Thema's

Logo Alles over drinken

Iedereen weet wel dat alcohol slecht is voor je hersenen. Maar wist je ook dat je brein kleiner wordt als je te veel alcohol drinkt?

Dit komt omdat het aantal verbindingen tussen de hersencellen afneemt als je te veel alcohol drinkt, waardoor er hersencellen afsterven. Lees meer over wat alcohol met de hersenen doet op Alcoholinfo.nl

Maximaal 1 glas per dag

Door elke dag alcohol te drinken, vergroot je de kans op bepaalde ziektes, zoals:

  • kanker
  • hart- en vaatziekten
  • leverziektes
  • diabetes (suikerziekte)

Maar denk ook aan:

  • slaapproblemen
  • vermoeidheid
  • psychische klachten

Het advies van de Gezondheidsraad is daarom: drink het liefst geen alcohol en als je dat wel doet, dan niet meer dan 1 glas per dag. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Dit levert minderen op

Alcoholgebruik minderen of zelfs stoppen levert vele voordelen op.

Fitter dan ooit

Als je geen alcohol drinkt, word je simpelweg minder snel ziek. Door alcohol is je weerstand lager en is de kans groter op ziektes, zoals longontsteking. Houd er ook rekening mee dat alcohol de werking van medicijnen kan veranderen. Ze kunnen sterker gaan werken, minder goed of extra bijwerkingen geven.

Goede nachtrust

Alcohol zorgt voor een slechte nachtrust. Als je minder vaak drankjes gaat doen met vrienden, merk je al snel dat je beter slaapt en ‘s ochtends uitgerust bent. Ook zorg je ervoor dat je hersenen fitter zijn en je beter je aandacht kunt verdelen.

Stoere spieren

Het opbouwen van spieren gaat moeilijker als je alcohol drinkt. Ook rust je lichaam minder goed uit en is de kans op (extra) spierpijn groot. Als je niet drinkt heb je een beter uithoudingsvermogen, waardoor je sneller spieren opbouwt.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.