Thema's

Logo Alles over drinken

Laagdrempelig een vraag stellen, of iets vertellen over je eigen middelengebruik kan heel simpel door het versturen van een e-mail. Bij AllesOverDrinken.nl beantwoordt onder andere ervaringsdeskundige Daan Bruijel, met zorg alle binnenkomede e-mails.

“Het doel van het e-consult is bewegwijzeren oftewel sign posting”, geeft Daan aan.

“Ik zorg dat de vragensteller aanklopt bij de juiste instantie of hulpverlener. Denk aan de huisarts die je kan verwijzen naar de verslavingszorg of een zelfhulpgroep zoals InTact. En soms is het sturen van linkjes van betrouwbare en nuttige websites al voldoende.
Het liefst ontvang ik uitgebreide e-mails, zodat ik de situatie goed kan inschatten. Ik probeer altijd een op maat antwoord te sturen. Ook laat ik direct weten, dat ik begrijp waar de vragensteller mee worstelt om gelijkwaardigheid te creëren.”

Het doel van het e-consult is bewegwijzeren

Detox at home

Daan heeft meerdere petten op. Zo is hij ook ervaringsdeskundige bij Tactus, specialist in verslavingszorg. “Bij Tactus begeleid ik mensen tijdens een ambulante detox”, vertelt Daan. “Ook wel de ‘Detox@home’ genoemd. Deze begeleiding bestaat onder andere uit videobellen en het bijhouden van een dagboek. Mensen hoeven niet naar een locatie toe om te praten over het verloop van de detox. We videobellen wanneer het cliënten uitkomt en het is heel privé.”

De drie fasen van ambulante detox
1. Pre-detox: de voorbereiding
Hoe sta je erin? Welke mensen licht je in? We geven adviezen  ter voorbereiding zoals: zorg dat er geen alcohol in huis is.

2. Detox: de fysieke ontgifting
Vaak in combinatie met medicatie.

3. Post-detox: nazorg
Daan begeleidt het socialiseringsproces van cliënten.

De cliënten die deelnemen aan een ‘Detox@home’ willen minderen of stoppen met het drinken van alcohol. Daan: “Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat mensen vaak eerst beginnen met het voornemen te willen minderen, maar tijdens het proces blijkt vaak dat dit geen haalbare kaart is. Het is in de meeste gevallen alles of niets. Ik herken dit ook als ervaringsdeskundige. Minderen is lastig, stoppen is duidelijk. Cliënten vinden het fijn als ze merken dat ik ze volledig begrijp, vanwege mijn eigen alcoholverleden. We voeren dan echt een gelijkwaardig gesprek.”

Minderen is lastig, stoppen is duidelijk

Contact met een ervaringsdeskundige

Vraag een e-consult aan met een van de ervaringsdeskundigen van AllesOverDrinken.nl. Ze kunnen je vanuit hun eigen ervaring met verslaving advies geven. Het e-consult gaat per e-mail en is gratis. Je kunt een vraag stellen over je eigen situatie, maar ook over een naaste, zoals een partner of familielid. De mailwisselingen zijn kort en effectief. Als vragensteller mag je binnen vijf werkdagen een antwoord verwachten.

Ga naar het e-consult voor meer informatie of om een vraag te stellen

Of lees het interview met Jan, onze andere ervaringsdeskundige

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.