Thema's

Logo Alles over drinken

De menopauze is de laatste ongesteldheid van de vrouw.
De gemiddelde leeftijd van de menopauze ligt rond de 51 jaar.
De overgang is de hele periode om de laatste ongesteldheid heen.
Die licht gemiddeld op 47 jaar.

De gehaltes van de hormonen progesteron en oestrogeen schommelen in deze periode flink en uiteindelijk daalt de afgifte van deze hormonen. Dit heeft gevolgen voor je hormoonhuishouding, hartslag en hart- en bloedvaten. Daardoor kun je last hebben van allerlei klachten, zoals:

  • onregelmatig bloedverlies
  • opvliegers
  • stemmingswisselingen
  • spier- en gewrichtspijn
  • slecht slapen

De overgang is geen ziekte, maar door deze klachten kun je je wel ziek voelen. Alcohol kan invloed hebben op de overgang en op je klachten.

Opvliegers

Een bekend verschijnsel van de overgang zijn opvliegers. Door schommelende hormonen kan de hypofyse behoorlijk in de war raken. De hypofyse is een klier in het midden van de hersenen die een belangrijke rol vervult bij de regulering van hormonen. Zo kan de hypofyse denken dat je lichaamstemperatuur te hoog is, waardoor er direct een afkoelmechanisme in gang wordt gezet. Al je bloedvaten gaan wijd openstaan. Het resultaat is een rood hoofd en een spontane zweetaanval. Dit zweet verdampt op je huid en zo daalt je temperatuur weer. En dat noemen we een opvlieger.

Alcohol drinken in combinatie met die schommelende hormonen zorgt voor bloedvaten die wagenwijd open gaan staan. Dat werkt extra opvliegers in de hand.

Alcohol drinken tijdens de overgang

  • Slaap je slecht? Dat kan door de overgang komen, maar alcohol versterkt dat, want ook door alcohol slaap je minder diep.

  • Zit je minder lekker in je vel door de overgang? Alcohol versterkt dat.

  • Heb je last van stemmingswisselingen door de overgang? Alcohol versterkt dat.

  • Kom je een paar kilo aan, omdat je hetzelfde eet, maar je stofwisseling langzamer gaat? Alcohol zit vetverbranding in de weg, dus versterkt dat. 

Daarnaast verandert het lichaam met de leeftijd. Tijdens de overgang neemt het vetpercentage toe, terwijl het vochtgehalte afneemt. Hierdoor stijgt je alcoholpromillage - het aantal gram alcohol per liter bloed - sneller dan voorheen. Een hoeveelheid alcohol die eerder weinig effect had, kan daardoor harder aankomen. Je bent sneller dronken en hebt de volgende dag meer last van een kater. 

Wij gaan je niet vertellen wat je wel of niet moet doen. Maar feit is wel dat alcohol niet bijdraagt aan een soepele menopauze. Veel vrouwen merken dat ze zich beter voelen als ze tijdens de overgang niet of matig drinken. Heb je klachten door de overgang? Probeer eens of jij je beter voelt als je niet of minder alcohol drinkt. 

Als je wel minder wilt drinken, maar dat lastig vindt om vol te houden, zijn er allerlei laagdrempelige hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen. 

Dit kan je helpen

als je wilt minderen

Vandaag kregen al 9588 bezoekers nieuwe inzichten. Jij ook?
Decoratief
Decoratief
Challenge

IkPas

Zet 30 of 40 dagen je alcoholgebruik op pauze. Ervaar de voordelen van tijdelijk niet drinken.

Decoratief
Decoratief
Online programma

Zelfhulp

Je gaat online werken aan het minderen of stoppen met jouw alcoholgebruik.

Decoratief
Decoratief
App

Middelen Meter

Houd je alcoholgebruik bij in een app

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.