprikkeld door alcohol. Daardoor voel jij je lekker en zelfverzekerd.

  • Amygdala: Dit deel van de hersenen regelt je reactie op bedreigingen. Iemand waarbij de amygdala actiever is, zorgt dronkenschap sneller voor agressief gedrag.

Dubbel pech

Heb jij de pech een kortetermijndenker te zijn? En heb je een actieve amygdala? Dan is de kans groot dat je een kwade dronk krijgt. Door de alcohol denk je niet meer goed na over de gevolgen van je gedrag. En voordat je het weet heb je ruzie om niks. Of je toont de hele avond boze blikken richting je partner.

En nu?

Wil jij je niet meer schuldig voelen over je korte lontje? Dan zit er maar één ding op: overstappen op fris. Mocht dit niet lukken, kijk dan goed na hoeveel drankjes je stemming omslaat. Vraag een maatje om met je mee te kijken. Stop met het drinken van alcohol, zodra je gedrag merkbaar verandert.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.