Thema's

Logo Alles over drinken

Een plezierdrinker noemde Louisa zichzelf. Bij verjaardagen, borrels en bezoek kwam altijd alcohol kijken. En ook thuis werd er gedronken ter ontspanning, en natuurlijk voor de gezelligheid. Totdat deze gewoonte haar tegen begon te staan. Ze las boeken, beluisterde podcasts en bekeek documentaires en wist af te rekenen met haar gewoonte om te drinken.

Voor corona was de sociale agenda altijd gevuld en de glazen daarmee ook. Tijdens corona dronk Louisa gewoon door, maar eerder uit verveling dan uit gezelligheid. “Een paar glazen voor het eten, omdat ik dat had verdiend”, vertelt Louisa. “Dan aten we weer laat en hadden de kinderen al een zak chips leeggegeten, maar ja het was ook zo’n vervelende periode.” Toch stak het Louisa behoorlijk. De alcohol zorgde voor gare ochtenden en ze liep vaak achter de feiten aan. De knop moest om.

Informatie vergaren

De eerste stap die Louisa zette, was op zoek gaan naar informatie over haar slechte gewoonte. Louisa: “Ik wilde weten hoe ik kon breken met alcohol. Het bracht me niets en toch deed ik het keer op keer. Dus zocht ik naar boeken die me inzichten gaven over mijn alcoholprobleem. Want hoewel ik niet ’s ochtends al aan de wodka zat, zag ik wel degelijk in dat ik een alcoholprobleem had.” Ook beluisterde Louisa podcasts over alcohol en keek ze naar documentaires met als thema ‘alcohol’. “Ik kwam tot de ontdekking dat ik een drinkpatroon had ontwikkeld. Drinken was een gewoonte.”

100 dagen geen alcohol

De volgende zet van Louisa was meedoen aan Dry January. Dit had ze al eerder gedaan en met succes. Wel dronk ze in februari dan weer als vanouds. “Deze keer, Dry January 2021, nam ik me voor om 100 dagen geen alcohol te drinken”, licht Louisa toe. “Ik wilde de alcohol nog niet volledig afzweren, dus begon ik met 100 dagen. Ik startte daarnaast met een koudetraining, omdat deze filosofie me aansprak. Vanaf de start van mijn nieuwe nuchtere leven schreef ik mijn ervaringen op. Niet direct met het idee om het in boekvorm uit te geven, maar zo is het wel gelopen.

In mijn boek (Koud water bij de wijn, red.) geef ik onder andere tips om te stoppen met drinken. Denk aan die 100 dagen-termijn. ‘Nooit meer’, klinkt zo zwaar. Eerst die week, maand of die 100 dagen maar eens zien klein te krijgen. Kom letterlijk in beweging en wandel of sport meer. Lees boeken over alcohol en luister naar podcasts, terwijl je staat te koken of in de tuin werkt. En wees vooral lief voor jezelf. Een misstap kan gebeuren. Dan pik je de draad later gewoon weer op.” Wil je meer lezen van en over Louisa? Kijk dan op louisawestra.nl.

Louisa’s boeken, podcasts en documentaires

Boeken
Podcasts
Documentaire
Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.