Thema's

Logo Alles over drinken

Niet iedereen die problemen heeft drinkt, en niet iedereen die drinkt heeft problemen. Het lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar mensen die te veel alcohol drinken, kunnen vaak op een hoop begrip rekenen vanuit hun omgeving. “Het is logisch dat die man drinkt, hij heeft ook zo veel problemen”, is dan een veelgehoorde opmerking.

Maar wat als de problemen juist zijn ontstaan door het drinken? 

Vanuit die logica is er vanuit de verslavingszorg ooit eens een toepasselijke campagne gevoerd: Drink je omdat je het moeilijk hebt of heb je het moeilijk omdat je drinkt?

Want alcoholgebruik kan klachten veroorzaken, in stand houden of verergeren. Zo is alcohol een beruchte veroorzaker van somberheid, slaapproblemen en maagklachten. Zodra mensen stoppen met drinken, verdwijnen of verminderen veel psychische en lichamelijke klachten vanzelf.

Drink je omdat je het moeilijk hebt? Of heb je het moeilijk omdat je drinkt?

Een probleemdrinker of een alcoholverslaving?

Er is een verschil tussen een probleemdrinker en iemand met een verslavingsprobleem. 
Een probleemdrinker drinkt langere tijd veel en krijgt daardoor problemen. Bijvoorbeeld gezondheidsklachten of spanningen in de relatie en op het werk. Minder drinken is moeilijk.

Iemand met een verslavingsprobleem kan nóg moeilijker stoppen door ontwenningsverschijnselen en geestelijke afhankelijkheid.

Voor een probleemdrinker is het belangrijk om zo vroeg mogelijk hulp in te schakelen, om verergeren van problemen te voorkomen. En omdat minder drinken of stoppen met drinken al met lichte hulp te bereiken is. Iemand met een alcoholverslaving heeft meestal intensievere hulp nodig van de verslavingszorg.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.