Thema's

Logo Alles over drinken

Het gebeurt waar je bij staat, en toch duurt het lang voordat je het ziet. Je dierbare drinkt meer alcohol dan goed voor hem of haar is. Hoe ga je hiermee om? Hieronder lees je een stappenplan.

Een alcoholprobleem is er niet ineens. Beetje bij beetje wordt het drinken meer en regelmatiger, omdat je er meer van nodig hebt om het effect ervan te merken. Dat jouw partner, kind, vriendin, vader of welke dierbare dan ook, steeds afhankelijker is van alcohol, sluipt erin. Iets waar je je achteraf schuldig over kunt voelen, want had jij niet eerder… Laat één ding duidelijk zijn: jij kunt hier niets aan doen. En je was er nog niet aan toe om het te zien, blijkbaar.

Stap 1

Het eerste wat goed is om te doen, is kijken naar je eigen rol. Hoe houd jij de verslaving in stand? Zorg jij er bijvoorbeeld voor dat er genoeg alcohol in huis is, omdat je een ‘gezellig’ weekend wilt hebben en geen geruzie om drank die er niet is? Verzin je excuses voor je dierbare naar anderen toe, om zijn of haar gedrag goed te praten? Onbewust werk je dan mee aan de verslaving van je dierbare. Tijd om de ogen te openen.

Stap 2

Praat met je dierbare wanneer hij of zij nuchter is. Word niet boos -hoe moeilijk ook- en heb het over de voor- en nadelen van alcohol. Praat in ik-boodschappen. Zeg wat het met je doet als hij of zij drinkt. Probeer in het gesprek niet veroordelend te zijn, maar geef wel je grenzen aan. Bijvoorbeeld: ‘Als je op de verjaardag van mijn moeder te veel drinkt, breng ik je naar huis en slaap ik vannacht bij een vriend(in)’.

Stap 3

Zorg eerst goed voor jezelf. Neem de regie over je eigen leven terug en steek energie in vrienden, hobby’s en andere dingen waar je plezier aan beleeft. Zoek dus eerst weer de verbinding met jezelf. Pas dan kun je ook weer de verbinding met de ander vinden.

Stap 4

Praat met iemand over jouw/jullie situatie. Neem iemand in vertrouwen waarmee je kunt sparren over het alcoholgebruik van je dierbare. Dit kan een goede vriend(in) zijn, maar ook je huisarts. Weet dat de verantwoordelijkheid om te stoppen met drinken bij de drinker ligt. Iemand laten stoppen met drinken, lukt niet als diegene dit niet wil.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.