Thema's

Logo Alles over drinken

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk.
Zeker als je te maken hebt met iemand die te vaak drinkt.

  • Gaat hij drinken als ik een avondje wegga?
  • Raakt ze haar baan kwijt als ze zo doorgaat?
  • Is hij eerlijk als hij zegt dat hij niet gedronken heeft? 

Als je je zorgen maakt om iemands alcohol drinken heeft dat veel invloed op je eigen leven. Als je niet oppast, ben je alleen nog maar daar mee bezig en nemen de problemen je helemaal in beslag.
Dat is pittig. 

5 tips om zelf overeind te blijven:

Tip 1 - Zoek afleiding

Bewegen helpt de stresshormonen uit je lijf te krijgen. En het helpt tegen piekeren. Ga sporten, hardlopen, kies een teamsport, ga zwemmen, wandelen of fietsen. Doe wat bij je past.

Niet alleen bewegen helpt. Er is van alles dat kan helpen om even niet met de problemen bezig te zijn.
Dat kan actief of ontspannend: een avondje uit, een serie kijken, naar de sauna, schilderen, potten bakken, muziek luisteren, een vriend bellen. Wat vind je leuk? Of als je dat moeilijk vindt: wat vond je vroeger leuk?

Tip 2 - Pas je niet te veel aan

Blijf je eigen dingen doen. Laat je niet tegenhouden uit angst dat de ander gaat drinken als jij er niet bent. Blijf niet naast de ander op de bank zitten als hij of zij gedronken heeft. Sta op en ga iets voor jezelf doen. 

Tip 3 - Stel grenzen

Bepaal voor jezelf wat voor jou nog acceptabel is en wat niet. Jij bepaalt de grens. Maak dit duidelijk aan de ander. Probeer hier duidelijk in te zijn: je zegt wat je doet en doet wat je zegt.

Dreig niet met dingen die je niet kunt waarmaken. Dus zeg niet dat je gaat scheiden als je dat vervolgens niet doet. Als je één keer zo'n dreigement niet nakomt, verlies je namelijk je geloofwaardigheid. 

Tip 4 - Los geen problemen op voor de ander

Even haar werk bellen dat ze ziek is.
Of een klusje van hem overnemen.

Als je geeft om iemand die te veel drinkt wil je zo graag dat het beter gaat, dat je alles doet om de boel draaiende te houden. Toch help je de ander hier niet mee.
Sterker nog: zonder dat je het wilt, zorg je ervoor dat de ander door kan gaan met drinken. Die voelt namelijk geen negatieve gevolgen.

Dus: steun aanbieden bij het oplossen van problemen is prima, maar neem het niet over.

Tip 5 - Zoek steun

Erover praten helpt. De eerste stap is vaak de moeilijkste.

Misschien heb je nog nooit iemand verteld wat er echt aan de hand is. Uit schaamte, angst om de ander te ‘verraden’ of je twijfelt of je de signalen wel juist ziet.
Zoek daarom iemand die je vertrouwt. Vertel dat je het moeilijk vindt om over te praten, maar dat je graag iets kwijt wil.

Een luisterend oor én advies vind je ook bij een instelling voor verslavingszorg in de buurt. Je hoeft daar zelf niet in behandeling te zijn, en je vriend, zus of zoon ook niet.
Kijk eens bij adviesgesprek.

Of neem contact op met Stichting Naast.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.